De 12 vakreste kongelige brudekjolene

VAKRE BRUDEKJOLER: Vi har samlet sammen noen av de mest minneverdige brudekjolene gjennom tidene.

Bløtkakekjoler, diamantdiadem og sarte blonder – la deg inspirere av ti av de vakreste kongelige brudekjolene.

Publisert:

Det knyttes høy spenning til, og spekulasjonene florerer, når verdens kongelige skal stå brud.

Hvilken designer får det prestisjetunge oppdraget, hvor langt blir sløret og hvilket diadem og adelige smykker blir båret på den store dagen?

Spør du oss er dette 12 av tidenes vakreste rojale brudekjoler.

Prinsesse Beatrice, 2020

Prinsesser velger tradisjonelt couture på bryllupsdagen, men ikke Beatrice – hun gikk på vintagejakt i dronning Elizabeths klesskap.

Da prinsesse Beatrice (33) giftet seg med Edoardo Mapelli Mozzi (38), hadde hun på seg en skinnende kreasjon designet av Norman Hartnell. Kjolen var lånt av bestemor dronning Elizabeth II (95), som først brukte den på en filmpremiere i London i 1962.

Dronning Elizabeth iført samme kjole som Beatrice under premieren av filmen «Lawrence av Arabia» i 1962.

Kjolen er laget i Peau De Soie-silke og organza, sateng og skinnende stener. Designeren Norman Hartnell var en favoritt i kongefamilien, skriver britiske Vogue. Han designet dronning Elizabeths to brudekjoler i 1947, samt kjolen hun brukte da hun ble kronet i 1953, og sto også bak prinsesse Margarets brudekjole i 1960.

Hertuginne Meghan, 2018

I mai 2018 giftet hertuginne Meghan seg med prins Harry i en enkel kjole med langt slep. Den hadde lange ermer og en utringning som ga off shoulder-vibber. Den elegante kjolen er designet av Givenchys daværende britiske sjefdesigner Clare Waight Keller.

«Hertuginnen er opptatt av at alle landene i det britiske samveldet er med på ferden mot alteret», skrev Kensington Palace på Twitter på den store dagen. Derfor er alle blomstene som er brodert inn i det florlette sløret, som skal ha vært over fem meter langt, blomster som finnes i det britiske samveldet.

Prinsesse Madeleine, 2013

Valentino var selv gjest da prinsesse Madeleine og Chris O-Neill giftet seg i Slottskyrkjan i Stockholm, og var antageligvis svært fornøyd da en fortryllende vakker Madeleine kom opp kirkegangen i klassiske Valentino-blonder fra topp til tå.

Ettersom Madde sto friere til å velge design enn kronprinsesse-storesøsteren, gikk hun for korte ermer og gjennomsiktig blondeparti øverst – og som seg hør og bør for en prinsesse; flere meter langt slep.

NYHETER

Prinsesse Madeleine åpner opp om brudekjoledrama

Hertuginne Kate, 2011

Blant de kongelige brudene som har fått mest ros for kjolen, er utvilsomt hertuginne Kate – da Kate Middleton – som giftet seg med prins William i april 2011. Kjolen Kate var laget av stjernedesigneren Sarah Burton for Alexander McQueen, som har laget flere kjoler til hertuginnen senere.

Det ble kjapt dratt referanser til Grace Kellys ikoniske kjole, og Kate fikk æren for å gjeninnføre brudetrenden med blonder og lange ermer.

Fyrstinne Charlene, 2011

Ikke mindre enn 2500 timer skal det ha tatt å sy kjolenfyrstinne Charlene sa ja til fryst Albert av Monaco i. Ikke overraskende valgte hun kjole fra Armani Privé, som så mange ganger før – og hun så helt fantastisk ut. Fyrstinnens stil er til vanlig elegant og enkel, noe kjolen reflekterte med tekkelig båthals og intrikate broderier. Kjolen besto også av 40.000 swarovskikrystaller og 20.000 perler, for å nevne noe.

Og vi elsker at hun droppet diadem på hodet, men festet det i stedet som et smykke i nakken. Og buketten inneholdt selvsagt blomster fra hennes hjemsted i Sør-Afrika.

Kronprinsesse Victoria, 2010

Svenske kronprinsesse Victoria giftet seg med prins Daniel i svensk design fra Pär Engsheden. I motsetning til mange andre prinsessebruder, valgte Victoria en kjole uten blonder og iøynefallende broderier – uten at det gjorde henne mindre vakker.

På hodet hadde hun en stor krone – det samme som moren, dronning Silvia, giftet seg i.

Kronprinsesse Marie-Chantal, 1995

Marie-Chantal valgte fra øverst hylle da hun giftet seg med greske kronprins Pavlos – en silkekjole med perlebroderier og over fire meter langs slør laget av Valentino Garvani – som fortsatt holder koken som en av verdens mest kjente designere og er favoritten til kronprinsesse Mette-Marit.

Det skal ha tatt fire måneder, 25 personer og 12 typer blondestoff å lage kjolen, og ikke minst det overdådige sløret med sommerfuglmønster – som ble festet i en lånt tiara fra greske dronning Anne-Marie.

Kronprinsesse Mette-Marit, 2001

Over 1,7 millioner nordmenn fulgte med da kronprins Haakon og da blivende kronprinsesse Mette-Marit ga hverandre sitt ja i Oslo Domkirke. Siden den gang har kronprinsessen gått gjennom en stor stilforvandling og blitt en av de mest stilsikre prinsessene i Europa med kjoler fra Pucci og Valentino – men brudekjolen kommer likevel til å bli husket som hennes flotteste i MinMote.

Kjolen, som var laget av Ove Harder Finseth, var langermet, tettsittende og elegant, og lot kronprinsessens naturlige look komme til sin rett. Sminken var helt naturlig, og i halsen hadde hun et enkelt smykke.

Prinsesse Diana, 1981

Av alle ikoniske brudekjoler, troner antageligvis denne på toppen for de fleste. Da Diana giftet seg med prins Charles i 1981 var det duket for et av de mest spektakulære og omtalte kongelige bryllupene noensinne – og kjolen ble selvsagt holdt strengt hemmelig fram til den store dagen.

På bryllupsdagen stilte Diana i en overdådig silkekjole designer av David og Elizabeth Emanuel (personlig valgt av prinsessen), og besto av over 10.000 perler, antikk blondestoff og broderier gjort for hånd – rett og slett en kjole for historiebøkene.

Prinsesse Caroline av Monaco, 1978

Caroline var allerede et gryende moteikon da hun 21 år gammel giftet seg med den 17 år eldre playboyen Philippe Junot. Mens hun i dag som regel sverger til Chanel, ble brudekjolen laget av Christian Dior og designer Marc Bohan – en langermet kreasjon med lag på lag med blonder. Det morsomme er at kjolen egentlig ikke skulle se slik ut – designeren måtte gjøre endinger i siste sekund fordi bilder av kjolen ble lekket.

Og mens ekteskapet varte til 1980, blir kjolen fortsatt husket som en av motehistoriens vakreste.

Grace Kelly, 1956

Den da 27 år gamle Grace Kelly fikk hele sitt bryllup med fyrst Rainier filmet og vist verden rundt som en avtale mot at filmselskapet deretter skulle droppe kontrakten hennes og la henne være prinsesse på heltid. Akkurat dét skal ha gjort at bruden hatet hvert minutt av dagen – men det lot hun ikke synes.

Skuespillerinnen og moteikonet var iført en overdådig blondekjole – en gave fra MGM-designer Helen Rose – og tilhørende slør som rakk til midjen foran. Videre bar hun en perlebesatt bønnebok da hun gikk mot alteret. Kjolen har senere inspirert en rekke kjente brudekjoler – som den hertuginne Kate giftet seg i.

Dronning Soroya, 1951

Denne brudekjolen er ikke blant de mest kjente, men den er definitivt begrepet «over the top» verdig – samtidig som den er helt fantastisk.

Kjolen ble brukt da dronning Soraya da hun giftet seg med Den iranske Shah – eller kong om du vil – Mohammed Oeza Pahlvi, og er en couture-kreasjon fra Dior. Vi snakker en tyve kilos kjole laget av over 30 meter sølvstoff og 20.000 store fjær, og sto helt i stil med den grandiose vielsen på Golestan Palace.

Publisert:

Finn mer innhold om: