Syv steg: Slik velger du giftering

JA: Fra stylist Kristiane Kvasnes Standal og hennes mann Michael Werner sa ja og ga hverandre gifteringene da de giftet seg i 2019.

Må man ha like gifteringer? Hvilket materiale bør ringene være i? Kan man velge noe annet enn ring? Dette sier ekspertene.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Å ta på hverandre gifteringen i vielsen symboliserer starten på ekteskapet, og ringen forblir et symbol på kjærlighet og ekteskap.

Men hvordan går man egentlig frem når gifteringen skal velges? MinMote spurte fagfolk.

Mari Hedmark har over ti års erfaring fra smykkebransjen i Norge. Sammen med Martine Bjørge Bastrup driver hun Agency M, et PR-byrå som spesialiserer seg på high-end smykkemerker.

Hallvar S. Sagøy er gemmolog, smykkedesigner og sjef for high-end smykker hos den norske gullsmedkjeden Gullsmed David-Andersen.

Her deler Hedmark og Sagøy i syv steg sine råd for valg av giftering.

1. Vurder ulike design

Hva gjelder design deler Hedmark og Sagøy oppfatning: det kan være lurt å velge klassisk og tidløst, som en glatt gullring. Gifteringen skal være med på mye, og passe til livets små og store anledninger og alle mulige antrekk.

At gifteringen har en design som føles komfortabel på fingen er også viktig.

– En ring som er litt buet på innsiden er mer komfortabel enn en mer flat ring. Det er fordi med den buede kommer det mer luft under ringen. Det kan være lurt å ikke velge en for bred eller for tynn ring. Tre til fire millimeter er vanlig, forteller Sagøy.

Selv om valget for mange er en gullring, finnes det ingen uskrevne eller skrevne giftering-regler. Ønsker dere gifteringer som er mer personlige og unike, kontakt en gullsmed som kan hjelpe å designe og lage drømmeringen.

Mari Hedmark og Martine Martine Bjørge Bastrup
Hallvar S. Sagøy i Gullsmed David-Andersen.

2. Ha god tid

For ringer som gullsmeden har i sortimentet holder det ofte å bestille ringen noen uker før vielsen. Likevel, book tid hos gullsmeden tidlig, slik at dere har tid til å teste og tenke.

– Ta tid til å ta riktige valg og vurderinger for design. Ofte tar det litt tid om ringen skal spesiallages, i så fall vil jeg anbefale å dra innom gullsmeden noen måneder før bryllupet, gjerne minst tre til fire måneder, sier Sagøy.

3. Velg riktig materiale

Materiale er viktig, og holdbarhet kommer først. Ringen skal bæres i mange år, og det lureste er å velge edelt metall, altså gull, sølv eller platina, råder ekspertene.

– De aller feste forbinder nok klassiske gifteringer med gult gull, og det er det en grunn til. Gult gull er et godt egnet valg da det har egenskaper som gjør at de tåler å brukes hver eneste dag i alle livets anledninger, forteller Hedmark.

NYTT MAGASIN: VG Bryllup er i butikk fra januar 2022 og inneholder en rekke gode tips til bruden, samt intervju og bilder fra de mest inspirerende bryllupene! Du kan også bestille magasinet her.

Rosegull og hvitt gull er andre alternativer. Sagøy fraråder forgylt sølv og sølv.

– Velger du forgylt (gullbelegg utenpå sølv) vil forgyllingen slites av etter hvert, og ringen mister fargen. Sølv er veldig mykt og får fort slitasje. Det ser ikke like pent ut etter langvarig bruk og kan deformeres, sier han.

Gull anbefales. 14 karat gult gull er standard i Norge, ifølge Sagøy.

– Noen ønsker 18 karat, som består av mer rent gull og dermed er dyrere. 18 karat får ofte også en gulere farge på grunn av høyere andel rent gull, sier Sagøy.

Både 14 og 18 karat gull er solide valg, påpeker han, og fortsetter:

– Jeg vil også anbefale platina, som er et annet metall, fremfor hvitt gull. Da får du en ring som har en ren, hvit farge tvers gjennom, sier Sagøy.

Hvitt gull er gult gull blandet med andre metaller. Derfor får det hvite gullet ofte en litt gyllen farge, og ikke helt hvit, som det platina har.

Platina tåler også mye. Det kan få riper, men slites på en pen måte, ifølge Sagøy.

4. Lik ring, eller to ulike?

Som par har man gjerne ulike estetiske preferanser. Er det lov å ha to ulike ringer? Svaret fra ekspertene er ja.

– Tradisjonelt sett har like gifteringer vært det klassiske valget, men det viktigste er at paret finner ringer de føler seg komfortable med. De senere årene ønsker flere giftering med diamanter, så jeg vil si at det er helt innafor med ulike ringer, sier Hedmark.

Det som oftest skiller gifteringene til et par, er tykkelsen på ringen. Sagøy forteller at menn ofte velger den kraftige ringen på fire millimeter, mens damer gjerne tre millimeter. Noen ønsker også diamanter, andre helt enkel.

– Men folk velger ofte ringer som har lignende elementer, da det er symbolsk fint at gifteringer hører sammen, sier Sagøy.

5. Personalisering og inngravering

Når man bestiller gifteringer hos gullsmed, får man som regel tilbud om å inngravere dem.

Tenk over hva du vil inngravere før du kommer for å bestille. Det finnes ulike fonter, og man kan skrive det man ønsker.

– Jeg har hørt alt fra bibelvers til «den som gir seg er en dritt». «Din ... ektemakens navn ... og bryllupsdato», er det vanligste, forteller Sagøy.

Mange par velger to ulike gifteringer.

6. Størrelse

De aller fleste ringer kan justeres et par størrelser opp eller ned hos gullsmed dersom det trengs i løpet av ekteskapet. Velg derfor en som passer til bryllupet, og ikke en du kan «vokse i».

Det er likevel lurt å være ekstra påpasselig på størrelse om du ønsker ringer med flere små steiner.

– Om man velger ring med masse små diamanter eller andre steiner, kan det være vanskeligere å justere størrelse. Metallet beveger seg ved justering, og da kan steinene løsne, forteller Sagøy.

Han råder også til å sørge for å være helt sikker på at ringen passer og har muligheten til justering. Har dere arvet ringer som må tilpasses, så besøk gullsmeden i god tid for å sjekke at det kan fikses.

7. Alternativer til ring

Kanskje giftering ikke føles helt riktig, eller at dere frykter den ikke blir brukt? Det finnes alternativer.

– Her er det bare fantasien som setter grenser. Jeg har hørt om flere som gir hverandre en pen klokke. Eventuelt kan man bære ring i et kjede, sier Hedmark.

Det finnes også andre fine, symbolske smykker man kan bruke, forteller hun.

– De aller fleste smykker kan graveres, det gjør smykket ekstra personlig og betydningsfullt.

Alternativt foreslår Sagøy å gi hverandre et armbånd, da det kan brukes hele tiden, eller et halskjede.

Lykke til!

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: