Julespalten: Erica Mathiesen

VINTAGESAMLER: Erica skal selvsagt ha på seg en av de mange vintagekjolene sine på julaften i år. Fløyel hører julen til, mener hun. Foto: Sara Tønning

– Det blir ikke jul uten aaaaaaskepott, pinnekjøtt, og minst ett black-out julebord, sier smykkedesigner Erica Mathiesen. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Julen i år blir litt annerledes for de fleste, men det betyr heldigvis ikke mindre kos. Vi har bedt et knippe inspirerende damer om å fortelle om sine viktigste tradisjoner, det ultimate juleantrekket og hva som gir dem den gode julestemningen.

Her kan du lese om julen til ANETT RINGSTAD JALLAND, MARIE MURSTAD og ANNIKEN JØRGENSEN og CAROLINE SKJELBRED og Darja Barannik.

Nå er det smykkedesigner Erica Mathiesen aka Miss Mathiesen sin tur.

– Hva er dine viktigste juletradisjoner?

– Jeg lager alltid pakkekalender til datteren min Alba, det er en veldig koselig tradisjon som også er litt stress, hehe. Men det funker veldig bra, for Alba er B-menneske som meg og i hele desember kan jeg lokke henne ut av sengen med kalenderen. Jeg bruker en nydelig håndlaget kalender som mamma fikk av sin mormor da hun var liten, og som jeg også hadde i barndommen, sier Mathiesen og fortsetter:

– Jeg har også alltid julebord på Theatercafeen og på Lorry med gode venner. Disse to utgår dessverre i år, så da skal jeg faktisk lage pinnekjøtt hjemme for aller første gang. Eeek! Blir ikke mer moro enn man lager selv. Jeg skal også en helg på Fyri Resort, det tenker jeg blir en ny juletradisjon. På lille julaften pynter mamma, Alba og jeg juletreet mens vi hører på en av pappas psykedeliske julerock-plater. Ikke spør meg hvorfor, men julestemning er det. Hele familien ser på «Grevinnen og Hovmesteren», mens vi ler av at han faller på samme sted hvert år.

– Hva står øverst på ønskelisten denne julen?

– Øverst på ønskelisten står det at corona skal være over sånn at livet kan gå tilbake til det normale igjen. Jeg tok mitt gamle liv helt for gitt, men det har jo vært en veldig god wake-up call for meg denne situasjonen. Men jeg ønsker meg fred på jord og null corona. Det er ikke for mye å spørre om vel? Også ønsker jeg meg nye vinglass for alle mine er knust.

FARGERIK: – Jeg kjøpte en helt vill kjole fra 60-tallet i fjor; lang i svart fløyel med påsydde svære perler i forskjellige farger. Den må få komme ut av skapet i år også. Foto: Privat

– Hvordan blir julen i år?

– Hvert år så feirer vi jul på hytta til mamma og pappa langt ute i skogen i Hurdal. Man kan trygt si at det er langt til nærmeste nabo. Det er ingen steder hvor jeg får mer julefølelse enn der. Det er verdens vakreste laftede hytte, og det er nesten alltid snø. Det blir en litt annerledes og liten jul i år, hvor storfamilien ikke kommer til å samles like mye i julen som før. Det er litt kjip, men jeg er takknemlig for at jeg har familien min og at hvertfall den indre kjernen kan være sammen.

– Det blir ikke jul uten…?

– Det blir ikke jul uten aaaaaaskepott, pinnekjøtt, og minst ett black-out julebord.

– Hva spiser dere på julaften?

– Vi spiser pinnekjøtt med kålrabistappe. Jeg sulter meg hele dagen så jeg orker masse. Så tar jeg en kald pinne med pinnekjøtt etter vi har åpnet gavene. Også spiser jeg det til frokost 1. juledag også. Nam! Så rører jeg det ikke igjen på ett år for jeg har forspist meg.

– Beskriv julaften fra morgen til kveld slik du pleier å gjøre det i din familie.

Vi (jeg) sover lenge, så tusler jeg ut i stuen med dynen hvor Alba ser på julebarne-TV. Jeg leser et eller annet blad jeg har fått i julesokk av mamma, (ja, jeg er 36 år og får fortsatt julesokk av mamma) mens jeg venter på «Tre nøtter til Askepott». Hvert år får jeg sett nøyaktig en halvtime før det mases om at vi må gå en tur før julegrøten. Så jeg får aldri sett filmen ferdig. Hvordan slutter den egentlig? Lol. Vi går en tur, så spiser vi julegrøt. Alba vinner av en eller annen grunn alltid mandelen, sier Mathiesen og fortsetter:

VINTAGE-ENTUSIAST: Erica Mathiesen elsker unike designskatter og har et helt klesskap fullt av dem. En av dem skal frem på julaften i år, selvsagt. Foto: Oda Berby

– Så tar vi badstue og bader før vi gjør oss klare til å gå til julemesse i Hurdal kirke. Pappa begynner å stresse med at vi må dra halvannen time før julemessen begynner, så vi er alltid der en time før. Hvert år. Så drar vi tilbake til hytta hvor mamma har forberedt ferdig julematen. Vi drikker champagne og spiser løyrom til forrett inne i stuen. Så går vi til bords og spiser årets herremåltid med pinnekjøtt. Til dessert har vi pisket krem med multer fra Hurdalsskogen og kromkaker. Etter middag så chiller vi den litt før gavekaos begynner. Så spiser vi godis og snakker, krangler sikker litt, koser oss med gavene og hverandre.

– Hva er ditt perfekte juleantrekk?

– Mitt perfekte juleantrekk er noe i fløyel. Jeg kjøpte en helt vill kjole fra 60-tallet i fjor; lang i svart fløyel med påsydde svære perler i forskjellige farger. Den må få komme ut av skapet i år også. Ellers noen av de vakre kjolene jeg har arvet av farmor. Jeg har en del fløyelskjoler jeg bare bruker til jul. Jeg kjøpte tidenes gullkjole fra Ulla Johnson i vinter som skal få skinne på juleaften i år. Jeg bruker også alltid vintage- og arvesmykkene mine i julen. En favoritt er et viktoriansk sett i gull med frynser som de elsket på den tiden, og rubiner som jeg fikk i gave til 30-årsdagen min.

– Hvilken julefilm er din «go to»?

– Hjemme alene.

– Hvilke produkter sverger du til for å få spa-følelsen hjemme?

– Jeg elsker ansiktsmasker og jeg elsker badekar. Så jeg ligger mye i badekaret i løpet av julen med en god bok og en ansiktsmaske. Jeg bruker litt forskjellige masker, men liker best de med litt peeling effekt. Jeg bruker også forskjellige oljer på huden.

TREAT YOURSELF: Badekar og ansiktsmasker gjør at Erica får spa-følelsen hjemme. Foto: Privat

– Ditt favoritt koseantrekk?

– Som oftest går jeg rundt i en svær oversized hoodie som er helt utslitt, men så sykt myk og god at jeg klarer ikke kvitte meg med den. Hvis jeg skal være litt classy og ikke se ut som et troll, så bruker jeg et cashmeresett fra det norske merket Esperance Lifestyle.

Publisert: