Siri er født i feil kropp: – Ingen dans på roser

SIRI LEHLAND: Kristiansand-jenta forteller til MinMote at hun har levd hele livet som jente, selv om hun er født i feil kropp.

Modell Siri Lehland (20) er kanskje født i feil kropp, men hun har sjelden tenkt noe på det. – Jeg følte meg som alle andre jenter. Men så fortalte mamma meg: «Siri, du er litt annerledes enn de andre jentene».

Malin Gaden
Publisert:

Det var ikke et spesielt øyeblikk som gjorde at 20 år gamle Siri Lehland fra Kristiansand forsto at hun, som biologisk er født gutt, faktisk er ei jente.

Det var ingen imaginær lyspære som ble skrudd på. Ingen «aha»-øyeblikk. Det har bare alltid vært sånn. Siri har alltid vært ei jente. Til og med da hun lå i magen til mamma helt på starten av 2000-tallet, ble hun kalt Siri.

– Jeg har levd hele livet som jente. Det var aldri noe jeg måtte komme ut med. Det var bare helt naturlig, forteller Siri over telefon til MinMote.

Helt fra hun bare var ett år gammel ville hun gjøre det de andre jentene gjorde. Hun ville ha på seg «typiske» jenteklær og leke med leker som andre jenter gjorde.

– I en god stund tenkte jeg ikke på at jeg er født i feil kropp. Jeg følte meg som alle andre jenter. Men så fortalte mamma meg: «Siri, du er litt annerledes enn de andre jentene».

NYHETER

Angelica Sophie (24) ble født Benjamin: – Man må lære å elske seg selv

Vil være der for andre

Siri har i lang stund brukt stemmen sin til å dele erfaringer fra sitt liv, men også for å vise andre at det er helt greit å bare være seg selv. Det er også derfor Pride, som feires ekstra i disse juni-dager, er viktig for henne.

– For meg betyr Pride at alle kan være seg selv. Det er fint at en slik feiring blir mer normalisert. Folk trenger å se at mennesker er forskjellige. Jeg håper etter hvert at Pride ikke blir en «én gang i året»-greie, men at det bare blir normalt. Vi må feire at alle er forskjellige uansett legning, etnisitet, hva man identifiserer seg med, hvor man kommer fra eller hva en har opplevd.

11. mai 2021 publiserte Siri et innlegg på Instagram til sine 26 000 følgere som fikk mye oppmerksomhet.

«Jeg er en 20 år gammel kvinne og er født i feil kropp. Det vil si at jeg er biologisk født i en guttekropp, men at jeg har levd som den jenta jeg er, hele livet. Jeg har fått behandling på Rikshospitalet som har resultert i at jeg ser ut som den jenta jeg er og alltid har følt meg som.»

Innlegget la hun ut etter at Kristelig Folkeparti vedtok ny kjønnspolitikk på landsmøtet i starten av mai. «Partiet vil blant annet forby unge under 18 år å få irreversibel kjønnskorrigerende behandling uten foreldres samtykke», skriver VG.

Dette fikk mange til å sperre opp øynene. Deriblant Siri Lehland.

– Jeg har i en god stund vært åpen om at jeg er født i feil kropp, og jeg har lyst til å være der for andre. Jeg vil bidra til mer aksept og kunnskap rundt det å være født i feil kropp, sier hun og fortsetter:

– Etter oppstyret i mai ble jeg rett og slett inspirert til å skrive noe på sosiale medier. Flere av venninnene mine i samme situasjon valgte å bruke sin stemme, så da ville jeg gjøre det samme. Ikke bare på grunn av politikken, men fordi jeg ønsker at folk skal forstå hvordan det er å være født i feil kropp.

A post shared by Nicole Systrom (@nicole)

Ingen dans på roser

Da Siri så dagens lys i 2001, var det ikke mange som kanskje forsto hva det innebærer å være født i feil kropp.

– Jeg trodde jeg var den eneste i hele verden som var det. Jeg tror ikke helt foreldrene mine skjønte det heller. Samtidig var det ingen overraskelse for noen at jeg var ei jente. Alle skjønte det. Det har alltid vært sånn.

Likevel kom ikke Siri og familien unna spørsmål om situasjonen hennes. Noen var nysgjerrige på hva det gikk ut på og hvordan det hele skjedde. Andre spør for å være ekle, forteller Siri.

– Det å komme fra en liten by gjør at man tiltrekker seg mer oppmerksomhet når man er litt annerledes. Selvfølgelig har det vært litt ubehagelig når folk stiller spørsmål om såpass personlige ting, men jeg skjønner at folk lurer.

– Foreldrene mine har vært tydelige på at det ikke er frekt å spørre så lenge intensjonen er å lære. I barnehagen var det mange som spurte meg om hvorfor jeg gikk med rosa klær eller hadde på meg kjole. Da sa pappa at jeg bare skulle spørre om hvorfor de gikk i bukse eller hadde på seg blått. Svaret var som oftest bare «fordi jeg synes det er fint».

Siri roser foreldrene sine.

– De har oppdratt meg til at hvis noen ikke aksepterer meg, da er det på dem og deres verdier. Det er ikke meg det er noe galt med, sier hun og fortsetter:

– Selvfølgelig møter jeg mange hyggelig mennesker på veien, men jeg har fått min «fair share» med dritt. Det er ingen dans på roser å være født i feil kropp – akkurat som det er med andre ting i livet. Det har absolutt ikke vært lett, men det har gjort meg til en sterk person og vært med på å forme den jeg er i dag.

A post shared by ♒︎ siriiii pajuniemi lehland (@sirilehland)

Fikk modellkontrakt som 14-åring

«Jeg klarer ikke tanken på hvordan livet mitt hadde vært den dag i dag dersom jeg ikke hadde vært så heldig å få behandlingen jeg fortjener, fra ung alder.»

Det skriver Siri i Instagram-innlegget fra mai. Mer enn dette ønsker ikke 20-åringen å si om behandlingsprosessen. Hun understreker at det er individuelt for alle, og at hun heller ønsker å snakke om det å være født i feil kropp. Likevel forteller hun til MinMote at hun er takknemlig for hvordan hele behandlingsprosessen gikk til.

– Jeg har kun utviklet meg i kvinnelig pubertet. Det er jeg uendelig takknemlig for. Jeg kan ikke se for meg hvordan det hadde vært å gå igjennom en pubertet hvor jeg ikke følte meg som meg selv.

NYHETER

Oslo Pride: – Viktig å vise hvem vi er

Midt oppe i det hele blir Siri oppdaget av den anerkjente modellmammaen Donna Ioanna. 14 år gammel satt Siri fra Kristiansand med en modellkontrakt fra Milano i hendene.

– Helt siden jeg var liten har jeg vært glad i å lage show. Jeg drømte om å bli popstjerne. Jeg gikk på sang og spilte inn en låt på CD og hele pakken. Men så skjønte jeg at det ikke var min sterkeste side, sier Siri og ler.

Dermed gikk hun over til plan B:

Bli modell.

14 år gammel ble Siri med Donna Ionna ned til Milano for å møte byrået. Én måned senere reiste hun med moren sin for å signere kontrakt.

– Mamma møtte absolutt alle agenter og byråer for å forsikre seg om at jeg var omringet av trygge mennesker som ville meg godt.

Men det var ikke bare apparatet rundt som skulle stemme idet 14 år gamle Siri bega seg ut i modellverdenen. Hun og moren brukte to år på å lære den unge jenta alt hun måtte vite om å ta seg frem i ulike byer – og flyplasser.

– Jeg gikk ti meter foran mamma på flyplassen for å vise at jeg kunne finne frem til gaten selv, ler Siri.

– Da jeg fylte 16 kunne jeg alt jeg trengte å vite og var klar for å reise alene.

Booket gjev jobb

I ung alder opplevde Kristiansand-jenta ting mange drømmer om. I 2019 debuterte hun på catwalken under moteuken i Paris – og det for selv Elie Saab. En designer som har hatt antrekkene sine på stjerner som Taylor Swift, Halle Berry og Mila Kunis.

– Det er hardt å være med på fashion week. Det er så mye konkurranse! Så det å endelig klare å få booke et show var en fantastisk følelse.

NYHETER

Norske Kristine debuterte for Louis Vuitton

Likevel er det ikke dette øyeblikket som henger høyest.

– Jeg har vært på to cover av ELLE, noe jeg har drømt om siden jeg var liten. Både mamma og jeg har lest det igjennom alle år og hatt store bunker hjemme. Det var et sånn «klype meg selv»-øyeblikk.

Bare 20 år gammel kan Siri se tilbake på en rekke kule modelloppdrag. Og selv om planen fortsatt er å jobbe med det, er det andre karriereveier som har dukket opp for Siri.

– I august flytter jeg til Oslo og skal begynne å studere bærekraft og forretningsutvikling. Begge foreldrene mine jobber med business, så det er gøy å følge i deres fotspor. Jeg kommer selvfølgelig til å jobbe med modellarbeid på siden og ta muligheter når de kommer.

Drømmen om å bli den neste Britney Spears ble kanskje ikke noe av for Siri. Heldigvis kan nye drømmer oppstå når som helst.

– Drømmen er å kunne sitte på et gamlehjem når jeg er blitt gammel og være stolt over det jeg har fått til, og takknemlig for menneskene jeg har i livet. Lene meg tilbake i godstolen og være stolt.

Her kan du lese mer om kjønnsinkongruens på hjemmesidene til Oslo universitetssykehus.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: