Lider du av klesdysleksi? Her er kuren.

Jeg kjenner en dame som har skapet fullt av mønstrete klær. Hun elsker print og fine farger. Men hver gang hun åpner skapdøra, lukker hun den igjen med et stønn.

Hun har ingenting å ha på seg.

Derfor drar hun i butikken for å kjøpe seg noe nytt og kommer ut med enda et plagg med blomster, paisley, prikker, hjerter eller sommerfugler og så videre. Og aller helst topper.

Når hun kommer hjem har hun fortsatt ikke noe å ha på seg. For hvordan skal man sette sammen et skjørt med bringebær og en bluse med blå polkadotter når man egentlig ikke er typen til gå rundt med hei-se-på-meg-antrekk?

Mange av oss lider av denne "diagnosen" og den kalles klesdysleksi. Den kommer i mange varianter, men felles er at det handler om en manglende evne til å se antrekk ,og til å sette sammen klær som fungerer. Både for sinn, kropp og anledning.

Vi shopper( gjerne på impuls eller salg) ting vi liker, uten å tenke på, eller evne og se, hvordan plagget passer med det vi har fra før.

Lurer du på hva du skal kjøpe?Her er ekspertenes moteråd for høsten!

Mønsterelskeren har gjort det særlig vanskelig for seg selv, fordi mønster i miks er ekstra krevende. Om du da ikke heter Dries van Noten, er modell i en moteserie i italienske Vogue eller heter Little Edie og Big Edie i Grey Gardens.

Øyet tiltrekkes av farger, mønster, striper, og ruter, alt som står ut fra mengden. Kunsten er å klare og skille mellom det vi dras mot, og det vi faktisk har lyst å kle oss i. Eller kler å ha på oss. Klær skal helst ikke krangle med hverandre eller med personligheten vår. Og det er forskjell på hva som kler en fashionshoot, en reklameplakat og en kontorjobb i staten.

Norske kvinner og menn har mye å lære av våre europeiske søstre og brødre i det å ta den litt lenger i hverdagen, prøve et alternativ til det sorte og dunkle. Men selv franske kvinner trenger noen nedtonete plagg til å bære sine farger og mønstre.

Det finnes utallige stilbøker som søker å utdanne oss i hvordan kle oss bedre og stiligere. Det kan være god lesning. Men en vel så viktig start er å gå gjennom garderobeskapet, ta ut klærne, sette sammen antrekk, prøve ulike kombinasjoner, og å finne ut hvor hullene er. Lag en plan for hva du mangler, og kjøp bare det som må til for å fullbyrde et antrekk. Det betyr: Dropp impulsshopping, og gå kun på salg hvis du vet hva du trenger. Prioriter handel når du har råd og tid til å kjøpe hele antrekk. Gjerne i kombinasjon med en lørdags-venninne-date.

Klesdysleksi kan fort bli både kostbart og miljøuvennlig. Derfor er det greit å finne en kur.

Hanne

Relevante artikler videre:

MinMote.no - Norges største moteside
MinMote.no - Norges største moteside
MinMote.no - Norges største moteside

Hvordan var din opplevelse i dag?