La brukt brudekjole gjøre dagen ekstra spesiell

GJENBRUK: Prinsesse Beatrice giftet seg med Edoardo Mapelli Mozzi i 2020, iført kjole fra 1962 arvet av hennes bestemor, dronning Elizabeth.
GJENBRUK: Prinsesse Beatrice giftet seg med Edoardo Mapelli Mozzi i 2020, iført kjole fra 1962 arvet av hennes bestemor, dronning Elizabeth.Reuters

En gammel skatt kan bli kjolen du sier ja til – og i.

En splitter ny brudekjole i luksuriøse stoffer med ekstravagante detaljer og herlige blonder koster gjerne tusenvis av kroner. Så får den én dag å svinge seg på. Og så blir kjolen hengende på et mørkt loft og støve ned.

Slik trenger det ikke å være.

Min mormor sydde sin egen brudekjole i 1960. Hun forteller at flere av hennes venninner fikk sydd til seg eller kjøpte brudekjolen sin brukt, og så lånte man gjerne sløret av en venninne eller søster. Etter bryllupet solgte ofte nygifte kjolen videre, eller sydde den om til dåpskjoler eller pene selskapskjoler.

Britiske prinsesse Beatrice brukte sin bestemor dronning Elizabeths kjole fra 1962 da hun giftet seg i 2020. Mang en brud har gått ned kirkegulvet iført sin mors gamle brudekjole.

Gjenbruksbrudekjole er intet nytt. Og det gir jo mening, for de vakreste kjoler i tung silke og luftig tyll fortjener å leve mer enn én dag.

Vurderer du selv å gå med en arvet brudekjole eller finne en brukt, men så er du litt skeptisk fordi det er jo noen annens kjole? Hvordan kan den føles personlig på din store dag, tenker kanskje du?

Det finnes råd.

– Noe helt personlig

Hos Oldemors Brudekiste på Kampen i Oslo henger vintage brudekjoler sirlig på rekke. Sarte blonder, perle-strass og råsilke, 1970-talls trompetermer og 80-talls puff henger side om side.

Siri Bråtveit, som startet salongen for ti år siden, tror at de fleste av hennes kunder opplever at det å velge en vintage brudekjole fremfor en ny, faktisk gjør at kjolen føles mer personlig, heller enn omvendt.

– Du kan ikke Google deg frem til disse kjolene. Jeg tror at når bruder faller for en kjole her, tenker de at de går hjem med noe helt personlig, noe som er «dem», sier Bråtveit.

Hos Oldemors Brudekiste i Oslo finnes vintage brudekjoler datert tiårene mellom 1950 til 1980-tallet.
Hos Oldemors Brudekiste i Oslo finnes vintage brudekjoler datert tiårene mellom 1950 til 1980-tallet.Åsa H. Aaberge/VG

Vordende bruder som kommer innom Oldemors, ser ofte ikke for seg noe konkret, men går på skattejakt i salongen blant de rundt 100 kjolene fra 1950, 60-, 70 og 80-tallet.

Ut går de med en helt unik kjole, som attpåtil har en historie på slep.

De fleste kjolene hos Oldemors har vært brukt før. Bråtveit viser frem en hun fikk av naboen, og en annen donert av svigermoren til en venninne.

– Jeg solgte nylig en brudekjole fra USA, som kom med originalt brudebilde. Kjolene har en historie, og kundene vil gjerne høre den, forteller Bråtveit.

Historien til en brukt brudekjole tilføyer karakter og gjør den mer særegen. Man kan fantasere i det uendelige om da kjolen ble til, kanskje bruden sydde den selv, og hvilken musikk ble spilt under brudevalsen? Hvem var hun?

– De vintage kjolene er ofte bitte små. Det har nok sammenheng med at folk før var yngre da de giftet seg enn nå, tror Bråtveit.

Derfor bruker hun ekstra tid på å finne brudekjoler i større størrelser, slik at alle kropper kan finne drømmekjolen hos Oldemors.

Kjole fra Oldemors brudekiste.
Kjole fra Oldemors brudekiste.BirteBeePhotography
Da Marie V. Asperanden giftet seg i 2018, var det iført morens brudekjole fra 1980-tallet. Kjolevalget bestemte hun allerede som barn. – Foruten om å sende den på rens, var det viktig for meg å ikke endre en eneste søm i den, slik at den fikk representere det den er for meg. For meg er kjolen et symbol på det mamma og pappa skapte og fremdeles skaper for meg og brødrene mine. Jeg vet hvilke verdier som følger kjolen.
Da Marie V. Asperanden giftet seg i 2018, var det iført morens brudekjole fra 1980-tallet. Kjolevalget bestemte hun allerede som barn. – Foruten om å sende den på rens, var det viktig for meg å ikke endre en eneste søm i den, slik at den fikk representere det den er for meg. For meg er kjolen et symbol på det mamma og pappa skapte og fremdeles skaper for meg og brødrene mine. Jeg vet hvilke verdier som følger kjolen. Ane Øvrebø/Privat

Tilpass eller sy om

Faller man for en vintage brudekjole, kan det hende at den ikke passer. Det kan får så vidt skje med en ny kjole også. Men husk da på at kjolen ofte kan legges opp, ned, eller sys inn eller ut. Vintage kjoler med skjønnhetsfeil, kan sys om eller få nye stoffdeler.

Bråtveit opplever at mange har lettere for å falle for kjoler som passer, fordi det gir en følelse av at kjolen er «the One».

– Folk går stort sett hjem med kjoler som sitter, men det kan være lurt å tenke at det ofte er mulighet til å tilpasse hos en skredder om kjolen ikke sitter riktig, sier Bråtveit.

Kjole fra Oldemors Brudekiste.
Kjole fra Oldemors Brudekiste.BirteBeePhotography
Rut Appelkvist giftet seg i 2020 i Botanisk hage på Tøyen, iført kjole fra 1970-tallet som hun fant hos Oldemors. Hun valgte brukt av to grunner: – Både det at du får en nydelig brudekjole, men også at du får en brudekjole med en historie og som føles ekstra unik. Jeg synes også det var lettere å finne en kjole som passet meg og min stil i en rolig liten vintagebutikk, og jeg er helt sikker på at jeg ikke hadde endt opp med noe lignende hvis jeg hadde gått i en vanlig brudekjolebutikk.
Rut Appelkvist giftet seg i 2020 i Botanisk hage på Tøyen, iført kjole fra 1970-tallet som hun fant hos Oldemors. Hun valgte brukt av to grunner: – Både det at du får en nydelig brudekjole, men også at du får en brudekjole med en historie og som føles ekstra unik. Jeg synes også det var lettere å finne en kjole som passet meg og min stil i en rolig liten vintagebutikk, og jeg er helt sikker på at jeg ikke hadde endt opp med noe lignende hvis jeg hadde gått i en vanlig brudekjolebutikk.Jørgen Ulvang/Privat

Kjoler med evig liv

De fleste kjole i Oldemors Brudekiste-inventaret har vært brukt av bruder i Norge eller utlandet, gjerne USA. Men noen kjoler kommer også fra nedlagte brudesalonger. Som de Bråtveit nylig fikk av en mann i Gudbrandsdalen. Han hadde loftet fult av brudekjoler fra hans mor sin salong som hun hadde på 1960- og 70-tallet.

Kjolene er derfor aldri brukt, og venter 50 år senere på sin brud.

Da Bråtveit startet å selge vintage brudekjoler var tanken å tilby et stilmessig alternativ til de moderne brudekjolene.

Nå opplever hun at brudene som kommer innom er stadig mer opptatt av det miljømessige aspektet ved å velge brukt.

Selv om brukt brudekjole kan være mye rimeligere, hos Oldemors ligger prisen på mellom fire og syv tusen kroner, går de fleste etter ønsket om noe unikt som fortjener et nytt liv, sier Bråtveit.

Etter bryllupet kan man sy om kjolen, og kanskje farge den slik at den får et enda lenger liv, tipser hun.

Kjole fra Oldemors.
Kjole fra Oldemors.BirteBeePhotography

Bråtveit mener det er viktig at folk er åpen for vintage, selv om man ikke er vant til å kjøpe brukte klær.

– Vintage er ikke én stil, sier hun.

Likevel har vintage brudekjoler – Oldemors selger mest kjoler fra 50 til 80-tallet – noen fellestrekk. Stilmessig er de vintage kjolene ofte mer tildekkende med ermer.

På 70 og 80-tallet dukket det også opp brudekjoler i andre farger enn hvitt. Trompetermer og puffermer er typisk for de to tiårene, mens minimalisme og rette snitt kjennetegner både 60 og 90-tallet mer.

Mellom gulvlange kjoler med slep og ballongfasonger henger det også en og annen jumpsuit, bolero og korte kjoler.

Det er mulig å finne noe som er deg, selv om noen har eid det før.

Sirkulær brudemote

Å velge brukt er ikke synonymt med vintage. Hos brudesalongen Carefully Collected i Drøbak selger de i hovedsak nye brudekjoler, men også second-hand. De tar ofte inn brukte kjoler som de tidligere har solgt nye, eller som passer deres nisje med fokus på kvalitet og stoffer.

– Vi synes at disse flotte kjolene, som kun er brukt en gang, fortjener å skinne i en salong, sier Nina Olsson.

En av kjolene solgt brukt hos Carefully Collected. På bildet: Therese Forn.
En av kjolene solgt brukt hos Carefully Collected. På bildet: Therese Forn.joachimbraset.com

Salongen har dedikert et rom til brukte brudekjoler. Olsson forteller til MinMote at Carefully Collected har et ønske om å være fremoverlent når det gjelder bærekraft.

– Derfor tilbyr vi brudene våre å selge brudekjolen sin via oss etter bryllupet, sier Olsson.

Noen kjoler har de solgt både to og tre ganger.

– Når det gjelder tilpasning av en brukt brudekjole, så må du selvsagt regne med dette, men vi opplever faktisk ofte at bruden er heldig og kjolen sitter som støpt, sier Olson.

Når du skal kjøpe en brukt brudekjole, bør du være åpen og komfortabel med at brudekjolen kan ha noen små skjønnhets-skavanker.

– Fordelen med det er at du slipper å være for bekymret for at kjolen blir litt møkkete under slepet. Det er den kanskje litt fra før og det vil den bli ganske fort uansett og ingen kommer til å tenke på det, sier Olsson.

– Det aller viktigste er at du koser deg og føler deg totalt fri og uanstrengt på bryllupsdagen din, understreker hun.

PS: Med personlig tilbehør, smykker og dine favorittblomster, blir brudekjolen mer personlig, enten den er ny, brukt eller vintage.

Ikke vær fremmed for å bruke en kjole som ikke egentlig er en brudekjole på den store dagen heller.

NYTT MAGASIN: VG Bryllup inneholder en rekke gode tips til bruden, samt intervju og bilder fra de mest inspirerende bryllupene! Du kan også bestille magasinet her.

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?