Melania Trump fyller 50 år: Fra modell til førstedame

RUND DAG: Melania Trump blir 50 år søndag 26. april. Foto: NTB scanpix

I anledning 50 årsdagen til USAs førstedame, Melania Trump, har vi samlet fem av hennes beste og mest kontroversielle mote-øyeblikk. 

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Melania Trump har iløpet av sitt 50 år lange liv skapt overskrifter utallige ganger for alt fra nakenbilder til utradisjonelle skovalg. Siden hun i 2017 fikk tittelen som presidentfrue i ett av verdens mektigeste i land, har pressen fulgt hvert steg hun tar og hvert plagg hun har iført seg.

Som USAs førstedame har Melania høstet både ros og kritikk for sin luksuriøse, og til tider kontroversielle, stil.

Melanija Knavs, født i 1970 i byen Novo Mestro i Slovenia, har lang fartstid i klesbransjen. Allerede som femåring fikk hun sine første modelloppdrag, før hun som 18-åring signerte med et modellbyrå i Milano. Etter noen år som modell i Europa flyttet da 26 år gamle Melania i 1996 til New York.

NYGIFTE: Melania giftet seg med Donald Trump i 2005. Her er de sammen på et veldedighetsarrangement for brystkreft i september samme år. Foto: NTB scanpix

I 1998 møtte hun Donald Trump for første gang, og i 2005 giftet de seg. Året etter kom parets sønn Barron Trump til verden.

Fra Zara til million-plagg – her er fem av Melanias mest minneverdige mote-øyeblikk:

1. Million-kjolen

BRUD: Melania Trump på forsiden av amerikanske Vogue i 2005 i brudekjolen fra Christian Dior.

Da Trump-paret giftet seg i 2005, var bruden iført en kreasjon signert John Galliano for Christian Dior, med en prislapp på rundt 200.000 dollar. Det tilsvarer svimlende drøye 2 millioner kroner i dagens kurs. Kjolen og Melania havnet den gang på forsiden av amerikanske Vogue.

KJENDIS

Melania Trump med veske verdt en halv million

2. Jackie Kennedy-øyeblikket

PRESIDENTFRUE: Melania og Donald Trump under innsettelsen av president Trump i januar 2017. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON

Moteverdenen ventet i spenning på hvem som skulle få kle førstedamen under presidentinnsettelsen i januar 2017. Noen designere, som Tom Ford og Marc Jacobs nektet faktisk å kle Melania. Hun kom iført en lyseblå drakt signert amerikanske Ralph Lauren – et antrekk hun fikk mye ros for. Klesvalget ble sammenlignet med ikoniske Jackie Kennedy, konen til president John F. Kennedy.

Foto: Reuters

3. Zara-jakken som skapte debatt

ZARA: Melanias militærgrønne jakke fra Zara skapte debatt. Foto: REUTERS

Debatten raste verden over da førstedamen dro for å besøke migrantbarn på grensen til Mexico i 2018 iført en grønn jakke med PÅSKRIFTEN «I REALLY DON'T CARE DO U?». Kritikerne tolket jakken, som var fra budsjettkjeden Zara, som et stikk til migrantdebatten i USA.

4. Dolce&Gabbana+Melania

KONGELIG: Melania i drakt fra Dolce & Gabbana, sammen med Dronning Elizabeth og president Trump i 2019. Foto: Pa Photo

Under et besøk til Storbritannia i fjor var førstedamen iført Dolce&Gabbana. Flere medier sammenlignet antrekket til førstedamen med et prinsesse Diana var iført i sin tid.

INSPIRERT? Her er prinsesse Diana i 1995 og Melania Trump under møtet med dronning Elizabeth. Foto: Reuters/Pa Photos.

Melania har gjentatte ganger kledd seg i design fra det italienske motehuset – noe som ikke har gått ubemerket hen. Dolce&Gabbana har nemlig vært i hardt vær etter en rekke kontroverser, som rasismeanklager og kontroversielle uttalelser. Stefano Gabbana viser stadig støtte til fru Trump på Instagram, noe han får mye tyn for.

ITALIA: Dolce & Gabbana-jakken Melania gikk med i Italia i 2017, skapte overskrifter – den kostet nemlig angivelig 50 000 dollar, over 500.000 kroner. Foto: AP

5. Afrika-stilen

HATT: Under et besøk i Kenya ble Melania kritisert for å bruke tropehatt. Foto: AP Photo

Melanias garderobe ble igjen offer for debatt under en reise til Afrika i oktober 2018. Hun ble kritisert for å være både stereotypisk i klesvalget, og fordi hun brukte en tropehatt på safari i Kenya. Hatten blir sett på som et symbol på kolonitiden, skrev The Guardian den gang.

– Jeg skulle ønske folk fokuserte på hva jeg gjorde, ikke hva jeg har på meg, sa Melania om kritikken.

EGYPT: Melania Trump under et besøk i Egypt i 2018. Foto: AFP
Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge