LOS ANGELES (MinMote): Til tross for fordommer og lite støtte har Hodo Musa (33) blitt en av Norges viktigste stylister, funnet den store kjærligheten og flyttet til stjernenes by.
Det er umulig å ikke legge merke til Hodo Musas blendende hvite smil innrammet med knall rosa leppestift idet hun åpner døren til leiligheten sin på trendy La Brea Avenue i West Hollywood.
– Velkommen inn! Her bor vi. Interiøret er ikke helt ferdig enda, men det kommer seg, sier hun og går bort til stuen og den hvite skinnsofaen.
Musa er antrukket i en tracksuit med snøring på hver side oppover bena, øredobb fra Cathrine Børter og sneakers med hæler. Coffeetable books fra internasjonale moteskapere, magasiner og sitatboken til Kanye West ligger stablet på et sidebord med blomster hun har fått av forloveden, Gisle.
– Astrid har hjulpet meg masse
33-åringen deler leiligheten med forloveden, Gisle G. Stokland som jobber for Music Norway og er utgiver av musikknettstedet 730.no og motesiden Melk & Honning. Stokland har vært bosatt i Los Angeles i ett år mens Musa har pendlet.
– Det har vært ganske slitsomt med tanke på tidsforskjellen og mye reising frem og tilbake, men nå har jeg endelig landet, og det er en deilig følelse.
På nyåret fikk Musa skoleplass på Santa Monica College hvor hun skal studere klesdesign over tre år. Hun elsker jobben som stylist, det er ikke det, men det er alltid greit å ha flere ben å stå på.
Bak de fleste suksessfulle artister står det som regel en eller flere mennesker som jobber hardt, strategisk og nøyaktig. Musa har vært interessert i mote og klær så lenge hun kan huske, men det var da hun begynte å jobbe med Astrid S for to år siden at karrieren virkelig skjøt fart.
Vi beveger oss inn på soverommet som er fylt opp til randen av klesstativer, sko og smykker.
– Astrid har hjulpet meg masse. Det var hun som ga meg sjansen til å prøve meg i dette yrket fra begynnelsen av. Vakre, dyktige Astrid fra lille Rennebu, sier Musa og smiler varmt.
Astrid S har de siste to årene blitt en av Norges største artister, og med det gått gjennom en merkbar stilforvandling. Hun har blitt kåret til Norges best kledde kvinne to ganger. Sist var under Costume Awards tidligere i år.
«Passe sporty, passe girlie og akkurat passe eksperimentell - prisen for Årets best kledde kvinne går til hele Norges favoritt, Astrid Smeplass», lød beskrivelsen fra motemagasinet.
– Hva legger du vekt på når du styler Astrid?
– Det viktigste er at Astrid kjenner seg selv. Jeg kan ikke bestemme hva hun skal ha på seg. Det viktigste er at hun skiller seg ut fra de andre. Det er også derfor hun bruker klær fra up and coming designers og merker som vi ikke kjenner til i Norge, sier Musa og refererer til Spellemann-antrekket.
Alltid ett steg foran
Hun beskriver også et antrekk Astrid var iført på rød løper på VG-lista i 2015.
– Dette var før stripes-BH var mote, så vi har alltid vært litt foran. Jeg tror at hun har fått de andre norske artistene til å «step it up» på den røde løperen. Astrids mål er jo å bli den største popstjernen, og en popstjerne kler seg deretter.
Musa forteller at de to samarbeider tett.
– Vi utveksler bilder av hvilke uttrykk og antrekk vi ser for oss lang tid i forkant av et arrangement og jobber ut ifra det. The end of the day handler det om hva Astrid liker, sier Musa og tenker seg om før hun presiserer:
– Jeg kan absolutt ikke si at jeg har skapt stilen hennes, det ville blitt for mye. Samtidig som jeg vil leve av det jeg gjør – my passion is fashion, ikke sant, så er det viktig å ikke ta bort artistens personlige utrykk. Eller ta æren eller eierskap for noe en artist gjør. Det er veldig viktig, spesielt i et lite land som Norge.
untitled linkTøff ungdomstid
Styling begynte Musa med allerede som barn da hun til stadighet kledde opp sine syv yngre søsken under oppveksten i en getto i Malmö. Hun klippet opp og sydde om sine tradisjonelle somaliske drakter, og fant nye måter å style klærne sine på hele tiden.
Da Musa ble 16 år og drømte om å jobbe i en klesbutikk ved siden av skolen, ble det vanskeligere.
– Malmö var veldig segregert på den tiden. Det var bare de svenske jentene med blondt hår som fikk jobbe på de kule butikkene. Ingen av oss andre. Jeg husker jeg ble lei meg og sint da jeg fikk beskjed om at jeg heller burde ta meg en jobb på Burger King eller McDonalds. Det var jo ikke det jeg ville.
I begynnelsen 20-årene fikk hun nok og flyttet til London. Det første hun gjorde var å levere ut CV-en sin over hele Oxford Circus, og før hun visste ordet av det levde hun ut tenåringsdrømmen på United Colours of Bennetton. På Zara i samme by lærte hun om «merchandising» og styling helt til hun ble oppdaget og signert IMG - et av verdens mest prestisjefulle modellbyråer.
– Modellivet var den verste tiden i mitt liv
Underveis i den lysende modellkarrieren i London oppdaget Musa likevel at hun syntes at jobben til påklederne appellerte mer til henne.
– Jeg pleide å se på de andre jentene som ga meg klær på fotoshoots, og tenkte at «det der virker mye morsommere». Jeg kjente i hjertet mitt at jeg ikke var komfortabel med å jobbe som modell. Spesielt ikke da jeg ble bedt om å gå ned over ti kilo fordi de ville sende meg til New York. Jeg sultet meg selv, og det var desidert den verste tiden i livet mitt.
At ingen hjemme i Malmö støttet henne i valget av karrière, hjalp heller ikke på. Musa forklarer at å jobbe som modell anses som dårlig stigma i den somaliske kulturen. Familien har likevel skilt seg ut fra andre somaliske storfamilier som oppfostret barna sine på 80- og 90-tallet.
– Mamma ar alltid vært en sterk kvinne og lot oss gjøre ting som ikke de andre somaliske jentene fikk gjøre. Jeg ser at flere av søsknene mine som er 10 og 15 år yngre enn meg at de har et helt annet liv enn hva jeg hadde. Alt er mye friere nå, men vi eldre måtte brøyte veien først.
Den store kjærligheten
Hard work pays off. I 2009 bar det til Norge. Musa beskriver motebransjen i Oslo som vanskelig å komme inn i, og det var først da hun fikk jobb på utestedet Jaeger i Oslo sentrum at ting løsnet.
– For å komme seg dit man vil må man jobbe hardt. Det tror jeg folk glemmer. Man kan ikke bare jobbe hardt foran dataskjermen eller øve seg på styling hjemme i stua, sier hun og fortsetter:
– Jeg researchet meg frem til hvilken klubb i Oslo som spilte den beste musikken og hvor jeg kunne møte folk fra både mote- og musikkbransjen. Hver gang jeg skulle på jobb kledde jeg meg opp og sminket meg selv om jeg bare gikk rundt og ryddet tomme ølflasker, ler hun.
Det viste seg å være lurt. Kontaktlisten ble stadig lengre og nye muligheter åpnet seg. Da den norske artisten Stella Mwangi deltok på 4-stjernes middag i 2014 hadde hun på seg afrikanske hatter som Musa hadde designet. Det ble plukket opp av Gisle G. Stokland og i 730.no-saken stod det:
PS: De afrikanske hattene er laget av fenomenale frøken Hodo Musa aka. Hodo Vodo.
– Gisle er min store kjærlighet. Herregud, ja. Jeg er så takknemlig for han, og vi har det så gøy sammen, sier hun og smiler.
– Jeg tror det er viktig å være et team hele veien. Å samarbeide og å støtte hverandre både i arbeidslivet og privat. Det hender mange ganger man tviler på seg selv på veien, og jeg tror alle trenger noen som pusher på og sier: Kom igjen, dette fikser du!
– Norsk motebransje er veldig lukket
Da Stokland fikk Los Angeles-jobben med å være bindeleddet mellom Norge og artister i USA for Music Norway, var ikke Musa i tvil om at hun skulle være med. Selv om det igjen betydde at hun stod på bar bakke i et enda større og uoversiktlig marked.
– Forskjellen på motebransjen her i Los Angeles og hjemme er enorm. I Norge sitter det fem mennesker i toppen som er livredde for at noen skal komme å ta jobbene deres. Her er det motsatt, for folk vil at du skal lykkes. Ser noen amerikanere noe i deg som de liker, vil de at du skal vinne.
Klesmerket, samlivsbruddet, singellivet og morsrollen
– Føler du at motebransjen i Norge er så fersk og liten enda at folk vil holde kortene tettest mulig til brystet?
– Ja, veldig. I Norge er det clicks som består av en makeup artist, en fotograf og en frisør som blir venner med en stylist for å ta over markedet. Det er veldig vanskelig å komme seg inn, og jeg har ikke fått mye hjelp i Norge, bortsett fra Astrid S, sier Musa og fortsetter:
– De som sitter i de høye posisjonene i motebransjen i Norge er flinke, men ofte eldre og i noen tilfeller uoppdaterte. De er ikke ute for å se hva som skjer i popkulturen, de ser ikke på de samme seriene som unge jenter ser på, og slipper ikke inn nye folk med forskjellige farger. Her er det annerledes.
– Fellesnevneren er et at det gjelder å jobbe hardt uansett hvor du er og hva du vil, legger hun til.
Låner ut klær til Beyoncé
Musa viser vei nedover La Brea Avenue med en vintage Chanel-kjole hun har lånt over skulderen. Februar-solen står høyt på himmelen. På vintage-butikken The Way We Wore blir hun mottatt med åpne armer. Det er egentlig fotoforbud inne i butikken, men ikke for Hodo.
Hun viser frem plagg hun har plukket ut for Astrid. En av butikkmedarbeiderne kommer med et klesstativ med en Versace-dress fra 80—tallet Musa har etterspurt.
Den ferske LA-beboeren har allerede bygget seg opp et solid nettverk i bransjen i Los Angeles.
Som en del av designstudiene låner hun ofte klær fra pretsisjefulle Style PR til shoots på skolen. Style PR har kunder som Beyoncé, Jennifer Lopez, Sofie Vergara og Kardashian-søstrene.
I tillegg jobber hun tett på musikkbransjen med Universal Music, Sony og Warner hjemme i Norge.
– Jeg er heldig fordi timingen er riktig. Det er så mye spennende ting som skjer med norsk musikk i LA, og ettersom jeg fortsatt gjør styling-prosjekter hjemme i Norge, kombinerer jeg impulser herfra.
– Vi har det jo veldig fint i Norge, men mulighetene er begrenset. Hvis du er redd for konkurranse blir du i Norge, hvis du er uredd kommer dit hit, sier Musa og tar på seg en tyllkjole med rosa fjær fra 20-tallet.
– Det er samtidig viktig å huske på hvor du kommer ifra og hvem som har hjulpet deg dit du er i dag. De fleste folk glemmer. De kommer hit og lykkes her og så snakker de aldri om Norge eller Sverige igjen. Sånn skal det ikke bli. Vi skal flytte tilbake til Norge uansett hva Gisle sier, hehe. Bare ikke helt enda.
Les også
Relaterte artikler
Shopping i Los Angeles: Hodo Musas beste tips
Facebook-gründers norske kone Pia driver luksusbutikk i San Francisco
Feel good-spalten: Stylist og skribent Hodo Musa
