Dette er årets farge

– Det vi virkelig trenger nå, sier fargeekspert om årets farge, som motehusene har omfavnet for lengst.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Hvert år utnevner Pantone Color Institute «årets farge». For 2021 har de valgt to: Grånyansen «Ultimate Gray» og lysegule «Illuminating».
– Veldig interessant at de har valgt to farger som i utgangspunktet er motpoler, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe til MinMote. Personlig synes hun kombinasjonen av de to «noe av det mest uelegante jeg kan tenke meg».

Les også: Pantone-fargen var blå i 2020 og korall i 2019

Hvorfor grått og gult?

Gråfargen er, ifølge Pantone, en «beroligende nyanse som minner om stabile betongfundamenter og rolige rullesteinstrender». Lysegult skal «fremkalle minner om varmt solskinn, den forfriskende biten av en syrlig sitron og muntert humør».

MOTPOLER: Fargeprøver av det Pantone omtaler som årets farger. Foto: Pantone

At Pantone i år velger to ganske ulike nyanser som årets farge, er en respons til det ustabile året vi legger bak oss. Fargebyrået beskriver at fargene «formidler et budskap om styrke og håp som er både varig og oppløftende».

Thurmann-Moe påpeker at gult er en farge mennesker verden over, og særlig vi nord på kloden, har positive assosiasjoner til.

– Gult har vært en farge som i flere år var ganske utrendy, men assosiasjonssettet har holdt seg. De senere årene har den vært svært aktuell. I dag er fargen nesten en must i sommergarderoben, og burde vært skrevet ut på blå resept i vintergarderoben, sier hun.

FARGE-DAGNY: Dagny Thurmann-Moe er fargedesigner og konsulent, og driver Koi Fargestudio. Foto: Einar Aslaksen

Årsaken til at gult har positive assosiasjoner i nord, er ifølge Thurmann-Moe at vi mister mye av det gule fra omgivelsene våre i vinterhalvåret. Dette har man i en årrekke kompensert for med å male fasadene på hus gule, med gule plagg og med gult interiør.

– Grått derimot, er motpolen til gult. Her bommer Pantone i sin beskrivelse av fargen, noe vi ser flere internasjonale publikasjoner, og folk i kommentarfelter har gitt de pepper for. Grått er nemlig den fargen vi har det mest negative assosiasjonssettet til, og mennesker over hele verden assosierer fargen primært med sorg, ensomhet og tristhet.

Merker som Prada, Emilio Pucci, Salvatore Ferragamo og Jacquemus, for å nevne noen, har inkludert gult og grått i kolleksjonene sine for våren og sommeren som kommer. Forutså motehusene «årets farge», undrer Vogue.

Hva er meningen bak?

Pantone, som er kjent for å standardisere fargeprøver i designindustrien, velger årets farge ut fra refleksjoner av aspekter som trender innen mote, skjønnhet, design og interiør, og tiden vi er i. Under år med usikkerhet, som i 2020, blir ofte farger som skal berolige eller oppmuntre valgt.

Men hvorfor to farger?

– Det er en kombinasjon som taler til motstanden, optimismen og håpet og positiviteten vi trenger, når vi nullstiller, fornyer, tenker nytt og finner opp på nytt, sa Laurie Pressman, visepresident av Pantone Color Institute da de i desember lanserte årets farger.

GRÅTT+GULT: Fra Prada sin vår- og sommerkolleksjon. Foto: AFP

Thurmann-Moe mener at det er interessant å sette de to fargene opp mot hverandre.

– Grått mot gult er en av de mest uelegante kombinasjonene jeg vet om, men hvis vi ser på hva vi assosierer fargene med, kan vi si at valget representerer mye av det vi har følt midt i en pandemi som har gått hardt utover samfunnet vårt og også resten av verden. Og det vi virkelig trenger nå, det er faktisk gult. Og når du setter fargen opp mot deprimerende grått, skinner den enda mer. Optimisme, glede og entusiasme, sier hun.

– Vi trenger 2000-varianten av «The Roaring 20s», og på mange måter, kan vi si at det gule er inngangen. Verden post-Corona ønsker vi oss at blir gul, glad og fylt med gode opplevelser oss mennesker imellom.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge