Slik ble Kate Moss et festival-ikon

katemoss

Lenge før blomsterkranser og magetopper inntok festivalene, var det Glastonbury-dronning Kate Moss som skapte den mest ikoniske festivalstilen. 

Martine Lunder Brenne
Publisert:
katemoss

Foto: Reuters

katemoss

Foto: Getty Images

katemoss

Foto: Reuters

katemoss

Foto: Getty Images

Og enda er det få som kan gi Moss' frekke og skruppelløse festivalstil fra tidlig 2000-tallet nevneverdig konkurranse.

MinMote har oppsummert hvordan supermodellen gjorde sin egen signaturstil til den mest ettertraktede på festival.

SØTT: Kate Moss la seg på en feminin linje med rosa kjole i 2003. Foto: Reuters

Gummistøvlene

Blant de mest kjente plaggene Kate Moss er kjent for å ha brukt, er Hunter-støvlene - eller «wellies» som de gjerne kalles - hun brukte på Glastonbury-festivalen i 2005.

Arm i arm med den daværende kjæresten Pete Doherty tråkket Moss rundt i søla med de høye gummistøvlene, som hun skamløst matchet med alt fra små paljettkjoler til mini-mini-shorts.

Inntil Moss plasserte støvlene på motekartet, ble de først og fremst brukt av fiskere eller folk som skulle fartes i friluft i den skottske naturen (merket er opprinnelig fra Skottland).

Men etter Glastonbury-opptredenen ble støvlene revet ut av butikkene, og fortsatt dukker de alltid opp i hopetall på både utenlandske og norske festivaler.

KLÆR

Sjekk kjendisene på festival - gummistøvlene er tilbake!

Saken fortsetter under bildet.

IT-PAR: Pete Doherty og Kate Moss på Glastonbury 2005 i gjørmete boots. Foto: Reuters

Skandalen

MINI: Hotpants og støvler ble etter 2005 selve definisjonen på et bra festivalantrekk. Foto: Getty Images

Blant de mest kjente festivalantrekkene noensinne, er nettopp hotpants-looken til Moss fra samme år.

Supermodellen matchet den ekstremt korte shortsen med bredt belte og en (visstnok vintage) vest - for ikke å glemme en praktisk og passe slitt sort skinnveske.

Det var etter disse antrekkene at Moss virkelig seilte opp som dronningen av Glastonbury - før hun noen måneder senere gikk på en skikkelig smell.

Det var nemlig høsten 2005 av bilder av en kokain-snortende Kate Moss lekket ut til pressen via skjult kamera, og havnet på forsiden av Daily Mirror, som igjen gjorde at H&M droppet det planlagte samarbeidet med Moss.

Chanel og Burberry var også blant merkene som ikke lenger ville bruke Kate Moss som modell like etter skandalen. Men det tok ikke mer enn et drøyt år før modellen slo tilbake med hele 18 nye kontrakter før høsten 1106, med blant annet Calvin Klein, Agent Provocateur og nettopp Burberry igjen.

Tilbake på Glastonbury

PÅKLEDD: Kate Moss kjørte en mer sober stil i 2006. Foto: Getty Images
NYHETER

KATE OG LOTTIE MATCHET PÅ RØD LØPER

Med andre ord kunne Kate Moss ta sommerferie med god samvittighet, og i 2006 var hun nok en gang på Glastonbury - i et langt tekkeligere antrekk enn tidligere.

Hunter-bootsene var fremdeles med, men denne gangen ble de matchet med jeans, militærgrønn jakke og en skinnende gulltopp.

Les også: Kate Moss' datter landet sitt første Vogue-cover

FARGERIK: I tunika og shorts i 2006. Foto: Getty Images

Men for all del - kort tid etterpå klinte Moss nok en gang til med hotpants igjen, denne gangen i denim og med bredt skinnbelte, skinnjakke og en fargerik topp til. Og legg merke til de røde støvlettene!

DOBBEL KORT: Kate Moss i magetopp og shorts i 2007. Foto: Getty Images

Samme år lanserte for øvrig supermodellen sin første Topshop-kolleksjon med braksuksess.

Les også: KATE TOK MED DATTEREN PÅ KINO - SE SÅ LIKE!

Hotpants-trend

Om man skal gi Kate Moss all æren for at deinshortsen er og blir det heteste festivalplagget er kanskje ikke sikkert, men at hun startet en trend med sine superkorte shortser på Glastonbury er det neppe tvil om.

MOTE

Alt om brudekjolen til Kate

I 2007 var det fortsatt denimshorts som gjaldt.

Det brede beltet var også med, festet med spennen bak på ryggen. Antrekket toppet hun med en topp dekket av gullpaljetter.

Denimshortsen har med andre ord vært Moss' go to-festivalplagg siden starten, og fortsatt er det en sikker vinner for supermodellen.

I 2010 feiret festivalen 40 år, og Moss stilte da i signaturantrekk med shorts, belte og en ny vri: Superfrekke nettingstrømper. Noe å teste på Øya-festivalen i år?

STILSIKKER: Kate i militærgrønn jakke, store solbriller og nettingstrømper under shortsen. Foto: AP

'''''

Publisert: