To jeans for prisen av én

Løp og kjøp! Tre for to. Best Buy. Ukens Må Ha. Siste sjanse. To til prisen av én. Limited Edition. Nå er it-bootsen her. Special selection. Exclusive line. In Between Collection.

hannekh
Publisert:

Det skal stadig mer viljestyrke til for å stå imot butikkenes aggressive salgstriks. Fra det gode gamle tre-for-prisen-av-to-trikset, som får oss til å kjøpe tre like gensere i stedet for den ene vi egentlig skulle ha, til markedsføringen som spiller på vårt økende behov for det unike, det som ikke alle andre har. Kolleksjoner i begrenset opplag, rykter om ventelister, plagg som er spesialvalgt av husets sjefsdesigner, minikolleksjoner som bare selges denne uken. Pop-up butikker som forsvinner før du vet ordet av det. Kort sagt, det er bare å slå til nå, før det er for sent. Og du har ikke råd til å gå glipp av det.

Ikke rart vi forblir miljøsvin. Siste helg var en venninne og jeg på et kjøpesenter, og venninnen min kom over et tilbud på to jeans til 400 kroner. To helt like ripped jeans fra et rimelig merke. Venninnen min får lyst på jeansen, men trenger jo ikke to av samme. Men skal hun kjøpe bare èn koster den altså 400 kroner. En standard jeanspris hos en kjede i Norge, og ikke noe å bli vill i nikkersen av. Men fordi buksen kostet bare 200 kroner stykket dersom hun kjøper to, blir hun delvis overbevist om å gå for kjøpet.

Etter to runder i prøverommet og mye løping fram og tilbake, besinner hun seg og dropper jeansene. Det samme gjør en rekke andre ser det ut til, for haugen av jeans er ikke blitt mindre i løpet av dagen. Mange synes tydeligvis jeansene er fine, prøver, smiler og speiler seg. Men hva skal man med to like jeans, tenker folk, og snur.

Så i stedet for å ha solgt èn jeans til 200 kroner, har butikken solgt null jeans til 400 kroner. Litt av en salgsidé må man si. Et salgstriks som dessuten oppfordrer folk til å fylle opp skapene med dobbel mengde miljøskadelig dyrket og kjemisk farget bomull i en tid da andre forsøker å bremse overforbruket.

Min venninne kunne i alle fall gå hjem med god shoppesamvittighet. For en gangs skyld.

Publisert:

Finn mer innhold om: