Dette er trendene for brudekjoler i 2022

FINN DIN STIL: Det viktigste er at du finner en brudekjole du elsker. Her er trendene ekspertene har troen på nå.

Ren og minimalistisk eller festglad maksimalist? Dette er brudekjoletrendene som gjelder nå.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Enten du er helt blank eller har sett for deg hvilken brudekjole du skal ha siden du var liten, kan det være vanskelig å finne den rette når det gjelder.

Det er mange hensyn å ta når man skal velge brudekjole. Det viktigste er uansett at du finner en kjole som føles rett, og som passer akkurat deg.

MinMote har spurt ekspertene om hvilke trender og tendenser det er verdt å merke seg nå.

Velger rent og minimalistisk

Hos salongen White by Green på Frogner i Oslo sier innehaver Marcus Andre Green at han ser to tydelige trender.

– Den ene er veldig ren og minimalistisk, mens den andre virkelig er all in med glitter og stas.

MINIMALIST: Hvorfor ikke velge en helt ren og enkel kjole til den store dagen? Marcus Andre Green ser mye av denne trenden nå.

Hos anerkjente Kristins brudesalong i Oslo opplever de det samme, men at mange der velger de enklere kjolene.

– Jeg prater med mange bruder hver eneste uke, og mange vil downsize bryllupet. De er redde for skuffelsen ved å måtte justere ned antall gjester, så da vil de heller planlegge noe som er enklere, sier daglig leder Linn Tonhaugen.

Hun forteller at de selger mange kjoler i ren crep og silke til 2022-bruder.

– Det er mye rent, klassisk og enkelt. Altså kjoler som passer godt på rådhuset og en restaurant eller i et stilig lokale.

Fra Le Femme-kolleksjonen til Dana Harel

Trendy skjæring

Green beskriver den rene og minimalistiske stilen som litt strammere, og at man i den kategorien finner kjoler i materialer som crepe, og at kjolene gjerne har figurnære silhuetter.

– Det er ikke en revolusjonerende trend, men den passer fint til den typiske skandinaviske jenta, sier Green hos White by Green.

Han trekker også en ny utringning som preger den kommende sesongen.

– Man har for eksempel skjæringer med rettere linjer, og en mer firkantet utringning i front, som gir litt mer power.

FIRKANTET: Denne skjæringen har vært populær hos bruder i 2022, sier Marcus Andre Green hos White by Green.

Når det kommer til skjæringer ser også Kristins Brudesalong at mange bruder ønsker å holde det enkelt.

– Det går mye i tette skjæringer og høye halser. Mange vil også ha V-utringning, men en ting som virkelig er på vei inn er den rette og mer firkantede skjæringen med stropper, sier hun om trenden med referanser til 90-tallet og legger til:

– Mange spør også etter det, og vil gjerne prøve det. Det er gøy, og noe litt annet.

Festpreget trend

Green tror coronapandemien også har påvirket den maksimalistiske brudetrenden vi nå ser.

– Der er alt er lov, og man kaster på med pynt, enten det er blonder, blanke stener eller paljetter. Jeg tror mange designere har savnet en skikkelig fest. Det har gått all in, og det er superglamorøst, sier Green og legger til:

– Det er litt unorsk å være så mye, men det er gøy å tørre litt ekstra. Det sitter nok hakket lenger inne å troppe opp i en kjole full av sparkle, enn i en renere kjole, men det er lov å synes, og være superstjerne for en dag.

Fra Silver Lining-kolleksjonen til Dana Harel

Tonhaugen hos Kristins Brudesalong mener at ettersom mange ikke lenger har like klassiske bryllup med typisk kirke og treretters, vil mange også utforske mer på antrekksfronten.

PARTYKLAR: Den maksimalistiske trenden skinner også igjennom hos White by Green.

En trend de internasjonale magasinene trekker frem er cut outs. Ifølge Tonhaugen er dette noe vi har sett i Norge i fem-seks år allerede.

– Det er likevel en trend som fortsetter her, og det gjør kjolen mer vågal og utradisjonell.

Fra New Dawn-kolleksjonen til Dana Harel

Også når det kommer til skjørtet på kjolen er det det lange, smale og elegante som peker seg ut for sommeren 2022. I likhet med internasjonale trender, vil også norske bruder gjerne ha ermer på brudekjolen, ifølge Tonhaugen.

– Det kan gjerne være litt blonder eller strass, eller en moderne ballong- eller trompet-erme. Det trenger ikke være så voldsomt tradisjonelt lenger, sier hun.

Kjole hos Carefully Collected.

Ermer i vinden

Under brudemoteuken i New York var det flere trender som tydelig stakk seg ut for brudekjoler i 2022, og blant dem er cut outs, korsetter og statement-ermer. Magasinet The Knot trekker også frem kjoler med høy splitt. Om du ikke er kjoletypen er det heller ingenting i veien for å velge et todelt sett, enten med skjørt eller bukse, og være helt på trend-merket ifølge magasinet Brides.

Delikat kjole med spesielle ermer fra Bo&Luca hos Carefully Collected.

Både Green og Tonhaugen mener det er viktig å tenke igjennom hva slags bryllupsfest man ønsker seg, og så velge en kjole som passer til det man ser for seg. Man skal være komfortabel i kjolen og nyte hele dagen.

– Man har fremdeles prinsessekjolene, bohemkjolene, de smale og rene, og de lange blondekjolene. Veldig mange vil fremdeles også ha lange blondeermer. En ting som er viktig å huske på er at her i Norge liker vi å ha en skikkelig fest etterpå, og med lange ermer i blonder kan det begrense deg litt, sier Green.

– Mange bruder er mer motefokusert, og mange har ikke de klassiske rammene rundt bryllupet. Da føler de at det ikke passer med prinsessekjolen. Man må ha en kjole som passer settingen, sier Tonhaugen.

Kjole med cut outs fra Lola Varma Hos Carefully Collected
Fra Le Femme-kolleksjonen til Dana Harel

Bærekraftig trend

En annen detalj som gjør seg gjeldende er kjoler som enkelt kan gjøres om i løpet av dagen, ved at de for eksempel har avtagbare sløyfer, -ermer eller -skjørt. På denne måten kommer også kjoler og antrekk som kan brukes flere ganger enn bare til selve bryllupsdagen inn i bildet, slik at de vakre brudekjolene bli hengende ubrukt etter den store dagen.

Det er noe de her merket hos Salongen Carefully Collected i Drøbak. Der håper og tror de at den nye brudekjoletrenden blir en holdningsendring.

Vakker kjole fra Bo&Luca hos Carefully Collected.

Hun og kollega Lise Bjelland har troen på kjoler med personlighet. Gjerne i kvalitetsmaterialer, men også vevde og stoffer med tekstur.

– Det er masse spennende snitt, cutouts og lommer på de moderne brudekjolene som vi tar inn, som gjør kjolen unik og personlig. Skal du gifte deg i en mindre formell setting, så kanskje en bukse er noe for deg?

NYTT MAGASIN: VG Bryllup er i butikk fra januar 2022 og inneholder en rekke gode tips til bruden, samt intervju og bilder fra de mest inspirerende bryllupene! Du kan også bestille magasinet her.

Todelte brudekjoler er også populært, forteller damene i Carefully Collected. Det selges både ferdige sett, eller du kan sette sammen din egen variant med å velge ulike skjørt, overdeler og belter fra samme merke, råder de.

– En todelt brudekjole gir deg muligheten til å bruke kjolen videre ved andre anledninger. Mange av toppene våre er for eksempel superkule til bukser.

Tilbehøret og sløret er også i fokus.

– Man behøver ikke å velge det trygge og søte, men smell gjerne til med store statementøredobber og et slør med blusher foran ansiktet.

Tør å følge din egen stil

På spørsmål om man bør velge en tidløs kjole for å se tilbake på bryllupsbildene med glede når tidene og trendene forandrer seg, er Green uenig.

– Vet du hva, lev i nuet og ha ditt eget Diana-øyeblikk! Tørr å tenke litt utenfor boksen, start trenden i stedet for å følge den. Jeg vil at alle bruder skal være unike, og finne noe som er særpreget dem.

ØYEBLIKKET: Marcus Green mener at du ikke bør være redd for å velge en trendy kjole, slik som da Diana valgte sin brudekjole i 80-tallsstil.

Han anbefaler kommende bruder å ikke fokusere for mye på hva som rører seg i trendbildet.

– Det viktigste er å føle seg hjemme i kjolen man skal ha på seg, og at man velger en kjole man gleder seg til å ha på om seks måneder.

Han mener også det er kjolekonsulentens jobb å utfordre bruden.

– I prosessen står man ofte med favoritter i ulike stiler, det er også vår jobb å utfordre litt. Det handler ofte om hvem man vil være på dagen, den søte og romantiske, den klassiske og sofistikerte, eller fashionistaen som våger.

Carefully Collected råder også til å følge din egen stil.

– Brudekjolen skal representere deg som brud og vi håper at bruder tør å se mer bort ifra tradisjoner og andres forventninger, men kle seg for seg selv, sier Nina Olson.

Hos Carefully Collected
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: