MinStil: Ada Martini Strøm

ADA I FARTA: Modellen Ada Martini Strøm har bodd og jobbet i New York i en årrekke. Nå er hun tilbake i hjembyen Oslo.

For modellen Ada Martini Strøm har klær blitt morsommere etter at hun virkelig begynte å bry seg om bærekraft.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Sumaia Hassan, Danielle Korneliussen og Alphons Amuri.

Nå er det Ada Martini Strøm som er neste kvinne ut.

– Hei, Ada! Hva du holder på med om dagen?

– Nyter høsten og åpent samfunn i Oslo! Prøver å komme meg masse ut i skogen, som jeg savnet etter alle årene på reisefot og i NYC. Lager masse god mat hjemme, digger å eksperimentere med veganske oppskrifter, og har fortiden helt dilla på å lage varme bowls!

– Jobbmessig er jeg medeier og Product Manager i Spiff, en spareapp som skal hjelpe folk bruke mindre og spare mer. Jeg jobber også fremdeles som modell, men siden sommeren i fjor jobber jeg kun med merker som tar bærekraft på alvor, så det blir litt lengre tid mellom oppdragene enn før. Jeg jobber også med å formidle bærekraftstematikk, men kan ikke si så mye mer enn det akkurat nå, ettersom disse prosjektene ikke er lansert helt enda. Coming soon!

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

Laid back, leken og ofte litt retro. Garderoben min er full av helsvarte, kroppsnære antrekk, for det er som regel det jeg har hatt på meg på castinger opp gjennom. Samtidig elsker jeg fargerike antrekk, og går gjerne for eksempel i en sterk grønnfarge eller ulike mønstre, og jeg er ikke redd for å dra på litt. Antrekk i sterke farger kan ofte løfte humøret mitt og gi meg mer energi. Det tror jeg at jeg har arvet etter pappaen min. Og så går jeg sjelden i hæler, og mye i oversized plagg.

– Hva er «typisk Ada» i garderoben din?

– Jeg elsker vintage jumpsuits, dresser og matchende sets, og vil si at det som er mest Ada med garderoben min er heldresser i sterke farger. Jeg har blant annet en knæsj rosa jumpsuit fra Sandro, som jeg kjøpte i New York for noen år siden, som jeg aldri blir lei av. Jeg elsker også skulderputer, og har flere jumpsuits og jakker med skikkelig 80-tallsfit. Store jakker og blazere er også min greie, gjerne i en gøyal farge eller, med noen litt ekstra detaljer og knapper.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?

– Vanskelig å velge en favoritt her, å jakte etter vintage-skatter er noe av det beste jeg vet! Fant nylig en oversized denimjakke fra Trussardi på Uff i Oslo som jeg elsker, men favoritten over alle favoritter er en rumpetaske fra Versace. Den går til absolutt alt jeg eier, og jeg bruker den omtrent hver eneste dag. Jeg fant den i en liten bunke med ting som skulle gis bort til et loppemarked, hjemme hos svigermor! Jeg er fremdeles evig takknemlig for at jeg fant den glemte skatten i tide, og for at jeg kunne arve den. Og for at hun fant den back in the day, så klart!

– Hva står øverst på ønskelisten akkurat nå?

– Ikke mye. Det eneste jeg ønsker meg er en vintage ryggsekk, slik at jeg kan ha med meg laptopen rundt omkring på en litt mer chic og praktisk måte. Jeg har arvet en sekk av kjæresten min som jeg bruker i dag, men jeg ønsker meg et litt mer feminint alternativt. Jeg har faktisk lett i noen år nå, men behovet forsvant under corona. Nå er jeg på jakt igjen, men venter heller lenge på noe perfekt, enn å kjøpe et mindre perfekt alternativ.

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Med tanke på mote blir jeg inspirert av andre mennesker, alt fra tilfeldige folk jeg ser kledd på gaten, til de man ser på TV og gjennom sosiale medier. Jeg digger når noen har klart å definere sin egen stil og kjører den fullt ut. Det er så kult hvordan en stil kan bidra til å fortelle en historie om hvem vi er! Jeg finner også masse inspirasjon hos familie og venner.

– Hvilke bærekraftige valg tar i garderoben?

– Jeg har gått inn for å bygge en bærekraftig garderobe, og koser meg mye mer med mote og klær nå, enn da jeg var mindre bevisst. For det første så tenker jeg at jeg har nok klær, og prøver å unngå å kjøpe noe på impuls. For det andre så tar jeg vare på plaggene mine, og prøver å vaske dem minst mulig, på kortere vaskeprogram, med lavere temperatur. For det tredje så behandler jeg et dyrt plagg like godt som et billig. Før kjøpte jeg mye fast fashion, og hadde sjelden planer om å ha disse plaggene veldig lenge. Nå prøver jeg å gi alle plaggene jeg har kjøpt et så langt liv som mulig.

– Jeg kaster ikke lenger klær, men sparer på dem til fremtiden, eller prøver å gi dem til noen andre som kan ha glede av dem. For eksempel er mine favorittjeans kjøpt på Bik Bok for 10 år siden, og de er nesten like gode enda. Jeg er opptatt av at vi ikke må tro at alle fast fashion klær må erstattes med nye, «bedre» merker, men heller tas vare på. Er plaggene laget av oljebaserte produkter som polyester, minimerer jeg vask, for å redusere mengden mikroplast som slippes ut i havet. Også har jeg en vaskepose, en «Guppy bag», som fanger opp mikroplast ved vask. Anbefales! Trenger jeg noe nytt, så undersøker jeg alltid om jeg kan finne plagget brukt først. Og så låner jeg av venner, og venner låner av meg. Blant annet!

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben uten å kjøpe noe nytt?

– For noen år siden begynte jeg å byttelåne vinterkåpe med bestisen min Inga, da vi begge var lei av våre varme vinterjakker. Å låne klær av venner er dritsmart, og man må ikke være redd for å spørre. Det er jo et kompliment å bli spurt! Også har jeg brukt Rent the Runway til spesielle anledninger i USA, og Fjong her hjemme. Akkurat nå låner jeg en digg, hvit boblekåpe til vinteren som kom i en overraskelsespakke fra Fjong.

– Men mest av alt, så liker jeg å ha noen «staple plagg» som jeg kan kombinere med forskjellige ting. Jeg bytter på tilbehør, og har helt dilla på belter! De kan gjøre så mye med fasong og uttrykk. Noe annet jeg gjør, er å legge vekk noen plagg når sesonger skifter. Blant annet pakket jeg nettopp bort den rosa jumpsuiten jeg elsker, og gleder jeg meg til å se den igjen til våren. Et annet godt tips er å leke litt mer med sminke! Selv har jeg dilla på en gull-eyeliner fra Und Grethel akkurat nå, som jeg føler kan løfte en look uten at jeg har måttet gjøre stor innsats på klesfronten.

– Hvilke trender har du troen på nå?

– Jeg følger ikke trender selv lenger, men tror på det å finne sin egen stil. Nå tenker jeg heller at noe kan være skikkelig fint, men at jeg ikke trenger å ta del i trenden selv om den er fin! Jeg digger også at det er så mange som har begynt å handle mer ting brukt, og skulle ønske motemagasiner hadde flere editorials med klær fra bruktbutikker, gjerne stylet med redaksjonens gamle fast fashion favoritter.

– Hva er din motesvakhet?

– Jeg elsker komfort, og kan til tider flytte inn i klærne til kjæresten min. Jeg kan også ofte komme litt vel underdressed, fordi jeg elsker å gå i store, avslappede T-skjorter. Også er jeg mye flinkere til å kle meg bra på sommeren, enn på vinteren. Jeg blir så fort kald, og velger fort det varmeste over det kuleste. Og innendørs går jeg alltid med et ullpledd, lol.

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?

– Typiske trendplagg fra fast fashion-industrien, med mindre jeg har kjøpt dem for noen år tilbake siden. Du ser meg heller aldri i stiletthæler, med unntak av om jeg er blitt stylet i det på jobb. Jeg er altfor glad i å danse!

– Ditt aller beste motetips?

– Gå med det som får deg til å føle deg vel, og bruk tid på å finne din egen stil! Ikke føl deg presset til å ha nye klær hele tiden, og når du har lyst på noe nytt så spør deg selv: 1. Vil jeg ha dette plagget om 5 og 10 år? 2. Har jeg noe i skapet allerede som egentlig dekker samme behov som dette plagget?

– Hvordan pynter du deg til fest?

– Det kommer helt an på hvordan jeg føler meg den dagen! For å være helt ærlig, så er jeg veldig glad i en god fest. Da kan jeg også dra på skikkelig, med en fet jumpsuit eller dress, gullsmykker og et par kule briller. Jeg smeller gjerne til med et par smokey-eyes på toppen. Like ofte velger jeg også en veldig avslappet variant, med skinny jeans, boots, en vintage T-skjorte og lite sminke.

– Hva betyr mote for deg?

– En slags forlengelse av identitet!

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: