«The Crown»-kjolen tok 600 timer å lage

BRUDEKJOLEN: Prinsesse Diana giftet seg i selve definisjonen på en bløtkakekjole i 1981, og kjolen ble selvfølgelig gjenskapt til «The Crown». Foto: Netflix.
BRUDEKJOLEN: Prinsesse Diana giftet seg i selve definisjonen på en bløtkakekjole i 1981, og kjolen ble selvfølgelig gjenskapt til «The Crown». Foto: Netflix.

Kopi-brudekjolen var bare på skjermen noen sekunder, men skal ha tatt over 600 timer å lage.

Vi ble kanskje snytt for selve høydepunktet, altså bryllupet mellom prins Charles og Diana, i sesong fire av «The Crown». Men, vi fikk et glimt av kjolen.
Og Dianas kjole er jo som kjent ikke noen hvem som helst i kjolesammenheng – den er kanskje alle (kongelige) brudekjolers mor.

Tidkrevende

Men selv om vi ikke fikk se alt vi ønsket fra selve bryllupet, fikk vi i serien se skuespiller Emma Corrin kledd opp i brudekjolen i noen sekunder. Det ble bare noen få øyeblikk for kopikjolen i rampelyset, men kjolen var ikke rasket sammen i farten.

Ifølge Netflix skal det ha tatt tre personer til sammen 600 timer over en periode på nær fire måneder å lage kjolen.
Kjolen ble designet av Amy Roberts, som er kostymedesigner for serien. Underveis i prosessen måtte det flere justeringer og fem prøvetimer til.

For å få kopien så god som mulig samarbeidet hun med designeren som sto bak Dianas kjole, og blondene ble kjøpt fra samme forhandler som laget dem til originalen.

Les også: Er prins Charles en glemt stilstjerne?

Selv om kjolene er like, er ikke «The Crown»-kjolen en eksakt kopi. Dianas kjole hadde et slep på over syv og en halv meter. I serien er slepet enda lenger, hele ni meter. For å lage kjolen ble det brukt 95 meter stoff og 100 meter med blonder.
Hvis du ikke har fått nok av kostymene kan du til og med se en digital utstilling her.

Unik

På bryllupsdagen stilte Diana i en overdådig silkekjole designer av David og Elizabeth Emanuel (personlig valgt av prinsessen), og besto av over 10.000 perler, antikk blondestoff og broderier gjort for hånd – rett og slett en kjole for historiebøkene.

ORIGINALEN: Prinsesse Diana på bryllupsdagen i 1981. Foto: AFP.
ORIGINALEN: Prinsesse Diana på bryllupsdagen i 1981. Foto: AFP.

Originalen er det nå prins William og prins Harry som eier. Kjolen arvet de av sin mor, men fikk den først da Harry ble 30 år gammel. Før dette var det Dianas bror hadde ansvaret for kjolen, som siden bryllupet i 1981 har være utstilt flere ganger.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?