Mette-Marits beste moteøyeblikk det siste tiåret

TI ANTREKK OVER TI ÅR: MinMote har plukket ut de ti beste antrekkene til kronprinsesse Mette-Marit gjennom det siste tiåret. Foto: NTB scanpix, fotomontasje: MinMote

Gjennom ti år har kronprinsesse Mette-Marit (47) gitt oss en rekke uforglemmelige moteøyeblikk. Her er de ti MinMote husker best.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Ser man tilbake på de første bildene og intervjuene av kronprinsessen sammenlignet med nå, er kontrasten påfallende. Fra BESKJEDEN SIDESKILL OG DEMPET DRAKT til BLONDEKJOLE FRA OLGA VILSHENKO (blant favorittmerkene til russiske insidere i bransjen.)

I anledning kronprinsessens 47-årsdag i dag har MinMote bladd i arkivet og børstet støv av hennes aller beste antrekk de siste ti årene.

Det er ingen tvil om at kronprinsessen har gått gjennom en enorm stilforvandling siden hun ble en offentlig person i 2000. Da Norge først ble kjent med Mette-Marit var hun en avslappet jeansjente, men mot slutten av 2010 skjedde det en stor stilendring.

Det var på denne tiden Mette-Marit begynte å finne sin egen stil og bygge en solid designgarderobe. Margrethe Gilboe skal ha vært den første stylisten hun samarbeidet med. Men ingen har hatt like stor innflytelse som Petra Middelthon, sjefredaktør i Elle. Hun har vært en viktig rådgiver for Mette-Marit gjennom flere år.

KJENDIS

Er dette Mette-Marits nye favorittdesigner?

På begynnelsen av 2000-tallet ble kronprinsessen ble presentert for designere og nøkkelpersoner i den internasjonale motebransjen, og store motehus som Valentino, Pucci, Prada, Bottega Veneta og Giambattista Valli gjorde inntog i garderoben. Flere av kreasjonene ble spesialsydd til kronprinsessen.

Siden 2010 har kronprinsesse Mette-Marit bydd på en rekke uforglemmelige moteøyeblikk. Her er de beste fra det siste tiåret:

1. Hollywood-øyeblikket

GLAMORØS: Kronprinsessen oste av glamour under finalen i Melodi Grand Prix da hun steg ut av bilen utenfor Telenor Arena i 2010. Foto: NTB Scanpix: SIMEN GRYTØYR / VG

Under finalen av Melodi Grand Prix i Telenor Arena 2010, steg kronprinsesse Mette-Marit ut av bilen iført en sjokkrosa kjole, store Hollywood-bølger i håret og pumps i gull. Tåneglene var lakket i samme farge som kjolen og vesken var full av paljetter. Øyeblikket, som ble fanget av VGs utsendte fotograf, må være et av hennes mest glamorøse noensinne.

2. Valentino-kjolen på slottet

ROMANTISK: Kronprinsessen stilte i Valentino under en gallamiddag på slottet i 2011. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Under et statsbesøk fra Sør-Afrika i 2011 ble det avholdt gallamiddag på slottet. Kronprinsessen stilte i en romantisk kjole fra Valentino og deres resortkolleksjon fra samme år. Kjolen hadde en utsalgspris på 62.000 kroner.

VOLANGER: Kjolen var fra motehusets resortkolleksjon samme år og hadde en utsalgspris på 62.000 kroner. Mette-Marit er her avbildet med kronprins Haakon og prinsesse Astrid, fru Ferner. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Legg merke til de markerte øyenbrynene og vippene som gjør antrekkets helhet ekstra elegant.

3. Den lille røde

PUCCI: Da kronprinsesse Mette-Marit besøkte sjømannskirken i Davie utenfor Miami i 2011, var hun iført en ettersittende, knelag kjole med belte i livet fra det italienske motehuset Emilio Pucci. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Da Mette-Marit besøkte sjømannskirken i Miami i 2011 hadde hun på seg en knall rød kjole med belte i livet fra motehuset Emilio Pucci. Nordmannen, og Mette-Marits nå nære venn, Peter Dundas var sjefdesigner for Emilio Pucci på denne tiden. De to ble introdusert for hverandre i Paris gjennom Petra Middelthon i 2006, hun er en av landets mest respekterte stylister og nå sjefredaktør i Elle.

NYHETER

PETER DUNDAS TIL MINMOTE OM METTE-MARIT

4. Pucci-kjolen med åpen rygg

DETALJRIK: Kreasjonen kronprinsessen bar på Christiansborg slott i 2012 var designet av Peter Dundas for Pucci. Foto: Krister Sørbø/SCANPIX

Da dronning Margrethe av Danmark feiret 40-årsjubileum som regent i 2012 var kronprinsparet selvskrevne gjester. Kronprinsesse Mette-Marit stilte da i en kremhvit fotsid kjole designet av Peter Dundas for Emilio Pucci med åpen rygg. Dette var bare én av flere Pucci-kreasjoner Mette-Marit viste seg med dette året.

ÅPEN RYGG: Motehuset Pucci var blant kronprinsessens favoritter i 2012. Dette var bare en av kjolene hun brukte fra det eksklusive italienske motehuset. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX

5. Spesialsydd Valentino

VALENTINO-VENN: Kronprinsesse Mette-Marit er venn av Valentino Garavani. Under kongeinnsettelsen i Amsterdam 2013 var hun antrukket i en spesialsydd Valentino-kjole. Leg merke til blomstene i håret. Foto: Getty Images

Dette er en av kronprinsessens mest eksklusive, og dermed mest omtale kjoler. Haute couture-kjolen fra Valentino blåste liv i kjole-debatten rundt kongefamilien som stormet som verst i 2013.

En kortere brokadekjole var å se på catwalken under haute couture-showet til Valentino på høsten samme år. Kim Kardashian ble senere også fridd til av Kanye West iført den samme kjolen. Når det gjelder kronprinsesse Mette-Marits Valentino-kjole var den spesialsydd og lang. I hånden bar hun en clutch fra samme motehus med en prislapp på 19.000 kroner.

6. Jet set-kjolen fra Giambattista Valli

STILFULLE: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fikk mye oppmerksomhet av internasjonal presse da de gjestet det celebre bryllupet i Italia. Kjolen er fra luksusmerket Giambattista Valli. Foto: Giuseppe Cacace AFP

I 2015 var kronprinsparet og Marius Borg Høiby gjester da prinsesse Carolines yngste sønn, Pierre Casiraghi og hans Beatrice Borromeo, giftet seg på familiens private øy i innsjøen Lago Maggiore, i Italia. Der var også Mette-Marits gode, nå avdøde venninne, Vogue-redaktør Franca Sozzani.

Mette-Marit viste frem ikke bare én, men to nye Valentino-kjoler i løpet av helgen, mens den som fikk mest oppmerksomhet var en kreasjon fra italienske Giambatista Valli med sommerlige blomster og kontrastfylte svarte blonder.

KJENDIS

SLIK VAR KRONPRINSPARETS PRIVATE VENEZIA-FERIE

7. Sommerdrøm på Kongsgården

DUSE TONER: Perlene i ørene med heng gjorde antrekket ekstra fint. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Kronprinsesse Mette-Marit gikk for en dus rosa paljettkjole fra den libanesiske it-designeren Sandra Mansour da dronning Sonja feiret 80-årsdagen sin på Bygdøy kongsgård i juni 2017. Mette-Marits håndbroderte kreasjon så ut til å være spesialtilpasset, og original pris på en kortere variant fra merkets nettbutikk er rett i overkant av 27.000 norske kroner.

8. Brokade fra TSH

SLØYFE I LIVET: Det er ikke noe annet å si at enn wow! TSH-kjolen kronprinsessen hadde på seg i februar 2018 er blant tiårets fineste. REUTERS/Chris Jackson/Pool

Move over Kate! Sølvkjolen med utskjæringer Mette-Marit hadde på seg da det britiske hertugparet besøkte Norge i februar, var en showstopper, synes vi. Kreasjonen er fra den norske designeren Tina Steffenakk Hermansen, også kjent som TSH. Merket er også en soleklar favoritt hos prinsesse Märtha Louise.

SQUAD GOALS: Prins William av Storbritannia og hertuginne Kate besøkte Norge i februar 2018. Kate var gravid med prins Louis på dette tidspunktet, og hadde på seg en kjole fra sitt favoritt-motehus, Alexander McQueen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Håret hadde hun stramt oppsatt i en knute i nakken, og ørene var pyntet med enkle perler så kjolen kom til sin rett. Den rosa leppestiften satte prikken over i-en.

9. I Fendi på Nobel

RETT FRA CATWALKEN: Mette-Marit brukte denne trendy kjolen fra Fendi under utdelingen av Nobelprisen i 2018. Kort tid tidligere hadde Gigi Hadid brukt den på catwalken. Foto: AFP.

Kronprinsesse Mette-Marit pleier å slå på stortrommen under feiringen av Nobels fredspris. Hun har blant annet vært iført øredobber til 80.000 kroner, norsk design og oste av Hollywood-glamour.

Og utdelingen 2018 var intet unntak. På dagen i rådhuset stilte Mette-Marit i en chic drakt som var hentet rett fra catwalken til motehuset Fendis høstkolleksjon 2018. Kjolen hadde en prislapp på over 15.000 kroner, og kronprinsessen stylet den retroinspirerte drakten med hæler fra Christian Louboutin og en hvit «pilleeske-hatt».

10. Spesialsydd fra Pia Tjelta

GLAMORØS: Mette-Marit så veldig chic og elegant ut da Nobelbanketten ble arrangert på Grand hotell i desember i fjor. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Kronprinsessen er kjent for å dra på klesfronten når det gjelder Nobel, og de siste årene har hun blant annet valgt norsk design. I fjor var intet unntak. Mette-Marit ankom Grand Hotel iført en fotsid kreasjon designet av skuespiller og designer Pia Tjelta.

VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE OG TRENDER?

Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM for å få daglige oppdateringer og inspirasjon!

Publisert: