Elin Reitans beste tips: Slik kjøper du brukt brudekjole

FORNØYD: Elin Reitan giftet seg med Ben Azouagh i brukt brudekjole fra Rue De Seine. Foto: Privat
FORNØYD: Elin Reitan giftet seg med Ben Azouagh i brukt brudekjole fra Rue De Seine. Foto: Privat

Hvis du leter på bruktmarkedet, kan du kuppe drømmebrudekjolen til en brøkdel av den opprinnelige prisen. Her gir forbrukerøkonom Elin Reitan gir sine beste tips til bruder på budsjett.

Da Reitan selv giftet seg med sin Ben Azouagh i Tarifa i Spania, hadde hun nemlig selv på seg en brukt brudekjole. Den profilerte økonomen har tidligere fortalt i VG om hvordan hun selv har vært i «luksusfellen» krever innlogging). Derfor var det uaktuelt å punge ut for en helt ny kjole - selv om hun hadde funnet selve drømmeantrekket.

FLAGRENDE: Reitan mener kjolen passet perfekt til omgivelsene. Foto: Privat
FLAGRENDE: Reitan mener kjolen passet perfekt til omgivelsene. Foto: Privat

- Jeg synes kjolen som ny var alt for dyr for mitt budsjett. Spesielt ikke når toll og import ble lagt på toppen. Dessuten er brudekjoler gjerne bare brukt én gang, og gjerne også pent brukt så et bruktkjøp er gjerne et godt kjøp. At jeg kunne ikle meg second hand på bryllupsdagen min synes jeg også var fint, og det ga meg en god følelse, forklarer hun til MinMote.

Drømmekjolen fant hun først på Pinterest, hos merket Rue De Seine.

- Jeg visste at jeg ikke ville ha en tradisjonell brudekjole, og blant bohemvariantene utpekte blant annet Rue De Seines kjoler seg, og da spesielt nettopp Cleo Gown. Denne todelte kreasjonen, med silkeunderkjole og blondekaftan, kunne ikke vært mer perfekt for vår bryllupsdestinasjon, forteller Reitan begeistret.

Rue de Seine-kjolene koster fra runt 17.000 kroner og opp til over det dobbelte. Reitan forteller at hennes kjole, som hun fant på Ebay, ble 40 prosent billigere etter at hun hadde betalt toll, frakt og tilpasning hos brudeskredder.

- Det var dog med sommerfugler i magen jeg selv bekreftet kjøpet av min bruktjole i fjor. Både skrekkhistorier jeg hadde lest om vordende bruder som hadde mottatt noe helt annet i posten enn det de trodde de hadde bestilt, samt redselen for at kjolen ikke ville bli spesielt flatterende på min kropp, var tanker som surret i hodet. Men jeg kunne ikke væt mer fornøyd med kjolen min, og prikken over i-en var at jeg fikk den til en langt lavere pris enn om jeg skulle kjøpt en helt ny kjole av samme sort, slår hun fast.

BOHEMSK: Bruden kunne ikke vært mer fornøyd med kjolens detaljer, som frynsene bak. Foto: Privat
BOHEMSK: Bruden kunne ikke vært mer fornøyd med kjolens detaljer, som frynsene bak. Foto: Privat

Her har Reitan delt sine fem beste tips for deg som også er på jakt etter en brukt kjole:

Finn din stil. Det kan være lurt å begynne brudekjolejakten med å gjøre seg kjent med de ulike kjolestilene. Er det prinsessestilen som frister mest, eller er du på utkikk etter en mer boheminspirert eller kanskje en sexy variant? Identifisering av stil gjør det lettere for deg å søke etter drømmekjolen, for mulighetene er mange.

Tenk omvendt. I stedet for å se hvilke bruktkjoler som er til salgs, kan det være en idé å søke seg frem til en drømmekjole og deretter se om den er mulig å få tak i second hand. Dette var min taktikk. Gjør du dette reduserer sjansene for at du blir fristet til å kjøpe en kjole kun fordi du kan få den til redusert pris.

Når du har funnet drømmekjolen er det flere plattformer som har brukte brudekjoler til salgs, som Ebay, Once Wed, Finn og Preownedweddingdresses.com.

Vurder selger. Det er viktig å gjøre grundige undersøkelser av den som selger kjolen. Les eventuelle anmeldelser fra andre kunder og sjekk hvor gode tilbakemeldinger selger har fått på tidligere salg, om dette eksisterer. Kommuniser også med selger, og spør om det du måtte lurer på før du kjøper kjolen.

På denne måten har du også mulighet til å se hvor fort du får svar fra selger, og hvor lett det er å kommunisere med henne. Det er også lurt å be om å få se flere bilder av kjolen, for eksempel nærbilder av detaljer eller merkelapper, samt be om kvittering for å sikre deg at kjolen er ekte vare.

Husk også at et tilbud som viker for godt til å være sant, gjerne er det.

Husk moms og toll. Når du kjøper klær fra utlandet må du betale moms og toll på varene når de importeres til Norge, også på second hand klær. Husk å legg disse kostnadene inn i regnestykket ditt. Du kan enkelt finne ut hva moms og tollkostnadene blir for kjolen du har tenkt å kjøpe ved å benytte deg av importkalkulatoren på Tolletatens hjemmesider.

Hvordan var din opplevelse i dag?