Slik kan du skape din drømme­brudekjole

DRØMMEKJOLE: Linda Hansen hadde skreddersydd kjole da hun giftet seg.
DRØMMEKJOLE: Linda Hansen hadde skreddersydd kjole da hun giftet seg. Camilla Johnsen/Isabell Solberg

Da Linda Hansen (33) gikk til alters var det i en i kjole hun kun hadde drømt om og sett for seg i hodet. Her er ekspertenes tips til hvordan du kan lykkes med egendesignet brudekjole.

– Jeg følte meg virkelig som en prinsesse.

Slik beskriver Linda Hansen (33) følelsen av å gå til alters i en kjole som var skapt for henne.

Da Hansen ble fridd til for tre år siden begynte planleggingen av bryllupet hun hadde drømt om så lenge hun kan huske. Et bryllup som skilte seg ut, føltes ut som en fest og som samlet alle hun var glad i.

Det øyeblikket hun gledet seg aller mest til var å følges arm i arm med av sin far, ikledd drømmekjolen. Dessverre ble jakten på drømmekjolen ikke slik hun hadde sett for seg.

–Jeg lette overalt, googlet alt som kunne googles, var innom utallige designere og begynte å bli motløs. Jeg tenkte at kjoledrømmen muligens ikke kom til å bli noe av.

VIKTIGE DETALJER: Hansen fant ingen kjole som hadde alle detaljene hun ønsket seg. Derfor ville hun designe den selv.
VIKTIGE DETALJER: Hansen fant ingen kjole som hadde alle detaljene hun ønsket seg. Derfor ville hun designe den selv. Camilla Johnsen/Isabell Solberg

Etter endeløse timer med leting etter den perfekte brudekjolen begynte Hansen å tenke mer og mer på å designe og lage sin egen kjole. Hun oppdaget den norske designeren Sylvia bak By Fridman, og etter det var det gjort.

– Det var den eneste løsningen. Jeg var ikke lenger i tvil, det måtte bli eget design.

Etter å ha lett i det uendelige var ikke inspirasjonen på topp da Hansen satte i gang med prosessen. Men hun hadde klart for seg hva som måtte med når hun troppet opp: puffermer, semi-høy hals, blonder og brede mansjetter.

EGEN DESIGN: Linda Hansen beskriver det som en spesiell følelse å gifte seg i egendesignet kjole.
EGEN DESIGN: Linda Hansen beskriver det som en spesiell følelse å gifte seg i egendesignet kjole. Camilla Johnsen/Isabell Solberg

Tre år etter frieriet, i en liten lomme mellom de strengeste covid-19-restriksjonene, fikk Linda endelig gifte med sin Jon. Ledet opp til alteret av sin far i kjolen hun bare hadde drømt om.

– En helt fantastisk følelse, helt ubeskrivelig. Jeg ser ofte tilbake på videoer av prosessen og det er nesten uvirkelig at jeg har fått skape en kjole jeg har drømt om.

– Det å gå arm i arm med faren min hadde ikke vært helt det samme uten den følelsen av at jeg er den eneste i verden med denne kjolen og at den er skapt for meg. Det gir en helt spesiell selvtillit.

Hansen er så glad i kjolen sin at hun blir trist av tanken på at den bare skal henge i skapet og aldri brukes igjen. Derfor har hun planer om å gjøre noen drastiske endringer slik at hun kan bruke den igjen, noe som innebærer både farging og.

– En så flott kjole må brukes igjen, men kanskje i en litt annen form enn hva den var i på den store dagen. Men tenk så stas å kunne bruke den videre i fremtiden. Følelsen av å kunne ta den på igjen og igjen. Det gjelder jeg meg til.

MANN OG KONE: Linda i egendesignet kjole sammen med ektemannen.
MANN OG KONE: Linda i egendesignet kjole sammen med ektemannen. Camilla Johnsen/Isabell Solberg

Har laget over 100 brudekjoler

Sylvia Fridman (36) er designeren som hjalp Linda i havn med brudekjolen, hun driver By Fridman i Moss, som spesialiserer seg på skreddersydde brudekjoler og dresser.

Men, det er ikke lenge siden designeren var eiendomsmegler. Tilfeldighetene og et dårlig boligmarked i 2008 gjorde at hobbyen hennes ble til et foretak.

Siden har hun laget utallige dresser, kjoler og ikke minst over 100 brudekjoler. Med en mor som er buntmaker og en barndom hun ofte tilbrakte med å sy antrekk til hunden sin, kan man si at Sylvia har det i blodet.

Hun snakker varmt om jobben sin og prosessen hun har med brudene og brudgommene. Samtidig som hun har sympati for den vanskelige jakten på det perfekte antrekket til bryllupsdagen.

– Du kan bli gæren av mengdene med kjoler du får opp på Instagram og Pinterest. Nydelig kjoler som er laget på andre siden av verden og som er veldig dyre og eksklusive, forteller Fridman.

VANSKELIG VALG: Designer Sylvia Fridman har sympati for valget brudene står ovenfor i havet av kjoler.
VANSKELIG VALG: Designer Sylvia Fridman har sympati for valget brudene står ovenfor i havet av kjoler. Privat

Da Linda Hansen skulle lage sin kjole hadde de en fin samtale og snakket kjolen til live. Ingen tegninger, bare en visjon de var enig om. Fridman sier at hun er veldig ærlig på om ting funker eller ikke, for det er til syvende og sist det beste for bruden. Men med Hansen sin kjole var det full klaff! Etter at de fant de perfekte blondene til kjolen ble visjonen sendt til syrommet i Polen, hjemlandet til Fridmans foreldre.

Det eneste Hansen kunne gjøre var å vente i spenning for å se om kjolen ble slik hun ønsket. Ett år senere da bryllupet sto fikk de endelig se resultatet.

UNIK KJOLE: Etter hvert skal Lindas kjole redesignes og farges, slik at hun kan bruke den igjen.
UNIK KJOLE: Etter hvert skal Lindas kjole redesignes og farges, slik at hun kan bruke den igjen. Camilla Johnsen/Isabell Solberg

Tilbyr separate plagg

Den norske designeren Tuva Listau tilbyr også spesialdesignede kjoler, men hun har fokus på at kjolen som blir skapt er noe som fint kan brukes senere også. Det gjør hun blant annet ved å lage separate plagg.

– Man kan mikse og matche over- og underdeler slik at man får kjolen man vil ha, og eventuelt kunne endre på looken sin gjennom dagen. Bruden kan bruke plaggene slik de er, eller velge å tilpasse ytterligere ved å for eksempel endre utringning, legge til knappe-detaljer, justere ermelengde eller legge til splitt. For å nevne noe. Plaggene kan sys sammen til sammenhengende kjole, eller brukes som separate deler.

På denne måten mener hun bruden får muligheten til å bruke kjolen – eller deler av den – mer enn bare på bryllupsdagen.

FRA BRYLLUP TIL BRUNSJ: Designer Tuva Listau er opptatt av at brudekjolen kan brukes etter bryllupet. Her er toppen fra kjolen brukt sammen med jeans.
FRA BRYLLUP TIL BRUNSJ: Designer Tuva Listau er opptatt av at brudekjolen kan brukes etter bryllupet. Her er toppen fra kjolen brukt sammen med jeans.Privat

– Noe som gjør både miljøavtrykket bedre. Jeg er veldig bevisst på at jeg jobber i en bransje som bidrar til overforbruk. En brudekjole i seg selv er ikke særlig miljøvennlig da man bare bruker den en gang.

Det er også derfor Listau har valgt å lage plaggene sine i 100 prosent silke slik at de enkelt kan farges. Hun synes også det er fint at bruden kan bruke plaggene brudekjolen er satt sammen av ved en senere anledning.

– Det er superromantisk at man kan kombinere toppen fra brudekjolen med jeans eller skjørt og gå på date etter bryllupet.

Skaper drømmekjolene av vintagekjoler

Blant tyll, perler, puffermer og silke på den store Fretex-butikken på Alnabru møter MinMote duoen Erica Mathiesen og Anette Ousdal står bak gjenbruksmerket Pas Passé. De redesigner vintageplagg, og er nå på jakt etter nye, gamle brudekjoler som skal oppgraderes.

De har tidligere laget en egen brudekolleksjon, og er nå i gang med nye oppdrag fra kommende bruder.

Denne uken hadde Fretex-butikken sitt eget brudekjolearrangement, hvor over 100 kjoler som var samlet inn i kjedens containere var plukket ut og hengt frem. Her fantes alt fra hjemmesydde 60-tallskjoler, til overdådige 80-tallskjoler, til nyere kjoler med korsettliv – og alt der imellom.

– Oi, se på den her, utbryter Erica Mathiesen og trekker frem en 80-tallskjole med perler og strass som kostet 250 kroner.

JAKTER REDESIGN: Erica Mathiesen (t.v.) og Anette Ousdal i merket Pas Passé.
JAKTER REDESIGN: Erica Mathiesen (t.v.) og Anette Ousdal i merket Pas Passé. MinMote

Et titalls kommende bruder hadde møtt opp for å jakte på sin kjole. Etter å ha fylt en liten handlevogn med kjoler begynner prosessen med å se igjennom fangsten for duoen. Blant funnene er en kjole med et stort glitrende tyllskjørt.

– Det gir meg Carrie-vibber, sier Anette Ousdal.

– Vi kan klippe løs skjørtet og style det med en enklere overdel, skyter Mathiesen inn.

Duoen er samstemte om hva som er det viktigste å se etter om du vil redesigne din egen vintagekjole for å skape drømmekjolen: stoffet.

– Se gjerne etter gode kvaliteter som silke og chiffon. Man kan nesten gå med øynene lukket og bare kjenne på kvaliteten, råder Ousdal.

80-TALLS: Denne ekstravagante kjolen kan redesignes for å passe inn i 2022 – kanskje som en topp?
80-TALLS: Denne ekstravagante kjolen kan redesignes for å passe inn i 2022 – kanskje som en topp? MinMote

For Pas Passé ønsker kundene ofte å bruke elementer fra moren eller bestemorens gamle brudekjole. Med justeringer blir kjolene tilpasset til den nye bruden, detaljer fjernes eller legges til og uttrykket blir et helt nytt og egendesignet.

– Det er i vinden med gjenbruk, bruke ting om igjen og å ha noe som er unikt. Det tror jeg folk også vil vise i sitt eget bryllup, sier Mathiesen.

– Det gir også en annen stil og følelse, legger Ousdal til.

GJENNOM NÅLØYET? Denne kjolen med skjørt i tyll er blant kjolene som ble vurdert for redesign av Mathiesen og Ousdal.
GJENNOM NÅLØYET? Denne kjolen med skjørt i tyll er blant kjolene som ble vurdert for redesign av Mathiesen og Ousdal. MinMote

NYTT MAGASIN: VG Bryllup er i butikk fra januar 2022 og inneholder en rekke gode tips til bruden, samt intervju og bilder fra de mest inspirerende bryllupene! Du kan også bestille magasinet her.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?