Skuespiller og modell Cecilia Foss: – Lever du av å se bra ut, så ta vare på deg selv

JAKTER DRØMMEN: Cecilia Foss flyttet til Los Angeles for å følge skuespillerdrømmen. - Det er en beinhard bransje, sier Foss. Foto: Sigrid Schei Lorentzen/VG

LOS ANGELES: (MinMote) Jakten på den neste store rollen er en evig runddans i Hollywood. Norske Cecilia Foss har flere triks opp i ermet; et av dem er å ikke røpe alderen sin. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Cecilia Foss, eller Cecilie som hun egentlig heter, ankommer lunsjrestauranten i West Hollywood iført en kongeblå kjole, nettingstrømper, masse fargerike armbånd og bikerjakke. De store solbrillene dekker nesten hele ansiktet hennes og det blonde håret henger naturlig bølget nedover skuldrene.

– Jeg kaller meg Cecilia her fordi amerikanerne klarer ikke å uttalte Cecilie med "E", sier Foss som har bodd i USA en årrekke.

Etter en familietur til New York var Foss fullstendig solgt og mer nysgjerrig enn noen sinne på verden utenfor beste vestkant i Oslo. Hun ble oppdaget som modell på gaten i New York, og ble etter kort tid signert med en største fisken av dem alle; Ford Models.

– Jeg har alltid hatt en dragning mot store byer hvor det skjer masse og hvor det er uendelig av muligheter. New York passet meg helt perfekt, sier Foss.

ELSKER NORGE: – Mamma døde da jeg var liten, og pappa brått og uventet for fire år siden. Jeg elsker Norge, men det er derfor jeg lite hjemme, forteller Foss. Foto: Sigrid Schei Lorentzen/VG
KJENDIS

ASTRID S-STYLIST HODO MUSA: FIKK BESKJED OM Å JOBBE PÅ MCDONALDS ISTEDENFOR MOTEBRANSJEN

Røper ikke alderen

Etter å ha kickstartet modellkarrieren i Paris i noen måneder, flyttet Foss tilbake til New York og for å jakte en skuespillerkarriere på heltid. Foss forklarer at hun føler hun nærmest har vokst opp i USA, men unngår spørsmål om hvor gammel hun er.

– Jeg er sjeldent hjemme i Oslo, men jeg feiret jul der nå i fjor og det var første gang jeg var i Norge på over fire år. Mamma døde da jeg var liten, og pappa brått og uventet for fire år siden. Jeg elsker Norge, men det er derfor jeg lite hjemme, forteller Foss som en bror og en søster som begge bor i Norge.

Etter hvert viser det seg at Oslo-jenta vil ikke si hvor gammel hun er. Hun hevder det er manageren hennes som fraråder henne å avsløre det.

– Manageren min har sagt det er bedre for roller og ikke si det, og jeg er enig. Det er ikke noe poeng å flagge alderen sin i dette yrket. For som skuespiller er det din jobb å skape en troverdig karakter når du spiller en rolle, og hvis jeg blir bedt om å spille en 40-åring og jeg forteller deg at jeg er 28, er det vanskeligere for deg å tro meg i rollen som 40-åring, sier Foss og fortsetter:

– Det er samme årsaken til at jeg aldri snakker om politikk eller religion. Jobben som skuespiller er å lage en karakter og la publikum dømme selv hva de tror de ser.

Da MinMote møter henne på kjendishotellet Sunset Marquis kommer hun rett fra innspilling og dubbing av filmen Downsizing hvor Matt Damon har hovedrollen. Dagen etter skal hun til Las Vegas for en kampanjeshoot for det anerkjente skomerket Steve Madden. På CV-en står blant annet TV-serien Gossip Girl, filmen Salt med Angelina Jolie og Hawl med James Franco.

– Sjansen for å lykkes er tre prosent

Foss jobber likevel som modell ved siden av skuespilleryrket for å få endene til å møtes.

– Det er et slit, men jeg elsker det og jeg lever jo av det. Så sånn sett går det bra. Downsizing fikk jeg godt betalt for, og jeg gjorde nettopp en kampanje for sko- og veskemerket Nine West som også hjalp på. Det gjelder å booke jobber for de store aktørene, men det er ikke alltid like lett, sier Foss og fortsetter:

AVSLAPPET: Foss forteller at bransjen er beintøff, men har ingen planer om å gi seg med det første. – Om jeg våkner opp en dag og ikke har driv eller energi til å gi 100 prosent er det vel på tide å bytte yrke, sier hun. Foto: Sigrid Schei Lorentzen/VG

– Bransjen er beintøff og utrolig kynisk. Det er så utrolig mange om beinet at man nesten ikke kan tro det. Man må være innmari, innmari innmari flink. Alle jeg møter som sier at de vil bli skuespillere eller modeller og spør meg om tips, svarer jeg: «Vær realistisk». For sjansen for å lykkes er tre prosent, pluss minus. Det er helt sinnssykt vet du, halve USA vil være på TV og de går langt for å få det til. Det er jenter i den byen her som gjør hva som helst for å få fem minutter med fame.

NYHETER

Dette er gutta bak Oslos nye luksusbutikker

Foss mimrer tilbake til da hun gikk på den anerkjente dramaskolen til Lesly Kahn i Los Angeles. Frasen har brent seg fast i minnet og har vært motiverende å tenke på når usikkerheten har meldt sin ankomst.

– Det første Lesly sa da hun kom inn i klasserommet var: ”Om det er noen her som har noe annet de også kunne tenke seg å jobbe med, så kan dere bare gå ut av rommet nå med en gang”. Poenget var at du må virkelig ville dette mer enn noe annet. Hvis ikke er det umulig å lykkes.

Holder seg i form av respekt for arbeidsgiveren

BUSY: Foss flyr mellom Los Angeles og New York nesten ukentlig. Jobben som en av Steve Maddens faste modeller har hun på siden mens hun forsøker å booke en ny rolle. Foto: Thea Roll Rakeng/VG

Etter nesten fem år i California vet Oslo-jenta hva som skal til. Det gjelder å takke nei til «minglefester» for filmbransjen, ta skuespillerklasser så du konstant er i utvikling, være hyggelig mot alle du møter, være profesjonell og holde seg i form. De to sistnevnte mener Foss går hånd i hanske.

– Hva tenker du om presset som legges på deg som skuespiller og modell i dette yrket? Bekymrer det deg?

– Jeg er ikke bekymret for meg selv og det såkalte «presset» jeg utsettes for. De bekymringene jeg har er mer jobbrelaterte og går mest på at jeg er redd for at jeg ikke kan jobbe slik jeg gjør nå i all evighet. Det er jo et konstant jag om å gå på auditions og booke neste jobb, sier Foss og legger til:

– Nå vet jeg for eksempel at jeg har lagt på meg litt etter ferien, så byrået mitt kommer til å påpeke det, ler Cecilia. Det er viktig å holde seg i form i respekt av det yrket jeg selv har valgt, det går på profesjonalitet. Lever du av å ta vare på seg selv og se bra ut, så ta vare på deg selv, sier Foss kompromissløst.

KJENDIS

Kamilla Alnes om livet i LA: Det er lett å miste bakkekontakten

Vil ikke ha barn

Selv om hun ikke er samboer, har Foss og kjæresten Chris holdt sammen i mange år. De traff hverandre i New York hvor han jobbet som politi. Nå driver han et firma som har ansvar for sikkerheten rundt forskjellige Hollywood-arrangementer som The Oscars og Grammys, samt enkeltpersoner. I fjor jobbet han tett med Beyoncé og Jay Z, forteller Foss.

– Vi er begge drevet av karrière og har en felles forståelse for det. Jeg har sagt til Chris at jeg ikke vil ha barn, mye fordi jeg aldri følt at jeg har hatt lyst på det, men også fordi jeg tror ikke det er mulig for meg personlig å kombinere show business med et familieliv. Det er han klar over, og hvis han vil noe annet så er det ingenting jeg heller ønsker for ham. Han er en fantastisk person.

I skrivende stund har Foss nettopp booket en kortfilm, men fortsetter å gå på auditons til «storfiskene» ukentlig. I mellomtiden jobber hun tett med Steve Madden og flyr frem og tilbake til New York. Når hun skal avslutte jakten på den neste store rollen tar hun som det kommer.

– Jeg har ikke satt noen tidsfrist på meg selv, men om jeg en dag våkner og føler at jeg ikke lenger har driv eller energi til å gi 100 prosent er det vel på tide å bytte yrke.

Publisert: