Dette er kjendisenes egne kosmetikkmerker

STRANGER THINGS: Hovedrolleinnehaveren i den populære science fiction-serien Millie Bobby Brown lanserte eget kosmetikkmerke i 2019.

Her er 24 norske og utenlandske kjendiser som har eget kosmetikkmerke – og derfor kommer det stadig flere.

Xueqi Pang
Publisert:

De aller fleste kjendiser vet å utnytte sin egen popularitet og merkenavn. Det finnes et hav av produkter der ute med kjendisfaktor. Alt fra One Direction-parfyme til Donald Trump-biff.

Men det er likevel én trend som har satt sine spor de siste ti årene. Nemlig kosmetikk-industriens ekteskap med store og små influencere, både innlands og utlands.

Her er en liste over 24 norske og utenlandske kjendiser som har grunnlagt sitt eget kosmetikkmerke.

LIPKIT: Dette produktet kjent som «Kylie Lip Kit» lanserte Kylie Jenner ved oppstart av sitt kosmetikkimperium. Den tok umiddelbart av, og var et produkt «alle» ville ha.

Kylie Jenner (24), influencer og TV-personlighet

Denne listen må jo starte med den største kosmetikkmogulen av dem alle. King Kylie Jenner satte seg selv på kartet da hun etablerte KYLIE Cosmetics i 2014. Snart åtte år senere er merket fortsatt et av verdens mest omtalte sminkeleverandører.

HUDPLEIE

Kylie Jenner får kritikk for nytt hudpleiemerke

Hun opplevde dog å få hard kritikk etter å ha blitt omtalt av Forbes som en «self-made billionaire». I dag er butikken utvidet med Kylie Skin, Kylie Baby og en rekke samarbeid med den kjente familien sin. Mange gledet seg også stort over da merket for første gang kom til det norske markedet i fjor.

SMINKE

MinMote tester: Kylie Jenners «Lip Kit»

Rihanna (34), artist og forretningskvinne

Fra en sminkelegende til en annen. Svært få kan skryte av den samme suksessen som Rihanna kan. Hyllet for å være en inkluderende kosmetikkgründer som lager sminke i alle hudtoner. Alle som kan noe om kosmetikk er kjent med Rihannas Fenty Beauty og Fenty Skin. I 2021 ble også merkene tilgjengelig i Norge, og i løpet av det første døgnet ble det solgt Fenty-sminke for nesten tre millioner kroner.

Kim Kardashian (41), TV-personlighet og influencer

Kanskje det var nettopp lillesøster Kylie Jenner som inspirerte Kim Kardashian. Tre år etter Jenner grunnla sitt selskap, fulgte Kardashian etter. Sminkemerket KKW Beauty ble til i 2017, og ble minst like suksessfullt som Kylie Cosmetics.

Men for en tid tilbake annonserte Kardashian at hun heller ville satse på hudpleie, og merket SKKN ble født. Om KKW Beauty legges ned helt er uvisst, men Instagram-profilen til selskapet er i hvert fall tømt.

Millie Bobby Brown (18), skuespiller

Stranger Things-stjernen og stilikonet Millie Bobby Brown lanserte hudpleie- og sminkemerket Florence by Mills i 2019. Mills er kallenavnet hennes, og Florence er bestemoren til Brown. Merkets estetikk ligner litt på Rihannas Fenty, og deler en lignende lilla palett. Også dette merket er tilgjengelig i norske nettbutikker.

Bianca Ingrosso (27), influencer

Da Ingrosso lanserte julekalenderen sin i desember i fjor ble det rapportert at Caia Cosmetics tjente inn 36 millioner kroner. Alle kalenderne ble utsolgt på en drøy time, men høstet kritikk nesten like etterpå. Selskapet grunnla hun sammen med manager og influencer Vanessa Lindblad i 2018.

Lady Gaga (36), artist og skuespiller

– Jeg kommer faen meg aldri kommer til å lansere et skjønnhetsmerke som gjør folk mer usikre på seg selv. Dette handler om å være seg selv og å være fri, sa Lady Gaga i forkant av lanseringen av HAUS Laboratories.

Lady Gaga har satt navnet sitt på alt fra svarte parfymer til Oreo-kjeks. I 2019 lanserte hun også eget sminkemerke.

Selena Gomez (29), skuespiller og artist

Et av fellestrekkene til typiske kjendismerker er at de kaller merkene sine etter seg selv. En som ikke gjør det er Disney-alumni Selena Gomez, som har døpt merket sitt Rare Beauty. Sminken skal være «vegansk og dyrevennlig», og har fått mye oppmerksomhet på TikTok. Det har ennå ikke kommet seg til Norge, men på Sephora borte hos söta bror kan man få tak i Gomez’ produkter.

