Designstudent Paula hyller Lady Diana i kleskolleksjon

Paula Marie Potocnik

Paula Marie Potocnik (20) mener avdøde prinsesse Dianas stil og sterke personlighet er mer relevant nå enn noen gang tidligere. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:
Paula Marie Potocnik

Prinsesse Diana. Foto: Scanpix

Paula Marie Potocnik

Paula Marie Potocnik. Foto: Privat

– Diana utfordret normer. Selv om hun var en kongelig figur, kledde hun seg som hun ville og gjorde et statement. Jeg liker den innstillingen, at man ikke trenger å være en del av mainstreamen, ikke representere en rolle, sier Paula Marie Potnik og fortsetter:

– Og i dag er dette relevant for stadig flere, det å kunne bryte regler, kleskoder og kjønnsnormer – skille seg ut ved å være seg selv.

KJENDIS

Derfor ble Diana et stilikon

Potocnik studerer motedesign på fagskolen School of Fashion Industry (Sofi) i Oslo. Hun flyttet til Norge fra Sveits for to år siden for å fordype seg i mote og design, og avgangskolleksjonen ferdigstilles i disse dager. Den skal være helt klar til visning 11. juni.

– Å studere mote har lenge vært en stor drøm. Jeg har alltid vært opptatt av klesuttrykk og at man kan fortelle hvem man er, eller ønsker å være. Mote er så mye mer enn bare plagg som henger i en butikk, sier hun.

ELSKER VINTAGE: 20-åringen Paula fant ikke sin egen stil før hun oppdaget hvor mye fint det var på bruktbutikker i England. Nå handler hun nesten bare vintage og secondhand. Foto: Privat

Det gode liv

Patocniks avgangskolleksjon har fått navnet «La Dolce Vita» og er sterkt inspirert av italiensk kultur på 70- og 80-tallet.

– Jeg blir inspirert av stemninger og følelsene man assosiere det med – enten fra noe man har opplevd, noe man skulle ønske man hadde opplevd, fra en film, en sang, et maleri, fotografier, steder, personer. Det er nostalgiske følelser som forteller om en ferie i en liten by, stranden, havet, solblekete parasoller, dinnerparties i fancy resorter, lykkelige mennesker, champagne og perlekjeder.

«La Dolce Vita». Foto: Skisse av Paula Marie Potocnik
GLAM: Et antrekk fra «La Dolce Vita». Modellen på bildet heter Hege Ballans. Foto: Privat

Men det er også to sterke kvinner Paula har sett for seg i arbeidet med kolleksjonen. Sin egen mor og avdøde prinsesse Diana.

– Mamma er jo forbildet mitt på mange måter. Personligheten, måten hun uttrykker seg på og alle stil-fasene hun har vært gjennom siden 80-tallet. Hun inspirere meg masse og er den personen jeg vil at skal være stolt av meg, sier hun.

– Hva er det ved Lady Diana og stilen hennes som fascinerer deg?

– Hun var jo ikonisk som person og hvordan hun fremstilte seg selv. Diana hadde et bra suiting-game, men var like rå i jeans og t-skjorte eller blomsterkjole. Og så liker jeg at hun ikke var en typisk skjønnhet og hadde en sterk personlighet.

– Hvordan vil du beskrive din egen stil?

– Et sted mellom bestemor og litt 80-talls kanskje. Jeg er en gammel sjel i en ung kropp som man sier. Jeg handler egentlig bare vintage, det er der jeg finner unike plagg, pluss at det er bærekraftig, sier hun.

SOMMERSTIL: Prinsesse Diana avbildet på 90-tallet i et sommerlig antrekk som er like populært den dag i dag. Foto: AP

Og når designstudenten skal beskrive drømmeantrekket sitt, sier hun følgende:

– Go to-antrekk for meg er dress eller jeans og hvit t-skjorte, sneakers eller pennyloafers. Alltid smykker, ringer og faktisk hvite tennissokker. Diana er ikke bare inspirasjonen bak kolleksjonen min, men også hver dag. Drømmeantrekket er nok noe fra Gucci runway – en kitsch dress, skjørt eller kjole – alt Alessandro Michele skaper et helt amazing.

KJENDIS

DETTE ER PRINSESSE DIANAS UKJENTE NIESE

SPORTY: Prinsesse Diana i sykkelshorts, chunky joggesko og collegegenser i London i 1995. Foto: Anwar Hussein/WireImage

– Jeg vil bidra til en endring

20-åringen trekker frem hvordan motebransjens sesongbaserte kolleksjoner begynner og vises ut. Fast fashion blir stadig mindre populært, selv om high fashion ikke produserer noe særlig mindre i et bærekraftperspektiv, sier hun. Paula vil være en del av fremtidens motebransje hvor mangfold står i sentrum.

– Jeg vil være en del av fremtidens motebransje, jeg vil bidra til en endring og hvordan mote kan representere mangfold og ikke bare være et produkt. Verden trenger ikke flere designere selv om det er utrolig mange flinke mennesker der ute som ønsker å fortelle sin historie. Ddt må de få muligheten til så klart, men først må vi rette opp i gamle mønstre som har skadet moteindustrien og ikke minst planeten.

Se den mye omtalte dokumentaren på VGTV: DIANA: MED EGNE ORD

Publisert: