Brudeboom: – Aldri vært med på noe lignende

VÆR UTE I GOD TID: Skal du bestille brudekjole til bør du være ute minst åtte måneder i forkant av den store dagen.

Brudesalonger melder om massiv pågang.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

På grunn av coronapandemien har mange bryllup blitt utsatt. Mange har fått ring på fingeren og dermed hatt ekstra god tid til å planlegge en ekstra storslått bryllupsfeiring i 2022.

– Vi opplever en stor bryllupsboom for øyeblikket nå etter coronalettelser og vi igjen kan feire kjærligheten med venner og familie. Jeg har aldri vært med på noe lignende, sier Marcus Andre Green, eier av brudesalongen White by Green på Frogner i Oslo.

Mange bruder måtte utsette sine bryllup både en, to og tre ganger grunnet pandemien og 2022 blir forhåpentligvis året de får gitt hverandre sine ja. Green sier at mange kommende bruder heldigvis har vært tidlig ute med å finne kjole til den store dagen.

Kjoler som bestilles i disse dager leveres nemlig først i februar. Noen designere kan levere raskere, mens vil bruke lengre tid. Skal du gifte deg i mai, bør du ha bestemt deg allerede, og for juni-brudene begynner det å haste.

De aller fleste må også en tur innom skredderen for å få kjolen tilpasset, og skredderen skal gjerne ha kjolen tre måneder før den store dagen. I tillegg til årets sesong er det også bruder som kjøpte kjolen sin de to foregående sesongene som nå skal ha sine kjoler tilpasset, sier Green.

– Generelt anbefaler vi at sommerbruder har bestilt sin kjole i løpet av høsten, og at høstbruder har bestilt sin kjole i løpet av årets første kvartal. For at man nå skal kunne velge fritt blant våre designere, ha god tid til tilpasninger og kunne nyte forberedelsene ønsker vi nå at man har bestilt senest åtte-ni måneder før bryllupet.

Om du er på jakt etter brudekjole og plutselig fikk det travelt, anbefaler gründeren at du booker deg inn så raskt som mulig.

– Men fortvil ikke. Vi har også direkte salg av utvalgte butikkmodeller og enkelte designere kan levere på kort tid, forsikrer han.

PÅ REKKE OG RAD: Hos White by Green henger kjolene på rekke og rad, flere av dem har ventetid på minst et halvt år.
BRUD

Brudespalten: Se Aase og Jens’ avslappede drømmebryllup

– Mange som vil gifte seg raskt

Hos Christiane brudesalong i Sandvika opplever de det samme.

– Det har åpnet veldig opp. Det er stor pågang, sier Tonje Jansson, som er daglig leder.

Jansson sier at de fleste kjoler har seks måneders leveringstid, i tillegg må de fleste innom skredder. Derfor bør du bestemme deg for brudekjole rundt åtte måneder før bryllupet står dersom du skal kunne velge fritt blant drømmekjolene.

Hos brudesalongen har de også merket en annen endring post corona.

– Det er mange som vil gifte seg raskt, og må ha en kjole ut fra butikk, sier Jansson.

Om du skal prøve kjole for første gang, har hun følgende råd:

– Ikke ha med deg altfor mange, for da får man så mange forskjellige meninger. Vær åpen for å prøve mye forskjellig, og la oss gjøre jobben vår for å finne en kjole som passer deg. Det mange som ikke har tenk på det med undertøy i forkant, og rød ulltruse er ikke det som egner seg best for prøving.

DRØMMEKJOLEN? Mange har klare tanker om hva slags brudekjole de ønsker. Skal du bestille ny kjole fra salong bør du være ute i god tid.
BRUD

Brudespalten: Se Karoline og Andreas’ storslåtte festbryllup

Forsinkelser i produksjon

Hos Tessem brudesalong i Trondheim er det «full rulle», ifølge Siv Elin Tønne, som er daglig leder i salongen.

– Folk er veldig positive nå. Vi har fulle lister, og folk gleder seg. Folk er nesten euforiske, så nå er det full rulle, sier Tønne.

De regner vanligvis seks måneders bestillingstid, men nå ville hun ha lagt på en måned eller to for å være sikret at kjolen kommer i tide.

– Det er veldig lurt å være litt tidlig ute. Det er forsinkelser i produksjon, og mange fabrikker har vært stengt. Det har også vært vanskelig å få tilbake arbeidskraft etter gjenåpningen, og det har påvirket produksjonen.

Hun sier at det ikke har vært en stor overraskelse hos kvinner som er på brudekjolejakt.

– Folk har nesten klart å tenke seg til det selv, at de må være litt ekstra tidlig ute og at ting kan være litt utenfor normalen.

For brudekjole-kjøpere etter corona ser brudesalongen to tydelige retninger som peker seg ut.

– Vi har de som plutselig har bestemt seg for at «nei, nå gifter vi oss», og de som har brukt hele pandemien til å planlegge. På den måten har vi mer etterspørsel etter kjoler som er litt rimelige og avslappet. På den andre siden har vi de som virkelig vil gå «all in» med de største og mest ekstravagante kjolene vi har i salongen.

Tønne råder dem som skal prøve kjole for første gang til å gjøre litt research på forhånd, for å finne ut hva du liker og mener at du kler, og sier det er et godt utgangspunkt.

– Da går det erfaringsmessig lettere å finne den rette kjolen. Men vi har også veldig mange som kommer med et tydelig ønske, og så ender de med noe helt annet. Vi pleier å si at det som er viktig er å finne en kjole som gjenspeiler deg selv. Du skal være den beste utgaven av deg selv på bryllupsdagen.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: