Dropp logo-klær og tung sminke: Franske kvinners skjønnhetshemmeligheter

FRANSK GLAMOUR: Skuespiller Melanie Laurent ser ut som en stereotypisk Paris-kvinne med rufsete hår og hvit trenchkåpe. Foto: Getty Images

Vi slutter aldri å fascinere oss over franske kvinners upåklagelige stil og tilbakelente skjønnhetsvaner. Nå letter fire av de stiligste av dem på sløret om hvordan de får det til.

Martine Lunder Brenne
Publisert:Alltid velkledd, nydelig sminket (men aldri for mye!), et glass rødvin i den ene hånden og en baguette i den andre – den stereotypiske Paris-kvinnen oser av eleganse. Og nå trenger vi ikke lenger lure på hvordan de klarer å se akkurat sånn ut, for et fransk firkløver har nemlig knekt koden for oss.

Flere bøker

ELEGANT: Carla Bruni-Sarkozy viser hvordan det skal gjøres på indisk statsbesøk i 2009. Foto: Getty Images

Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas og Anne Berest har rett og slett

laget den ultimate guiden til Paris-skjønnhet i boken «How to be Parisian wherever you are».

Temaet er langt fra nytt. Mireille Guiliano har hatt stor suksess med bøkene «French Women Don’t Get Fat» og «French Women don’t get facelifts: The secret of aging with style and attitude”, som begge handler om fransk livsstil, diett, skjønnhetsvaner og stil.

Og det er ikke akkurat få eksempler på franske kvinner med det der «lille ekstra» - eller «je ne sais qoui» som franskmenene sier - som vi beundrer:

Fra ikoniske Coco Chanel og Catherine Denevue til nåtidens kjendiser som skuespiller Marion Cotillard, artist Vanessa Paradis, Vogue-redaktør Emanuelle Alt, og til og med eks-president Sarkozys kone Carla Bruni.-Sarkozy (Dior-drakten under India-besøket i 2009 - hallo Jackie O!)

Og selvsagt badass-moteprinsessen Caroline De Maigret, som nå også er forfatter.

VAKKER TRIO: De er alle franske, og på The Homesman-premieren klarte Isabelle Carre, Josephine Japy og Melanie Laurent å matche hverandre uten at det så tilgjort ut. Et klassisk eksempel på fransk eleganse! Foto: Getty Images

«How to be Parisian wherever you are» har allerede fått massiv oppmerksomhet i mote- og kjendispressen, og det er kanskje ikke så rart ettersom dette ikke er en hvilken som helst vennegjeng. Caroline de Magret er Lancômes ambassadør, Audrey Diwan er redaktør i Stylist Magazine, Sophie Mas er filmprodusent og Anne Berest er forfatter, blant annet av en biogarfi av Bonjour Trisesse-skribenten Françoise Sagan.

franske kvinner

BOHEM: Johnny Depps eks, Vanessa Paradis, har en eksklusiv og litt hippie-aktig stil som kler henne fantastisk godt. Foto: NTB Scanpix

franske kvinner

KLASSISK SKJØNNHET: Skuespiller Aundey Toutou ser like fantastisk ut på gata som på den røde løperen. Foto: NTB Scanpix

franske kvinner

STILSIKKER: Emanuelle Alt er kjent for å være en motvekt til glansbilde-moteredaktørene, og har proklamert sorte jeans som sitt favorittplagg. Foto: Getty Images

franske kvinner

GLAMORØS: Carla Bruni var artistkjendis i Frankrike lenge før hun giftet seg med daværende president Nicolas Sarcozy, men da ble hun også internasjonalt kjent - også for sin stil. Foto: Getty Images

Daily Mail er blant mediene som har sitert boken, og nøkkeltipsene når det kommer til mote er klare; dropp skrikende klær og kortvarige trender til fordel for kvalitet og klassikere.

Dette er blant tingene du aldri vil finne i en fransk kvinnes klesskap:

  • Logo-klær: Du er jo ikke en plakat.
  • UGGs. Ferdig snakka.
  • En trang, liten topp. Fordi du ikke er 15 år lenger.

Videre forklarer forfatterne at syntetiske materialer og joggebukser (særlig joggebukser) er et stort nei. Men faktisk skal det ikke så mye til å kle seg som en parisisk kvinne – under tittelen «The Essentials» lister firkløveret opp en rekke plagg som garderoben din bør inneholde:

IKONISK: Den kanskje mest kjente franske kvinnen i moteverdenen er Gabrielle «Coco» Chanel. Her er hun i 1929. Foto: Getty Images
  • Jeans: Når som helst, hvor som helst og med hva som helst. Fjerner du jeansen fra skapet til en fransk kvinne vil hun føle seg naken.
  • Den hvite skjorten – ikonisk og tidløs.
  • Et tykt skjerf. Du må ha det ettersom du ikke eier en parkas. Og selv om du later som det aldri skjer, så hender det du blir kals.
  • Den veldig enkle, veldig dyre t-skjorten. Du kan bruke timesvis på å lete etter den perfekte t-skjorten, som er sydd så fint og passe transparent at den føles som kasjmir.
  • En lang trench-kåpe til litt varmere vær. Den holder deg kanskje ikke like varm som en dunjakke, men en dunjakke gir jo ekstra «love handles».
  • Store solbriller. Det finnes alltid en grunn til å ha dem på, enten det er sol eller regn. Kanskje du vil beskytte seg mot solen, kanskje du gråter eller kanskje du bare vil se mystisk ut.

Skjønnhetsnettsiden Intothegloss.com har også viet en artikkel til boken. For den handler ikke bare om mote, men like mye om kjærlighet, mammalivet, plastisk kirurgi – og selvsagt skjønnhetsrutiner.

Når det gjelder sistnevnte er det viktigste mantraet «less is more». Hold neglene korte og velpleide (gjerne med neglelakk), ta ekstremt godt vare på huden din og for all del; dyrk de små tingene som gjør at du skiller deg ut, enten det er gap mellom tennene eller en dominerende nese.

Publisert: