Norske Rebekka er «Riverdale»-designeren: – Kan få sparken i morgen

STOR SUKSESS: Rebekka Sørensen-Kjelstrup har vunnet Emmy for kostymedesignet sitt. Nå jobber hun dag og natt med Netflix-suksessen «Riverdale».
STOR SUKSESS: Rebekka Sørensen-Kjelstrup har vunnet Emmy for kostymedesignet sitt. Nå jobber hun dag og natt med Netflix-suksessen «Riverdale».Privat

Rebekka Sørensen-Kjelstrup fra Sandnessjøen står bak kostymene i Netflix-suksessen «Riverdale». – Det er mye jobb og du må bevise at du kan.

Rebekka Sørensen-Kjelstrup (46) har en ganske lik hverdag som mange av oss. Hun står opp tidlig på morgenen, gjør seg klar og kjører på jobb. Men jobben Rebekka kjører til er litt utenom det vanlige.

Hun er nemlig kostymedesigner på Netflix-suksessen «Riverdale», med stjerner som KJ Apa (24), Lili Reinhart (25), Cole Sprouse (29) og Camila Mendes (27) i hovedrollene.

46-åringen fra Sandnessjøen fløy i 1988 over Atlanterhavet sammen med mor, stefar og søsken for å bosette seg i Canada. Seks år senere flyttet hun tilbake til Norge, men ble kun værende i et halvt år før hun dro tilbake til Canada for å studere interiørarkitektur i Vancouver.

Det skulle senere vise seg at det var kostymedesign hun skulle jobbe med.

Hun fikk sitt første oppdrag mens hun studerte, men det var ikke før det hadde gått noen år etter hun var ferdig på skolen hun kjente at det begynte å skje ting.

Sørensen-Kjelstrup har jobbet på en rekke filmer og TV-serier, men jobben hennes som designer i «Spookesville» gjorde henne faktisk fortjent til en Emmy. En pris som regnes som en av de gjeveste i TV-bransjen.

– Jeg kunne ikke tro det. Jeg kan fortsatt ikke tro det, forteller hun til MinMote.

Hun har så vidt startet dagen sin i Canada mens vi her i Norge gjør oss klar for fredagstacoen. I ekte corona-stil tar vi intervjuet over Google Meet.

– Hvor står Emmy-statuetten din?

– Den står hjemme på kontoret. Jeg ser på den fortsatt og tror ikke på at det er sant. Det var en kjempestor opplevelse. Jeg trodde aldri jeg skulle vinne. Det var en god følelse som enda sitter igjen.

PRISVINNER: Rebekka Sørensen-Kjelstrup vant blant TV-bransjens gjeveste priser, nemlig en Emmy.
PRISVINNER: Rebekka Sørensen-Kjelstrup vant blant TV-bransjens gjeveste priser, nemlig en Emmy.Privat

Vi fikk kanskje ikke sett selve statuetten, men bak designeren henger det noe annet som har vært en stor del av hennes liv de siste årene. På en kleshenger i bakgrunnen befinner deg seg nemlig en svart skinnjakke med teksten «South Side Serpents» på, samt en stor, grønn slange midt på ryggen.

Jakken er en sentral del av kostymene til noen av skuespillerne i Netflix-hiten «Riverdale». Og hvem står bak dem? Jo, Rebekka Sørensen-Kjelstrup fra Sandnessjøen.

Arbeidsdag på 16 timer

Den første episoden ble sluppet for fem år siden, og siden den gang har Rebekka laget så mange kostymer at hun ikke har helt oversikt over hvor mange det er. Blikket på ansiktet hennes over Google Meet tilsier hvert fall at det er svært så mange.

– I andre TV-serier er det alt fra én til seks hovedroller, i «Riverdale» er det 12.

Det blir dermed fort 12-timersdager på Rebekka. Det er vanlig. Egentlig er det vel mer snakk om 14–16 timer.

– Jeg har «big standards». Jeg kunne gjort det enklere, men det er ikke den personen jeg er. Det er ikke det jeg ønsker å gjøre. Og det er nok også derfor de har gitt meg et crew på 30 mennesker til å jobbe sammen med meg.

– Det må være litt av en logistikk?

– Å, ja. Det har tatt ganske mange sesong for å få en «smooth running machine». Det går så fort. Det er så mange forskjellige ting som skal skje samtidig.

STJERNESPEKKET: Kostymedesigneren kler på en av skuespillerne, Charles Melton.
STJERNESPEKKET: Kostymedesigneren kler på en av skuespillerne, Charles Melton.Privat

En stressende tid

Det har vært en spesielt krevende tid de siste to årene. Covid har gjort at det måtte store endringer til, og det innebar også at kostymedesigneren ikke fikk være med på settet.

Nå kommuniserer hun med de andre på settet via tekstmeldinger. «Nei, det kan ikke være sånn» eller «det fungerer ikke» og «prøv og gjøre sånn», er blant beskjedene som ofte sendes.

Kanskje ikke så rart når kostymene i serien kan være alt fra en klassisk letterman-jakke til plagg som så å si er revet i stykker og full av blod etter en scene i en brønn.

– Stressende?

– Ja. Og covid gjorde ting enda mer stressende. Men man må bare ta det som det kommer. Vi jobber sammen for å få det til, og det som er så fint med «Riverdale», er at vi er som en liten familie som jobber sammen.

MYE FORSKJELLIGE: Rebekka Sørensen-Kjelstrup må designe alt fra elegante kjoler til zombie-lignende antrekk til serien.
MYE FORSKJELLIGE: Rebekka Sørensen-Kjelstrup må designe alt fra elegante kjoler til zombie-lignende antrekk til serien.Privat
STORT TEAM: Kostymedesigneren har et crew på 30 mennesker som jobber med Riverdale-kostymene. Her står noen av dem sammen med skuespiller KJ Apa (t.h.).
STORT TEAM: Kostymedesigneren har et crew på 30 mennesker som jobber med Riverdale-kostymene. Her står noen av dem sammen med skuespiller KJ Apa (t.h.).Privat

– Ser du noen gang på episodene etterpå og ser noe du ville ha endret på?

Hun nikker med hodet.

– Jeg ser alle episoder og jeg ser bestandig hva jeg kunne gjort bedre. Det samme skjer på sett. Jeg ser med en gang hva jeg kan forandre på eller hva som er feil. Det er sånn øynene mine fungerer.

Selv med et team på 30 mennesker, blir det ofte overtid på Sørensen-Kjelstrup og gjengen. Ikke bare skal plaggene sys, men det skal også gjøres research til nye antrekk, innkjøp av stoffer fra New York, eller tegne ut ideer.

Likevel ville hun ikke vært noe annet sted.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått denne sjansen. At det var noen som satset på akkurat meg og stoler på meg som en kostymedesigner. Jeg har jobbet på TV-serier før, men ikke så store som dette. Jeg har lært veldig mye. Veldig mye.

– Har fått det jeg ønsket meg

Siden designeren begynte å jobbe med «Riverdale»-kostymene tilbake i 2016, har hun sett hovedrolleinnehaverne vokse opp og bli store stjerner.

Nylig ble KJ Apa, som spiller Archie i serien, pappa. I den anledningen lagde Sørensen-Kjelstrup en bitte liten letterman-jakke. Akkurat slik som pappa KJ har i serien. Han delte det søte plagget med sine 19 millioner følgere på Instagram.

– Han er alltid takknemlig, forteller designeren.

Vi fikk også et innblikk i jobben til Sørensen-Kjelstrup da Vogue kom på besøk til kostymeavdelingen. De fulgte nemlig Camila Mendes, som spiller Veronica i serien, en hel dag – og da var selvfølgelig en stopp innom kostymeprøving en naturlig del av det hele.

«Vi har rundt seks antrekk å prøve i dag», sier designeren til Mendes. «Og vi har cirka tre minutter til å prøve dem», svarer skuespilleren. «Jeg vet, men det klarer vi».

I den lille snutten, som du ser under, får vi også se hvordan designeren kommuniserer med «Riverdale»-sjef Roberto Aguirre-Sacasa. Ifølge Mendes og kostymedesigneren er han nemlig opptatt av at hver karakter har sine farger i serien. Etter at skuespilleren har prøvd de seks antrekkene, og de nødvendige endringene er gjort og blitt godkjent av sjefen, er det klart for prøver med nestemann.

Hun hadde lenge ønsket å jobbe med en så stor produksjon. «Gossip Girl» var lenge favorittserien, og hun tenkte ofte på at hun ville jobbe med noe lignende.

– «En dag vil jeg gjerne ha min egen TV-serie», sa jeg til meg selv. Gjerne noe som var litt «Gossip Girl»-aktig. Kreative, fine kostymer. Litt «over the top», sier hun og fortsetter:

– Jeg føler jeg har fått til det jeg ønsket meg. Men det er mye jobb og du må bevise at du kan.

– Er det sånn at du kan få sparken neste sesong?

– Ja, det kan skje! Det skjer ofte med kostymedesignere. Det kan hende man får nye produsenter som vil ha sine egne inn, eller så kan det være at de ikke er fornøyd med det som har skjedd i løpet av sesongen. Jeg kan få sparken i morgen – eller i dag.

SPENNENDE HVERDAG: Selv om Sørensen-Kjelstrup har jobbet på serien i mange år, er det sånn i denne bransjen at morgendagen er nokså uforutsigbar. Likevel ville hun ikke vært noe annet sted.
SPENNENDE HVERDAG: Selv om Sørensen-Kjelstrup har jobbet på serien i mange år, er det sånn i denne bransjen at morgendagen er nokså uforutsigbar. Likevel ville hun ikke vært noe annet sted.Privat

Til tross for at jobben strekker seg over ti måneder i løpet av året, er det altså ikke gitt at man får være en del av det fullt ut.

– Jeg har ikke en kontrakt på hele året, men likevel vet jeg hvordan jeg er som et menneske, som en designer, og hvordan jeg jobber med teamet mitt, skuespillerne og produsentene. Vi har et godt forhold. Vi jobber sammen kreativt. Det er ikke bare meg og mine ideer.

– Jeg har lært meg å designe til Roberto (Riverdale-sjef, red.anm.), hans stil, ønsker og hva han vil ha ut av serien, men du vet aldri. Jeg har sett mange designere som ikke har kommet tilbake. I løpet av denne tiden har jeg også opplevd å få tilbud om å bli med på andre TV-serier, men jeg har sagt «takk, men nei, takk. Jeg trives der jeg er».

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?