Kontroversielle sko fra 2012 vil tilbake

TAR DE TILBAKE: Får nok en glemt trend nytt liv?

Er det lov å strutte rundt i høyhælte joggesko igjen?

Åsa H. Aaberge
Publisert:

De av oss som husker ti år tilbake i tid, minnes kanskje også at klumpete joggesko med innebygd hæl ga helt mening da?

Skoene føltes litt praktisk samtidig som man ble litt høyere – og veldig kul. «Bekett»-skoen fra franske Isabel Marant hører til i skoparken som også huser UGGs og Crocs. De er elsket, hatet – og yndet i motebransjen.

KLÆR

Moteuken i København: Vekket Crocs til live

Kilehæl-joggeskoen fra Isabel Marant var så populær for ti-elleve år siden at det var venteliste for muligheten til å få unt seg et par. Alle fra Beyoncé og Rihanna til supermodellene Miranda Kerr og Gisele Bündchen, strente rundt i skoene. Den lavere kilehæl-joggeskoen «Bobby» fra Isabel Marant, var også yndet.

«Stjerneskuddet Isabel Marant (45) får moteelskere verden over til å betale over 3000 kroner for høyhælte joggesko», skrev MinMote i oktober 2012, og kalte skoene «høstens hotteste».

Men så, puff, forsvant de. Både fra motebildet og ønskelistene. Til nå.

Skrotet modellen

Vi har mistet tellingen på hvor mange ganger vi har skrevet om tendenser som returnerer, og at motebildet går i en konstant syklus. Nå er det både år 2001 og 2014 igjen. For litt siden var det 1970.

Når det gjelder den omdiskuterte elsk-hat-skoen så var det Marant selv som la den død, men også som selv brakte den til live igjen i juni i fjor.

«Jeg føler ikke for å være wedge-sneaker-designeren», sa Isabel Marant selv til The Cut i 2014. Da var hun misfornøyd med alle kopiene, som hun omtalte som «vulgære». Marant droppet den ultrapopulære «Bekett». Hun ville i alle fall ikke bruke den mer selv.

Men så, i fjor sommer uttalte Marant til New York Times, at hun ikke forsto hvorfor hun aldri hadde gjenskapt skoen. Så da gjorde hun det, da. Og varianten som kom i butikk i fjor sommer, har enda høyere hæl, og er enda mer klumpete enn i 2012. Ikke bare høyden har gått opp, også prisen. Nå koster de 6000 kroner.

Selv om nye «Balskee» ble lansert for fjorårets sommersesong, kan det se ut som om de først nå begynner å få bein å gå på.

Det må vel gjerne en såkalt trendsetter på banen før noe sånt får komme inn i varmen igjen.

Tone Damli hadde «Bekett» i 2012, her fra VG-lista samme år med Stella Mwangi.

Nå også for menn

Om it-faktoren til «Balskee» kan måle seg med den storesøster «Bekett» hadde i 2011 og 2012, tør vi ikke å slå hverken fast eller fra oss helt ennå. Men andre ikke så pene sko, som Crocs med hæl, har jo fått innpass før, så. Dessuten er Balenciaga sine «Triple S», som var skikkelig hype for et par år siden, nesten like klumpete som «Balskee». Og Balenciaga har joggesko med stiletthæler i butikk nå.

Og, Isabel Marant tok «Balskee» med i vårkolleksjonen i år også. I tillegg har hun inkludert en variant av kilehæl-sneakers i herrekolleksjonen for høst/vinter 2022.

«Det stemmer at for ryggen, er den perfekte høyden på hæl 5,5 cm. Jeg ble overrasket, men osteopaten min fortalte meg dette: Jeg sier til kundene mine, du bør kjøpe Isabel Marant-sneakers fordi de er perfekt høyde når du har smerter i ryggen. Og så kjenner jeg mange små menn som elsker å være høyere,» sa Marant under en presentasjon av kolleksjonen, skriver Vogue Runway.

– Litt tidlig

Podkaster og moteprofil Vanessa Rudjord har nylig dristet seg til høyhælte joggesko. Og postet bevis på Instagram.

– Jeg har aldri hatt wedge-joggesko før, styrte unna Buffalo på 90-tallet og alle typer hybrider av sko. Jeg klarte også å motstå Balenciaga sine for bare noen år siden, sier Rudjord til MinMote.

– Så det måtte Isabel Marant til for at jeg skulle få på meg de gigaskoene. Jeg synes hun klarer å tolke trender bedre enn de fleste. Men det skal sies at jeg hadde tatt på meg en søppelsekk om det var det hun mente var fint, ifølge Rudjord.

Vanessa Rudjord inviterer joggesko med kilehæl tilbake.

Rudjord mener «ugly sneakers» står i fin kontrast til Marants øvrige design som hun omtaler som «vakkert og tidløst».

Hun satt likevel stille i båten forrige gang de aktuelle Marant-skoene var inn.

– Utrolig nok. Brukte litt tid på å la den trenden synke inn, sier hun.

Anett Ringstad har tatt i bruk en gammel favoritt.

Anett Ringstad derimot, som blant annet står bak butikken Moniker i Oslo, ønsket seg skoene også for ti år siden.

– Jeg var selv en av de som sto på liste for å skaffe meg disse sneakersene fra Isabel Marant forrige gang de var så populære. I tillegg trålet jeg Paris rundt for å kjøpe meg par nummer to. De var så populære at de ble utsolgt før de kom inn i butikk, forteller hun til MinMote.

Hun tok nykommeren inn i butikken på Majorstua i sommer, men har ikke opplevd lignende effekt nå.

– Det var nok litt tidlig. Ting blir sjeldent populære første sesong det kommer tilbake, man må se det litt rundt først før etterspørselen er der. Vi ser nå en økende interesse for disse sneakersene denne sesongen. Det er også perfekt for motebildet og trendene som kommer fremover, sier hun.

Vi får se, da.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: