Floristene tipser: Vakre blomster til bryllupet

FLORAL DEKOR: Pynt med blomster. Camilla Gulbrandsen i Markblomst spesialiserer seg på ville vekster og bruker blomster fra egen hage når hun står for blomster i bryllup.
FLORAL DEKOR: Pynt med blomster. Camilla Gulbrandsen i Markblomst spesialiserer seg på ville vekster og bruker blomster fra egen hage når hun står for blomster i bryllup. Camilla Gulbrandsen/Studio Markblomst

Blomster kan spiller en viktig rolle i et bryllup. Dette er floristenes ti topp blomster-tips for dekor, planlegging og bukett.

1. Besøk floristen

En tur til blomsterbutikken er et naturlig første steg når du skal velge ut blomster til bryllupet.

– Slik at vi kan veilede på en ordentlig måte, holder vi brudetimer. Da tar bruden gjerne med bilde av kjolen, buketten skal stå til kjole og personlighet. Her hjelper vi med å se hvilke blomster som passer sammen og snakker om brudens stil, sier Kari Lovise Flood Johannesen i Frøken Flood blomster i Oslo.

Veiledningstimer hos florist er vanlig praksis hos de fleste blomsterbutikker.

– Vi jobber nøye med alle våre bruder, og foretar en analyse av verdier og hva som gjør dem glad. Blomstene i bryllupet skal gjøre dem glad, forteller Tessi Werner i blomsterbutikken Botanik.

2. Dekorer med blomster

Blomster er nydelig dekor i bryllupet, både i kirken, på bordet og som tilbehør til antrekket.

Sett små buketter i små vaser på bordet, strø over duken, heng grønne kranser og slynger i taket eller i store vaser rundt om i lokalet. For de mer ekstravagante forteller Warner at både blomstervegger og skulpturer av blomster er mulig.

Eline Jacobine Photography/@elinejacobine

Blomsterdekoret må gjerne matche brudebuketten, men det er opp til dere. Ofte er det fint med en rød tråd, i form av at for eksempel fargene matcher. Ulike høyder og elementer gir liv i buketten.

– Mange velger å ha oppsatser i kirken, eller små buketter på hver benkerad. Blomstene fra vielsen kan man ta med til festen, ellers går det an å spleise på blomster til kirken med andre par som skal gifte seg i samme kirke, sier Werner.

Blomster som tilbehør er også fint, og gjerne en bukett til forlover og brudepiker.

Mange velger også å ha blomster i håret, som små blomster i fletten, eller gjerne tynne eller store kranser på hodet. Armbånd av blomster er også et alternativ.

– Se litt an hva som passer i forhold til type blomster og frisyre, tipser Flood.

Eline Jacobine Photography

3. Naturlige trender

La dere inspirere av trender og tendenser. De siste årene har de naturlige, litt tilfeldig og asymmetriske bukettene rådet.

Camilla Gulbrandsen driver Studio Markblomst, og spesialiserer seg på å lage buketter av kortreiste blomster fra egen hage på Linderud og ville vekster.

– Jeg dyrker en naturlig, litt vill og tilfeldig stil. Markblomster, ville vekster og grener kan gi bryllupet et mer personlig og unikt uttrykk, sier Gulbrandsen.

Ofte i består de villere bukettene av en miks av grønt, grener og tørkede blomster sammen med ferske. Den naturlige tendensen tror Flood vil fortsette.

– Men jeg opplever også nå at det er noen som ønsker seg rund, lav, tett bukett. Det har vært litt ut lenge, men kommer litt tilbake, opplever Flood.

Werner merker at norske bruder inspirert av Instagram, og ofte amerikanske florister.

– Det dukker opp en del ønsker om løper av blomster på bordet, som en slags blomstereng. Og så blir det mer og mer frukt i oppsatsen, som granatepler, druer, appelsin og lime, sier Werner.

Frukt i oppsatsen funker dog best på bordet, da det kan bli litt tungt å holde.

Frøken Flood
Botanik

4. Sesong

Husk at blomster er ferskvare. Hvilke blomster som er i sesong når bryllupet står er viktig å ta stilling til.

– Sesongene er veldig ulike, vi anbefaler ofte å vente til en måned før bryllupet for å se hva som er i sesong. Slik kan vi vise blomstene i butikk, sier Flood.

Har du for eksempel lyst på peoner, husk at det er en typisk sommerblomster, så ikke planlegg å bruke det om du gifter deg i desember. For et vinterbryllup kan anemoner og ranunkler være aktuelt, for eksempel. Be floristen om råd.

Ville vekster har også store sesongforskjeller.

– Alle årstider har sine stjerner. Løkblomster om våren, syriner i mai, hundekjeks i juni og fargerikt bladverk om høsten. Det er mye fint å finne om man holder øynene åpne, sier Gulbrandsen i Markblomst.

Camilla Gulbrandsen/Studio Markblomst

6. Plukk blomster selv

I tråd med det naturlige er det vakkert med elementer tatt rett fra naturen, som viltvekster og markblomster.

Men husk at markblomster ofte ikke holder like lenge som blomster fra blomsterbutikken, og trenger mer vann. Det tar også mer tid å sanke blomstene.

– Generelt er det tryggere og lettere å plukke til vaser på bordene, enn til for eksempel brudebuketten, fordi markblomster og mange ville vekster er litt skjøre og holder dårlig utenfor vann. Et triks er å plukke på riktig stadium i blomstringen, sanke om kvelden eller tidlig om morgenen, samt å ha med vannbøtte og en god saks, tipser Gulbrandsen.

Hun bruker alltid en kombinasjon av egne blomster og vekster hun finner ute til bryllup, i trå med parets ønsker rundt stil og farger. Noen brudepar kjøper også noen blomster av Gulbrandsen og plukker noen selv og danderer bukett og dekor.

Camilla Gulbrandsen/Markblomst

Werner foreslår å plukke like før bryllupet om man vil plukke buketten selv.

– Jeg elsker selvplukk, det er super-vakkert, men det tar tid. Man bør plukke rett før, fordi blomster som vokser vilt dør fortere. Kanskje man kan samle sammen en gjeng og ta det som en field tripp?

– Man kan ta med selv fra hagen til oss, og så kan vi sette det inn i buketten og blande med blomster vi har her, sier Werner.

5. Unngå blomster som farger av

Litt kjipt med lilla flekker på brudekjolen?

Noen blomster har sterke farger, og det finnes også blomster som er farget. Dette bør unngås mot en hvit brudekjole, tipser Flood.

– Unngå gjerne også for spisse grener og bær som kan skvise, som fullmodne bjørnebær, sier floristen.

7. Ha med ekstra knapphullsblomst

Du vet den mini-buketten man ofte fester i et knapphull på dressen? Ha med en ekstra.

– En ekstra corsage til brudgommen er lurt. Det blir mye klemming i bryllup, og det moser ofte blomsten i knapphullet. Det er ikke så fint med skvist blomst på bryllupsbildet, sier Werner.

Frøken Flood

8. Lukt og allergi

Unngå blomster som lukter for sterkt, eller som er allergifremkallende.

– Limonium-blomster lukter tidvis kattetiss, sier Wener.

9. Husk vann!

Blomster trenger vann for å leve. Husk en vase også til brudebuketten på bryllupsdagen, og forhør deg om hvor mye blomstertypene du ønsker å dekorere med trenger.

Botanik

10. Ta vare på

På 1980-tallet var det vanlig praksis å tørke brudebuketten og henge den opp ned i taket hjemme. Men det finnes fine måter å forevige brudebuketten.

– Blomstene er vakrest den dagen. Ta fine bilder så har man minnet om den friske buketten for alltid. Vi har også kunder som har fått malt buketten sin, og en annen har fått laget den i silkeblomster i etterkant, sier Werner.

NYTT MAGASIN: VG Bryllup er i butikk fra januar 2022 og inneholder en rekke gode tips til bruden, samt intervju og bilder fra de mest inspirerende bryllupene! Du kan også bestille magasinet her.

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Hvordan var din opplevelse i dag?