Mote

Mette-Marits 17. mai-antrekk de siste årene

CHIC: Kronprinsesse Mette-Marit stiller i bunad annet hvert år, etter MinMotes beregninger. I 2019 gikk hun for en chic stil a là Jackie O på slotssbalkongen.Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Luksusdrakter fra kjente designerne, gjenbruk og kritikk - dette er kronprinsesse Mette-Marits balkongantrekk på 17. mai fra 2010.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

MinMote har tatt et dypdykk i arkivet og gått gjennom kronprinsessens mange nasjonalantrekk, som de ti siste årene har bestått av lyse drakter og oppsiktsvekkende hodeplagg. Det på slottsbalkongen riktignok, for på Skaugum stiller kronprinsparet tradisjonsrikt i bunader på morgenkvisten.

Sjekk Mette-Marits ville hårforvandling.

Det er ingen tvil om at kronprinsesse Mette-Marits stil har blitt mer moteriktig de siste årene, noe som også kommer til syne på slottsbalkongen.

Etter MinMotes beregninger kan det virke som at kronprinsessen har laget sin egen tradisjon med å være iført bunad annet hvert år på slottsbalkongen.

I fjor valgte hun et antrekk bestående av mørkeblå kåpe og hvit, chic pilleskehatt. Hollywood-krøllene, som er kronprinsessens signatur, fullførte 2019-antrekket.

Her er kronprinsesse Mette-Marits siste antrekk fra 17. mai:

2019:

JACKIE O: I 2019 kjørte kronprinsessen en chic, elegant stil med hvit pillehatt a là Jackie O. Denne hadde hun også på seg i 2010. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I likhet med 2017 valgte Mette-Marit en pilleeskehatt og Hollywood-krøller i håret da hun vinket fra slottsbalkongen med prinsesse Ingrid Alexandra og Sverre Magnus. Hatten hadde hun også på seg på balkongen i 2010.

Kronprinsessen stylet hatten med en mørkeblå kåpe og noe som ser ut som en rød kjole inni.

2018:

KORT BOB: På 17. mai i 2018 hadde Mette-Marit på seg bunad på slottsbalkongen og lot håret, som var klippet i en kort, trendy bob, henge løst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siden hun gikk for et annet antrekk enn bunad året før, var 2018 året Mette-Marit var iført bunaden sin fra Vest-Agder. Dette året hadde hun en kort bob og lot håret være utslått.

2017:

ELEGANT: Kronprinsesse Mette-Marit valgte rød hodepryd i 2017. Hva hun hadde på seg under kåpen er uvisst. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

2016:

VINKET: Iført solbriller hilste Mette-Marit på Norges befolkning sammen med kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra og Dronning Sonja. Kong Harald er ikke med på bildet.

I 2016 brukte Mette-Marit hardangerbunaden som hun fikk i bryllupsgave en gang i tiden. Hun stylet bunaden med store solbriller. Og i motsetning til 2014 droppet kronprinsessen hårbåndet.

2015:

Mette-Marit 17. mai 2015

Kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja og kong Harald på slottsbalkongen 17. mai 2015. Foto: NTB Scanpix

Mette-Marit 17. mai 2015

I 2015 hadde Mette-Marit på seg en blå jakke og mørkeblå blomst i håret. Foto: NTB Scanpix

I 2015 var kronprinsessen iført en marineblå ullkåpe med store sting fra motehuset Pradas vår- og sommerkolleksjon 2015. Hatten var erstattet med en hårbøyle med nettingslør og en stor, blå blomst, og håret var krøllet i store bølger og lagt i midtskill.

2014:

Mette-Marit 17. mai 2014

Prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald på slottsbalkongen 17. mai 2014. Foto: NTB Scanpix

Mette-Marit 17. mai 2014

I 2014 hadde kronprinsesse Mette-Marit på seg Hardangerbunad på slottsbalkongen. Foto: NTB Scanpix

Under grunnlovsjubileet i 2014 stilite Mette-Marit i Hardagerbunad med håret oppsatt i en bunadsvippe. Nå avdøde kongehusekspert Kjell Arne Totland fortalte til MinMote at kronprinsessen fikk bunaden i bryllupsgave.

– På Slottsbalkongen er antrekket sjakett for herrer og formiddagsantrekk med hatt for damene, men ved store nasjonale jubileer som i 2005 og 2014 valgte både dronning og kronprinsessen å stille i bunad, sa Totland.

– Jeg tror hennes favoritt er Rogalandsdrakten hun fikk til konfirmasjonen, men hun er kanskje aller flottest i Hardangerbunaden hun fikk i bryllupsgave, avsluttet han den gang.

2013:

Mette-Marit 17. mai 2013

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra på slottsbalkongen i 2013. Foto: NTB Scanpix

Mette-Marit 17. mai 2013

I 2013 hadde kronprinsessen på seg en fiolett kjole med lyseblå kåpe over og en fiolett hatt. Foto: NTB Scanpix

På Slottsbalkongen i 2013 fikk vi et gjensyn med den fiolette lilla drakten som kronprinsessen var iført under Nobelseremonien i 2008. Det samme med en mørk lilla hatten som ble brukt i forbindelse med Nobel i 2008 og i 2012.

2012:

Mette-Marit 17. mai 2012

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og kong Harald. Foto: NTB Scanpix

Mette-Marit 17. mai 2012

I 2012 hadde kronprinsessen på seg en hatt fra Jil Sander, som fikk blandet kritikk i pressen. Foto: NTB Scanpix

Den norske pressen gikk av skaftet da kronprinsessen vinket på slottsbalkongen med bomullslue med slør på hodet. Twitter kokte over av kritikk mot det utradisjonelle hodeplagget, som var fra motehuset Jil Sander og paralellt brukt av flere av verdens mektigste motepersonligheter.

Totland var blant dem som kritiserte antrekket hennes den gang da, og til MiNmote uttalte han følgende:

– Jeg tror faktisk jeg litt uærbødig omtalte den som en «gammeldags badehette» direkte på tv. Jeg synes hatten var artig jeg, men kanskje ikke på Slottsbalkongen på 17. mai.

– Det året syntes jeg faktisk Mette-Marit fortjente mest honnør for at hun bar den samme kittfargede skinnkåpen med stikninger fra Alberta Ferretti , som hun hadde på Slottsbalkongen den gang hun debuterte der som nyforlovet 17. Mai 2001, uttalte kongehuseksperten.

Eksperter mente samtidig at antrekket markerte Mette-Marits stilskifte, og stemplet henne som en ekte moteprinsesse.

2011:

Mette-Marit 17. mai 2011

Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja og kong Harald på slottsbalkongen i 2011. Foto: NTB Scanpix

Mette-Marit 17. mai 2011

I 2011 hadde kronprinsessen på seg en beige kåpe med matchende hansker og hatt med striper på bremmen. Foto: NTB Scanpix

For fem år siden var Norges kronprinsesse noe mer nedtonet i stilen enn hun fremstår i dag. I 2011 var Mette-Marit antrukket en klassisk kremhvit kåpe med dobbeltspenn, matchende skinnhansker og en stor hatt. Kåpen var hun også iført da kongehuset tok i mot den afrikanske presidenten samme år, dog med frekkere tilbehør.

2010:

Mette-Marit 17. mai 2010

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja vinket fra slottsbalkongen i 2010. Foto: NTB Scanpix.

Mette-Marit 17. mai 2010

I 2010 hadde kronprinsessen på seg en yndig offwhite kåpe og matchende hatt. Foto: NTB Scanpix

Dette året gikk kronprinsessens for et helhvitt, delikat helhvitt antrekk med feminine detaljer, og perler i ørene. Nå avdøde Kjell Arne Totland mente at kronprinsessens «total-look» - med kåpe eller drakt og hatt i samme farge var en innertier.

– Jeg var spesielt begeistret da hun stilte i helhvitt med liten pilleskehatt - à la Jackie Kennedy og Grace Kelly i 2010, har Totland tidligere uttalt til MinMote.

Publisert:

Les også

 1. NYHETER

  Hertuginne Meghan blir gjesteredaktør i Vogue

 2. NYHETER

  Kronprinsesse Mette-Marit valgte norsk kjendisdesign

 3. KJENDIS

  De heteste spekulasjonene: Dette er Pippas brudekjoledesigner

Finn mer innhold om:

 1. Kongelige
 2. Kronprinsesse Mette-Marit

Relaterte artikler

NYHETER

Mette-Marits beste antrekk i 2017

KJENDIS

Mette-Marits beste moteøyeblikk det siste tiåret

NYHETER

Nobels fredspris: Mette-Marit med øredobber til 80 000 kroner

NYHETER

Mette-Marit med gjenbruksantrekk

KJENDIS

Mette-Marit på tur i kongelig budsjettfavoritt

KJENDIS

Kronprinsesse Mette-Marits beste moteøyeblikk i 2016

NYHETER

Mette-Marit valgte norsk kjendisdesign i Etiopia