Nå vil alle være «Scandi-cool»

FARGERIKT: Nnenna Echem, norsk mote- og skjønnhetsinfluencer, heller mot den litt vågale skandinaviske stilen, sier hun selv.

Tre skandinaviske kvinner om den skandinaviske stilen, og hvorfor det er stilen «alle» vil ha.

Camilla Christensen
Publisert:

I Skandinavia kler vi oss med selvtillit. Skandinaver er kjent for å være tro mot seg selv og velger ofte kvalitet over kvantitet. Stilen vår viser at vi setter pris på gode plagg og velger heller få ting som varer lenge, enn å kjøpe nytt hele tiden. Den tradisjonelle, skandinaviske garderoben viser enkelt og greit at «less is more».

Den danske super-influenceren Pernille Teisbæk, har med sine 1 million Instagram-følgere, gjort seg anerkjent som en av de største skandinaviske stilstjernene. I 2017 kom hun med boken «Dress Scandinavian», hvor hun ser nærmere på nettopp den skandinaviske stilen.

Boken kom ikke et sekund for tidlig, for på denne tiden hadde skandinavisk stil fått en solid plass i moteverdenen, gjerne med betegnelsen «Scandi-Cool». Boken kom ut på dansk og engelsk, og ble Skandinavias svar på den franske
stilbok-suksessen «How to be Parisian – wherever you are», ført i pennen av blant annet det franske stilikonet Caroline de Maigret.

STILIKON: Pernille Teisbæk har blitt verdenskjent for sin typisk skandinaviske stil. Her er hun på moteuken i København i 2019.

I boken «Dress Scandinavian» beskriver Teisbæk den skandinaviske stilen som en stilart med både overskudd og selvtillit, noe som har ført til at stilen i dag er anerkjent internasjonalt. Hun beskriver stilen videre som ukomplisert og at vi i Skandinavia er flink til å kle oss komfortabelt. Og føler vi oss komfortabel? Ja, da presterer vi også bedre.

Teisbæk understreker også at det at vi kler oss komfortabelt ikke går på bekostning av hvor stilig vi ser ut. Hun mener heller at vi i Skandinavia har funnet den perfekte balansen for hva som er komfortabelt og hva vi ser i motebildet.

ALLE VILLE VÆRE ELIN: Svenske Elin Kling (t.h.) har vært med på å definere den skandinaviske stilen. Her er hun på rød løper i 2011. Nå driver hun motemerket Tôteme Stuido med stor suksess.

Med selvtillit og fokus på kvalitet og komfort finner vi den skandinaviske stilen. Naturlig nok er komfort en viktig faktor i land hvor vi opplever fire ulike årstider, med et tøft klima og natur. For det holder ikke med en garderobe som kun består av tynne kåper og høye hæler når vi på vei til jobb går på brostein og lange oppoverbakker i all slags vær.

Eller som spesielt danskene: sykler til jobb. Her trenger vi både klær og sko som tåler omstendighetene.

Og med komfort i fokus har vi vist at det ikke finnes noen regler, eller jo, det finnes regler – men de er til for å brytes.

Vi har vist at sneakers vel så gjerne kan brukes til den fineste kjolen i garderoben, favoritthælene dine kan styles til et par slitte jeans og en fin kjole blir mer avslappet om du styler den med en bukse under.

Ja, selv sokker i sandalene kan vi akseptere og under pandemien har vi vist at også joggebuksen kan brukes ute – og om du ønsker kan du gjerne pynte den opp med et par høye hæler.

Ekspertenes mening

MinMote har pratet med tre moteprofiler fra Norge, Sverige og Danmark, om hva som er «Scandi-cool» for dem.

«EFFORTLESS»: Den svenske stylisten Nadia Kandil sier at det er noe funksjonelt over den skandinaviske stilen.

Nadia Kandil, svensk stylist, kreativ konsulent og podkaster

Hvorfor tror du skandinavisk stil – og uttrykket «Scandi-Cool» har slått så godt an internasjonalt?

– Det er noe veldig «effortless», androgyn og funksjonelt over skandinavisk stil. Det er veldig kult.

Hva mener du er den største forskjellen mellom norsk, svensk og dansk mote?

– Generelt føler jeg norsk stil er mer «preppy», den svenske stilen føles mer nedtonet og androgyn, mens den danske er veldig «effortless» og kul.

Hva mener du kjennetegner den svenske stilen best?

– Jeg vil si at det finnes en enkelhet. Den er noe nedtonet og med en bit funksjonalitet.

Hvilken skandinaviske merker står hjertet ditt nærmest?

– Tôteme, Rodebjer, Hope og Acne Studios.

Har du noen skandinaviske personligheter du ser til for inspirasjon?

– Av og til prøver jeg å kle meg som Hanna MW, men det blir alltid en katastrofe. Det bare hun som kan kombinere plagg på den måten hun gjør. Ellers elsker jeg stilen til Ellen Claesson. Lisa Olsson har en fantastisk fotostil, som jeg kan bli veldig inspirert av.

Nnenna Echem, norsk mote- og skjønnhetsinfluencer

Hva er skandinavisk stil for deg?

– Skandinavisk stil for meg er så mye forskjellig. Man har de som går for den minimalistiske «Scandi-stilen», den man gjerne ser mye av i Norge og Sverige, men så har man de som velger den litt mer vågale, med mye farger og print. Dette forbinder jeg gjerne med den danske stilen. Jeg liker begge varianter, men jeg heller mer mot den litt vågale skandinaviske stilen.

FARGERIKT: Nnenna Echem, norsk mote- og skjønnhetsinfluencer, heller mot den litt vågale skandinaviske stilen, sier hun selv.

Hva mener du kjennetegner den norske stilen best?

– Det minimalistiske er nok det som kjennetegner den norske stilen best etter min mening. Det er mye bruk av jordtoner, samt hvitt, grått, sort, gjerne rene silhuetter og funksjonalitet.

Er det noe du tenker man i Norge gjerne adopterer fra nabolandene?

– Jeg er jo veldig glad i å eksperimentere med farger og mønster, og synes det gjerne kunne blitt mer av det i Norge. Hver gang jeg er i København blir jeg så inspirert av den danske stilen!

Hvilken skandinaviske merker står hjertet ditt nærmest?

– Nærmest hjertet står Ganni, Baum und Pferdgarten, Hosbjerg og Rotate. Jeg er også veldig glad i Stand Studio, byTimo, Acne Studios og Samsøe & Samsøe.

Har du noen skandinaviske personligheter du ser til for inspirasjon?

– Jeg liker å følge med på Hanna MW, Marianne Theodorsen, Anna Winck, Anne Johannsen, og Chrystelle Eriksberger.

Sidsel Alling, dansk kreativ konsulent

Hva er skandinavisk mote for deg?

– Det er en miks mellom å være praktisk og smart. Stilen er ikke for «flashy», men i god kvalitet og ofte i naturlige materialer. Så klær vi oss godt etter været.

Hvorfor tror du skandinavisk stil – og uttrykket «Scandi-Cool» har slått så godt an internasjonalt?

– Stilen passer godt med den minimalistiske stilen som ble en internasjonal motetrend under finanskrisen. «Scandi-cool» er den fine balansen mellom å se smart ut, men uten at det er brukt for mye tid til å tenke over det. Ikke for mye tilbehør, eller for stylet.

SLURVETE STIL: Sidsel Alling, dansk kreativ konsulent, beskriver den danske stilen som litt slurvete.

Hva mener du er den største forskjellen mellom norsk, svensk og dansk mote?

– I Danmark kan man være nesten litt slurvete med stilen. Vi kjøper veldig mye klær brukt og det kan nærmest være en del ironi i å finne vintagefunn som nesten passer noe dårlig. Små solbriller, for korte bukser eller en veldig stor genser.

Har du noen skandinaviske personligheter du ser til for inspirasjon?

– Det er så mange flotte skandinaviske kvinner. Jeg blir inspirert av de jeg ser på gaten i København og på Instagram. Kan umulig velge kun en!

Publisert: