Fæbrik-jentene: Vil lage «The Gathering» for syentusiaster
– Mote og trender er jo spennende, men bismaken er vond, sier Jenny Skavlan (34). Sammen med Ingrid Vik Lysne (29), Ingrid Bergtun (29) og Mari Nordén (31) vil de få moteinteresserte jenter og gutter til å senke tempo ved å sy sine egne klær.
– Vi ser en gryende sybølge i horisonten og vi vil være folks surfebrett på denne bølgen som gjør det lettere og morsommere å bli med, sier Mari Nordén til MinMote.
Hun er én av fire sy- og gjenbruksentusiaster som har startet syfellesskapet Fæbrik på vårparten i år. Sammen med Jenny Skavlan, og de to tidligere «Symesterskapet»-deltagerne Ingrid Vik Lysne og Ingrid Bergtun ville de starte noe større sammen.
– Alle fire hadde jobbet sammen på kryss og tvers tidligere, og etter første møte hadde vi masse ideer og navnet Fæbrik kom opp med en gang. Da corona kom og mange var hjemme, bestemte vi oss for å gønne på og lansere et mønster på en omslagskjole som et startprosjekt. Det fikk overveldende respons, og SÅ mange har sydd. Det er så gøy å se, sier Ingrid Vik Lysne som har sydd både kosedyr og klær av gamle gardiner siden hun var ti år gammel.
Skavlan: – Mote og trender er jo spennende, men bismaken er vond
På nettsiden selger de oppskrifter på ulike plagg som folk kan sy hjemme. Poenget er at det skal være lett, bærekraftig og inspirerende, forteller Skavlan, Vik Lysne, Bergtun og Nordén.
– Mote og trender er jo spennende, men bismaken blir vond når det blir for mye regler rundt hva som er rett og galt. Moteindustrien er en av verdens mest forurensende industrier og trendene kommer så fort at man ikke har sjans til å henge med, med mindre man konstant shopper nye klær. Og DET er ikke bra for miljø, lommebok eller selvfølelse, sier Skavlan og fortsetter:
– Tempoet i fast fashion er rett og slett for høyt. Trender pumpes ut i et forrykende tempo, klær sys under dårlige forhold i dårlige materialer. Med Fæbrik ønsker vi å øke bevisstheten og senke tempo.
Samarbeider med ByTiMo
Og denne uken teamer firkløveren opp med kjolemerket ByTiMo, og skal gi syentusiaster muligheten til å sy sin egen ByTiMo-kjole ved hjelp av et ferdig kit med stoff, oppskrift og sysaker. Oppskriften selges i størrelsene XXS til XXXL.
Fæbrik viser også flere «hacks» for å lage flere ulike varianter av kjolen. Man kan variere utringning, lengde, legge til rysjer og mer, forteller markedssjef i ByTiMo, Elisa Mollat.
– Vi har flere av de samme grunnleggende verdiene, som fokuset på bærekraft. Materialene som selges er reste-materiale fra byTiMo sin Pre Fall 20-produksjon, laget av 100% FSC sertifisert viskose. For hvert tre de tar for å lage denne viskosen, planter de tre trær til, sier Mollat.
Designer og eier av ByTiMo, Tine Mollatt, gleder seg til å samarbeide med firkløveren.
– Vi har lenge ønsket å starte vårt eget sy-selv konsept, hvor vi får delt vår lidenskap og respekten for håndverket og å ta mer i bruk våre egne mønstre og stoffer, sier Mollatt.
– Vi ser begynnelsen på en stor sybølge
– Siden oppstarten har dere fått over 26k følgerne på Instagram – hvilke tilbakemeldinger får dere fra følgerne deres?
– Vi hadde ikke drømt om at Fæbrik skulle vokse så raskt på så kort tid. Mange av følgerne er folk som har lyst til å lære å sy, og mange er folk som syr fra før. Størsteparten av tilbakemeldingene vi får er bilder av folk i sine egensydde plagg, mange ganger sitt aller første. Det er stor stas, sier Vik Lysne og fortsetter:
– Strikking fikk en stor oppsving for noen år siden, og nå ser vi begynnelsen på en stor sybølge. Vi har lyst til å gjøre søm mer tilgjengelig for folk på en gøy og inspirerende måte. Kan du sy, kan du bli mer bærekraftig i klesveien, få utløp for kreativitet og masse mestringsfølelse. Å sy er bra på så mange måter.
– Forstår dere at det kan virke vanskelig å sy en kjole eller en bukse for mange som ikke har mye erfaring?
– Vi forstår at det kan virke vanskelig, men det er lettere enn det ser ut. Man kan dessuten lære veldig mye bare ved å se på egne plagg og hvilke deler de er satt sammen av, sier hun.
– Du kan lage like fine plagg som i butikkene
Ingrid Bergtun begynte å sy for bare fire år siden, og syr i dag sceneantrekk til artister, har gitt ut sybok og holder kurs og foredrag. Bergtun var også med på «Symesterskapet» på NRK i 2017.
– For tre og et halvt år siden ville jeg teste en ny hobby, og forelsket seg helt da jeg forsto at man kan lage like fine plagg som man finner i butikkene. Jeg brukte hvert ledige minutt til å lære så mye som mulig. I begynnelsen sydde jeg kun etter mønstre og i nye stoffer, etter hvert som jeg ble tryggere endret jeg på mønstrene og la til elementer for å få dem akkurat slik jeg ønsket, forteller Bergtun.
– Hvilke tips vil dere gi til jenter og gutter som har lyst til å sy, men ikke har erfaring?
– Et tips er å starte med et enkelt mønster og et stoff det er lett å sy i. Man kan prøve seg frem i bomullslerret som er billig og lett å sy i. Det er også viktig å sy et plagg du faktisk har lyst på, for det er mye mer motiverende. Å sy sitt første plagg gir enorm selvtillit, og vi har aldri møtt noen som begynte å sy og ikke likte det, sier Vik Lysne.
– Hva er målet for Fæbrik fremover?
– Vi har en gøyal drøm i horisonten om å lage «The Gathering» i Vikingskipet hvor datamaskiner byttes ut med symaskiner og syglade gutter og jenter inspirerer hverandre, sier Nordén.
Opplever økt etterspørsel etter symaskiner
Ifølge tall MinMote har fått se fra søkestatistikken hos bruktnettstedet Finn.no viser de en gradvis økning etter symaskiner siden 2018. I april i år nådde søkeordet «symaskin» toppen med 24 729 søk.
– Det har vært en gradvis økning i søk per år, selv om tallene ikke er superhøye. Det kan tyde på at etterspørselen er i ferd med å øke, sier Adele Cappelen Blystad, kommunikasjonsrådgiver i Finn.no (for ordens skyld er Finn.no eid av Schibsted som også eier VG og MinMote, journ.anm.)
Butikken Symaskinhuset i Oslo selger symaskiner, utstyr og tilbehør fra store produsenter som Singer, Husquarna og Janome. Medarbeider Diana Haak forteller til MinMote at butikken har opplevd økt etterspørsel siden mars etter symaskiner både på nett og fysisk i butikk.
– Spesielt da coronaviruset kom har vi fått masse henvendelser fra folk som vil begynne å sy. Det har blitt en skikkelig stor hobby for nordmenn, og det er fantastisk at folk har kommet i gang med det igjen. Å redesigne, reparere og sy ting selv sparer miljøet og er en morsom hobby alle kan klare, sier Haak og legger til at NRK-programmet «Symesterskapet» har motivert mange kunder til å prøve å sy.