Ariana Grande (27), artist og skuespiller

Tidligere Nickelodeon-sweetheart Ariana Grande var ikke helt nybegynner da hun for fullt satset på eget sminkemerke i fjor. Etter å ha lansert en rekke parfymer tidligere, har hun nå etablert r.e.m. beauty. Merket skiller seg ut med sine science fiction og romreise-inspirerte etuier.

POPPIS: Flere hadde stått timevis i kø for å sikre seg ett av de 350 båndene som garanterte et møte med den omstridte Youtube-stjernen i 2018 i Oslo.

Jeffree Star (36), youtuber

Da make-up-youtuberen Jeffree Star kom til Norge ble det meldt elleville tilstander på Majorstuen i Oslo. Selv om Star har en del kontroverser bak seg, er det ingen tvil om at Star kan sminken sin. Jeffree Star Cosmetics er ansett veldig suksessfull og har sanket mange fans. Så populær at selskapet ble frastjålet sminke til verdi 20 millioner kroner i 2019.

Gwyneth Paltrow (49), skuespiller og entreprenør

Livsstilsdronningen Gwyneth Paltrow selger ikke lenger bare vagina-duftlys, nå har det populære merket hennes Goop også blitt Goop Beauty. Vil du eie noe fra Paltrows merke må du fort ut med en tusenlapp. Men kolleksjonen har også ansiktspleie til litt mer overkommelige priser.

Hailey Bieber (25), modell

Nå har også Mrs. Bieber kastet seg på kosmetikkbølgen. Det var ikke lenge siden hun annonserte merket sitt Rhode SkinInstagram. Oppkalt etter sitt eget mellomnavn, kommer disse hudpleieflaskene også i søte pastellfarger og minimalistisk design. Akkurat som trenden tilsier.

Victoria Beckham (48), artist og klesdesigner

Spice Girls egen Posh lærte tidlig hvordan hun skulle utnytte sitt eget image og merkevare. Hun har erobret moteindustrien, og nå sikter hun mot sminkehimmelen. Merket heter (ikke overraskende) Victoria Beckham Beauty. Selv skal hun visstnok ha en svindyr skjønnhetsrutine.

Pharrell Williams (49), artist

Vi er ikke altfor stolte av kjønnsbalansen i denne artikkelen, og det har moteløven Pharrell Williams lyst til å gjøre noe med. Han har nemlig eget velværemerke som heter Humanrace. Artisten bryr seg om huden din, og introduserte nylig solfaktorkremer. Spesielt imponert er vi av den unike forpakningen produktene kommer i.

Alicia Keys (41), artist

I 2016 bestemte Keys seg for å slutte å bruke sminke. I dag er hun grunnlegger av Keys Soulcare. Selskapet selger faktisk sminke, men også en del ansiktsmasker, duftlys og hudpleieartikler. Vi spent på om merket kommer til Norge i fremtiden.

Simi og Haze Khadra (28), influencere

To foreløpige litt ukjente navn, men som ser ut til å stadig kreve mer plass på LAS sosietetsscene er tvillingsøstrene Simi og Haze Khadra. De vanker både med Hadid- og Jenner-søstre, og skal vi tro DailyMail er Simi (Dakota Johnson-lookalike-alarm!) The Weeknds nye flørt. Søstrene har i hvert fall forstått oppskriften. De lanserte SIMIHAZE Beauty i 2021.

Halsey (27), artist

Visste du at også Halsey har sitt eget kosmetikkmerke? Det gjorde ikke vi! Men hun har altså about-face under beltet. Hun selger de vanlige tingene som leppestifter og eyelinere. Men du finner også duftlys og veldig pigmentert øyensminke som ser ut som markeringstusj.

Kat von D (40), tatoveringskunstner og TV-personlighet

En ekte OG. Kat von D debuterte på sminkemarkedet allerede i 2008. KVD Beauty er kjent for sin høypigmentert sminke. Sminken, som er tilgjengelig i Norge, er ofte inspirert av nettopp tatoveringskunst. I 2020 solgte hun sitt veganske sminkemerke til selskapet Kendo.

Jennifer Lopez (52), skuespiller og artist

Multitalentet Lopez, som nylig giftet seg med skuespiller Ben Affleck, er selvsagt ikke dårligere enn noen andre A-list-stjerner i Hollywood. Merket Jlo Beautys inventar inneholder blant annet hudkremer og serumer. Lopez har så tiltro til sine egne produkter at de tilbyr 60 dagers åpent kjøp, om så du har brukt opp siste dråpe av flasken.

6 norske kjendiser med eget kosmetikkmerke

Det overrasker nok ikke at også hudpleie- og sminkemerke-boomen også har slått rot i norske kjendissfærer.

Stadig flere influencere starter egne sminkekolleksjoner i Norge. Ingen har slått helt an internasjonalt enda, men tiden vil kanskje vise. Kanskje Emma Ellingsen Beauty blir den nye KYLIE Cosmetics?

TRANSKVINNE: Emma Ellingsen ble på alvor kjent da hun var med i en dokumentarisk TV-serie om personer født i feil kropp i 2014.

Emma Ellingsen (21), influencer

I 2020 skrev MinMote at Ellingsen var i gang med å etablere sitt eget sminkemerke Emma Ellingsen Beauty. Hun sa da at hun ville skille seg ut ved å «kommunisere et dypere budskap, nemlig dette med åpenhet rundt mangfold i samfunnet vårt». Hun har minst to fargepaletter ute på markedet akkurat nå.

Camilla Pihl (44), influencer

En som har vært med i gamet en stund er merkenavn-veteranen Camilla Pihl. Navnet hennes er forbundet med alt fra klær, sko til hudpleie og sminke.

Anniken «Annijor» Jørgensen (25), influencer

Vi gir Jørgensen kred for at hun ikke (bare) kalte sminkemerket sitt etter seg selv. Natálie av Anniken Jørgensen er også coronababy og ble lansert høsten 2020. Hun har selv utviklet merket, som er blant annet består av solfaktor og ansiktskrem.

Sophie Elise Isachsen (27), influencer

Vi kan ikke skrive om kosmetikk uten å nevne et av de mest populære kjendismerkene. Da Isachsen startet skjønnhetsmerket sitt Glöd i 2019 var hun noe hemmelighetsfull. Nå kjenner vi merket som et selvbruningsmerke. Siden oppstart har hun både høstet ros og kopianklager.

Amalie Olsen (23), youtuber

Olsen inngikk også et samarbeid om et «vegansk» sminkemerke under pandemien. I 2020 kom Icon Beauty på markedet. Hun selger alt fra leppeolje til maskara. Men i mai avsluttet hun samarbeidet med selskapet, skriver hun til MinMote.

La oss heller ikke glemme influencer Martine Lundes (26), som har en kolleksjon med falske øyevipper og det «veganske» sminkemerket EMELA Cosmetics.

Nevneverdig er også Eveline Karlsen (30) som var produktutvikler og covergirl for svenske Bianca Ingrossos CAIA Cosmetics en periode, men har enn å starte sitt eget kosmetikkmerke. Om hun trenger enda en inntektskilde er spørsmålet, da sminkeguruen gikk hele 13,8 millioner i overskudd i fjor.

Kjendiser har et fortrinn

Sosiolog Trond Blindheim forteller at kjente og berømte mennesker vekker større oppmerksomhet enn et hvilket som helst kosmetikkmerke.

Han underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd ved Høyskolen Kristiana.

– I kraft av sin kjendisstatus har de muligheter til å påvirke sin fanskare. Når en anbefaling kommer fra en person man ser opp til og respekterer, er budskapet mer troverdig enn om det kommer fra en butikkselger, sier Blindheim.

– Er det mye penger å hente i denne industrien?

– Bare for dem som lykkes. Avansene kan bli kjempehøye. Men det er mange merker å velge mellom der ute, så konkurransen er beinhard. Men er du kjendis, så har du et fortrinn, sier han.

Blindheim mener likevel at det ikke er gitt at alle får det til, bare fordi de er kjente. Han nevner som eksempel kjendiser som én gang har vært med på et underholdningsprogram på TV:

– De er ofte døgnfluer som forsvinner fort ut av mediebildet.

– Gull verdt i merkevarereklame

Det er heller ikke uvanlig at godt etablerte kosmetikkmerker som Yves Saint Laurent, Chanel, Garnier og L'Oréal også bruker kjente fjes i sine kampanjer.

– Relevante kjendiser i reklame viser seg ofte å være gull verdt i merkevarereklame.

– Er det enkelt å slå gjennom med eget sminkemerke?

– Det som er utfordringen er å oppnå høy distribusjon, at mange parfymerier og Taxfreebutikker forhandler merket ditt. Jo flere, desto bedre. Men det kan også være god butikk å selge på nettet. Den som har mye penger til markedsføring, og i tillegg er en superkjendis, lykkes best.

Publisert: