Hva skjedde med Busnel-genseren?

hannekh
Publisert:

Året er 1983, byen er Trondheim og ungdomsskolens kuleste er Nisse. Han er soss og har lang lys lugg. Den grønne Millet-jakken henger åpen og litt nedpå ryggen, de utvaskede 501 jeansene er stappet ned i tennissokkene, og under den gule Pringle-genseren skimtes en Lacoste piquet. Snusboksen har nesten slitt hull i baklommen, og nederst i hjørnet pryder et påsydd Busnel-merke. Fjellräven-sekken dingler fra den enese skulderen.

Vi andre har grått oss til en Robe de Capa- eller Paul & Shark-genser, kanskje har vi stjålet et Busnel-merke fra en lue i butikken, og sydd det på Levi's 550 på tilbud fra et lagersalg. Dunjakka er riktignok grønn, men fra Adelsten. Vi kalles oss soss vi også. Men er bare wannabies.

I dag er sosstrenden fortsatt sterk i skolegården. Og det finnes mange varianter av den. Vulgærsoss, slakk soss, konservativ soss, keeg, wannabe.... Men grunnuniformen er den samme som på 80-tallet: Store, dyre dunjakker med åpen glidelås til tights eller buksebein samlet med strikk eller sokker og solariumsbrune lår godt synlig gjennom rifter på jeanslårene. Og merkeklær.

Noen er de samme som på 80-tallet, men hvor er det blitt av Busnel? Den kroppsnære og maritime ullstrikken med striper og fire knapper på skulderen, med det runde merket på armen. Tiden er inne for et sossete Busnel-comeback!

Ungdom sitter inne med en enorm kunnskap om hvordan man skal kle seg for å være "innenfor". Det finnes et mylder av stiler der ute i skolegårdene, og nyansene er hårfine mellom når du er autentisk og når du bare er en "wannabe".

Noen som kjenner seg igjen i det jeg skriver?

PS: I VG Helg lørdag skriver jeg en større sak om ungdom og kleskoder. Følg med.

Publisert:

Finn mer innhold om: