Hvorfor blir ikke moteuka større og viktigere?

hannekh
Publisert:

Oslo Fashion Week trenger en omdreining. Det spørs om den kommer i år.

I dag åpner Oslo Fashion Week for 12 gang. Forhåpentligvis med en opplevelse av å bringe oss noe nytt eller mer.

Antall visninger på Oslo Fashion Weeks (OFW) program er halvert. Og takk og pris for det. For vi som samvittighetsfulgt har sittet på første rad og solidarisk støttet opp om både arrangement og norsk design, har sett oss lei på løse tråder, schizofren design og feil sko. Følelsen av at alle de som liker å lage klær og har råd til å betale 20.000 kroner, har fått slippe til på catwalken under OFW, har dessverre ikke blitt mindre med årene. Nå er vi lei av å kaste bort timer på designere som ikke er modne for catwalken.

Det har Pål Vasbotten og OFW heldigvis skjønt, og har i år barbert programmet. Bare noen få nye slipper til, mens veteranene får dominere showet. Og det tror jeg er lurt.

Men det spørs om det alene er nok til at OFW blir bedre og viktigere. Ikke minst så lenge det fortsatt finner sted i det som må være et av Oslos tristere lokaler - Oslo Kongressenter. (Mens København stiller sitt rådhus til motedisposisjon to ganger i året har Oslo Rådhus sagt nei. Det er trist. Vi skjønner at vi ikke er i København, og vi forstår at Oslo Kongressenter er praktisk og sentralt, men finnes det virkelig ikke et alternativ?

I vinter hørte vi rykter om at den nyoppstartede motemessen Oslo Fashion Fair(OFF) og OFW ville slå seg sammen, og arrangeres på et og samme sted. Ikke bare skulle det være mer praktisk for publikum, innkjøpere og media, men man skulle få større en synergieffekt, større slagkraft, og sammen bli mer synlige og viktige.

Slik ble det ikke.

- Vi har prøvd å få til et samarbeid og inviterte OFW til å holde sine visninger her hos oss på Fabrikken. Men OFW takket nei, sier Elin Høyholm, daglig leder og Gründer i OFF.

Som et plaster på såret ønsket vi å få til en skysseltrafikk mellom alle motearrangementene i Oslo denne uken, både Moteforum, Skomessen, OFW og OFF, men heller ikke det ser ut til å la seg ordne, sier Høyholm en smule oppgitt.

- Vi synes det er veldig synd at vi ikke klarer å få til et samarbeid, men har ikke gitt opp. Det er kjempeviktig at vi slår oss sammen.

På 70-tallet hadde motemessa i Oslo 17.000 besøkende og 450 utstillere. I februar hadde den nystartede messen 70 utstillere og 5600 besøkende.

- Vi har et stort potensiale, særlig dersom flere av motearrangementene i Oslo slår seg sammen under et felles navn og på en felles arena, sier Høyholm, som ønsker å utvikle norsk motebransje til å bli en næringsvirksomhet, en business, og ikke bare en kunstnerisk utstillingsscene, som hun utrrykker det.

Pål Vasbotten, eier og intitiativtager av OFW ser gjerne at alle moteaktiviteter denne uken samles under navnet Oslo Fashion Week, men ser ikke helt den store gevinsten av å være på samme arena.

- Vi kunne ikke slå oss sammen med OFF på Fabrikken på grunn av konkurrerende sponsorer som begge ønsker samme eksponering. Dessuten følte vi at vi måtte tilpasse oss OFF litt for mye, og det blir feil når vi har holdt på i 11 sesonger og dem en. Vi er mer opptatt av å styrke kvaliteten på OFW enn absolutt å skulle slå oss sammen med andre på en felles arena, sier Pål Vasbotten, med tilføyer.

- Vi vil imidlertid gjerne samarbeide med de andre motearrangementene, derfor inviterte vi dem til å ha en aktivitet på åpningen vår, men det ønsket de ikke.

I forrige uke hadde norske Batlak & Selvig og Fin førpremiere av sine sommerkolleksjoner 2010 på catwalken i København.

- Initiativet var vårt, og markerer starten på et nordisk samarbeid hvor vi håper å få til en utveksling av nordiske designere på ulike scener i Norden, forteller Pål Vasbotten.

Visingene var meget vellykkede. I tillegg viste svenske Minimarket, Fifth Avenue Shoe Repair og Carin Wester også i København denne gangen. Sammen, og hver for seg var de norske og svenske designerne faktisk det mest spennende som skjedde under Københavns moteuke i forrige uke.

Så får man håpe da, for OFW sin del, at ikke Batlak & Selvig og flere med, velger å droppe Oslo til fordel for en større og mer internasjonalt synlig arena i København.

Ære være Vasbotten og alle andre dugnadsarbeidere som har sørget for å gi norsk klesdesign et utstillingsvindu, og et springbrett. Men skal jeg være helt ærlig, siden norsk presse og innkjøpere likevel er i København uken før, så hadde det vært ganske praktisk om de beste fra Skandinavia alle viste seg frem der.

Hanne

hanneh@vg.no
Publisert: