MinStil: Malin Molden
Designer Malin Molden har ikke kjøpt noe nytt til egen garderobe siden 2016.
I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Emilie Skolmen, Sofie Vollan og Andreas Kumwenda.
Denne gangen har vi tatt en prat med designer Malin Molden, som står bak det fargerike og lekne klesmerket Flesh. Hun beskriver seg selv som maksimalist på heltid, og en kreativ poet med mye tanker på deltid.
Hun startet merket Flesh i 2016 etter å ha blitt inspirert i utlandet, hvor hun reiste for å få erfaring. Til MinMote forteller Molden at hun ble motivert av en pulserende industri, og ble inspirert til å starte egen virksomhet hjemme.
Flesh beskriver hun som et univers av farger, former og fiksjon.
– Merkevaren har fått kjøtt på beina med ordbruk og symbolikk fra matindustrien, hvor for eksempel praktikanter blir kalt «sous-chefs» og salg i nettbutikken blir kalt «take-out».
– Har du alltid vært interessert i klær og mote?
– Jeg tror jeg har hatt en lidenskap for å kunne ytre meg kreativt, og at det gjennom tidene ble med fokus på håndverk og deretter klesdesign.
Hun forteller at det var under studietiden på motefagskolen Esmod at brikkene falt på plass.
– Det ga en ung og kreativ person verktøyet til å fortelle historier gjennom klær som medium, forteller Molden.
MinStil: Mari Nordén
– Hvor henter du inspirasjon når du designer?
– Google først og fremst, sorry not sorry. Internettleseren min er mange ulike faner med inspirasjon, som jeg aldri klarer å legge fra meg. Jeg sier at en idé aldri blir kastet, den blir tatt med videre til en ny kolleksjon, sier hun og fortsetter:
– Jeg liker å tenke at et konsept eller en kolleksjon er mange løse tråder som sammen finner veien til mål. Helhetlig vil jeg si at designet blir til når jeg setter sammen ideer om visningsarena, fargebruk, symbolikk, kundegruppe, utforming av bildemateriell, historier eller artikler fra nyhetsbilde eller lignende – mange ulike ingredienser ferdigstiller en design.
Etter pandemien forteller Molden at hun ville finne på gøy, og ønsket å finne samarbeidspartnere som ville lage en kolleksjon de kunne vise frem sammen.
Hun slo seg sammen med strikkefirmaet Woolit, smykkemerket RAR.e og solbrillemerket Kaibosh, og sammen startet de designkollektivet Bodega.
Under moteuken i New York høsten 2022, viste de frem kolleksjonssamarbeidet «Cash only: A finance bro saga: The 12,99 lunch deal».
– Vi har sammen skapt et spennende univers med en god blanding av norskprodusert strikketøy, solbriller og smykker av alle sjangere.
– Hvordan vil du beskrive stilen din?
– Jeg er vanligvis gjenkjennelig med en sprek hårfarge, glitter-eyeliner, masse ringer, og er vanligvis å finne i et egensydd antrekk, foruten noe sprek vintage fra 60-70-tallet.
– Hva er «typisk Malin» i garderoben?
– Smykker. Jeg har samlet på smykker siden tidlig 2010, da «statement jewellery» prydet motemagasinene, og jeg har aldri sluttet å bruke det. Jeg har et nød-kit i vesken med smykker om jeg ikke føler meg «Malin» nok når jeg hilser på nye folk eller skal i møter.
– Hvilke bærekraftige valg tar du i garderoben?
– Foruten undertøy og et par Ganni-støvler jeg kjøpte for to uker siden, har jeg faktisk ikke kjøpt noe nytt til min personlige garderobe siden 2016, sier hun og fortsetter:
– Jeg har riktignok sydd og produsert klær gjennom merket mitt siden 2016. Livet som gründer, «starving artist», og det faktum at jeg hater shopping, har gjort at jeg har gjort få endringer i min personlige garderobe.
– Hva er ditt forhold til brukttøy?
– Elsker brukt med stor E. Som designer håper jeg også i fremtiden at du kan finne klesplaggene fra Flesh i en brukt- eller vintagebutikk. Det at man kan finne flotte produkter i en bruktbutikk er et bevis til designere og kreative sjeler om at forbrukeren har elsket plagget, tatt vare på det gjennom tiden og deretter tenkt at den skal få leve videre i et annens klesskap. Det gir meg håp som designer, og gjør meg litt varm i hjertet at plagg kan verdsettes av ulike folk i flere år.
MinStil: Juliana Supriano Hovstøl
Molden forteller at hun også viste brukttøy på catwalken under New York Fashion Week som en del av neste års kolleksjon.
– Sammen med Tise har vi på New York Fashion Week vist redesign av vintagetøy på modeller spradene ned catwalken. Eldre plagg fikk en «makeover», og for eksempel broderte duker og sengetepper ble til nye produkter.
– Hva er ditt beste second hand- eller vintagekjøp?
– Jeg føler garderoben er en god samling av vintageplagg, men om jeg skal kunne trekke fram én favoritt, så må jeg nevne en morgenkåpe kjøpt på UFF. Tror den er fra 60/70-tallet. Den er juvelfarget, i vaffeltrykk, og med store nok lommer til både Redbull og lommebok.
– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?
– Jeg føler meg som en helt ny person etter å ha funnet en ny musiker eller karakter fra en film å «girlcrushe» på – hvordan kan jeg finne en essens av dem, i den jeg er?, sier hun og fortsetter:
– Eksperimentering med ny hårklipp eller hårfarge og sminke er gamle kjente triks, men også ganske effektive virkemidler som utvider garderoben uten at jeg nødvendigvis trenger å gå til innkjøp av nye plagg.
– Hva står øverst på ønskelisten din akkurat nå?
– Uendelig mange smykker fra RAR.e studio! Føler jeg er ganske fargerik, og at deres «grungy» smykker kan gjøre meg litt kulere – kanskje det betyr at det er en Malin 2.0 «in the making»?
– Hvem eller hva inspirerer deg?
– Nyhetsbildet, Nadia Lee Cohen, en pratsom islender ved navn Dagny, fotograf Wolfgang Tillmans på MOMA, samtaler med ukjente folk, Tori West på TikTok, en rosa eggekartong av plast, en ny spilleliste på iTunes, en nærbutikk med mye rart og spennende i butikkhyllene. Alt og ingenting inspirerer.
– Hvilke trender har du troen på?
– Ordet trend gir meg lopper i blodet, men – med klesdesigner som profesjon og yrkestittel – må jeg riktignok forsøke å følge med på trendbildet! Om jeg må trekke frem noe så ønsker jeg å se ikke-binær og kjønnsnøytral mote dominere enda mer. Samt at vi som bransje skal begynne å fokusere på en mer inkluderende tilnærming til hvem vi bruker i casting av lookbooks, på catwalken og i markedsføring generelt – store kjente brands, samt slike som meg – de små og nyoppstartede. Sammen må vi jobbe for å gjøre bransjen inkluderende for fler!
– Hva er din motesvakhet, som du alltid er på jakt etter?
– Rart å si det som nordmann, hvor realiteten er at man går i mørket mesteparten av året, men solbriller. Et godt par med solbriller kan man lete lenge etter!
– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?
– Jeg har med tiden skjønt at man aldri skal si aldri når det kommer til personlig stil og utvikling, så her har jeg ikke noe godt svar.
– Ditt aller beste motetips?
– Et godt kroppsspråk er viktigere enn selve klesplagget. Enhver «nugget» med selvtillit kan få hva som helst av klær til å skinne, avslutter hun.