Svenskeprinsessenes mest minneverdige Nobel-kjoler

Nobel sthlm toppbilde

I morgen er det duket for et megakalas da den svenske kongefamilien deltar på årets Nobel-bankett i Stockholm. MinMote mimrer tilbake på de største moteøyeblikkene fra banketten opp gjennom tidene.

Martine Lunder Brenne
Publisert:
Nobel sthlm toppbilde

DEN VI HUSKER BEST: Prinsesse Madeleines røde kjole fra 2002. Foto: Getty Images

Nobel sthlm toppbilde

JORDFARGER: Var stikkordet for Maddes look i 2008. Foto: Getty Images

Nobel sthlm toppbilde

GLITRENDE: Prinsesse Sofia Nobel-debuterte i denne fargesprakende kreasjonen. Foto: Getty Images

Nobel sthlm toppbilde

GRAVIDKJOLE: Kronprinsesse Victoria i en spesialsydd kjole fra Elie Saab i 2011. Foto: Getty Images

Også i Norge er det duket for fest, da Nobels fredspris skal deles ut, etterfulgt av bankett på Grand Hotell - med kongefamilien. Også her til lands har Nobel-festlighetene bydd på noen store kjoleøyeblikk (vi glemmer i alle fall ikke Mette-Marits kjole-bonanza i 2011) - men på motefronten må vi kanskje se oss slått av svenskeprinsessene; kronprinsesse Victoria, prinsesse Madeleine og nå også prinsesse Sofia.

- Nobel-festlighetene i Stockholm er noe av det ypperste man kan tenke seg av kongelig glitter og glam, sier kongeblogger Kjell Arne Totland, som selv har vært gjest ved både utdelingen og banketten.

FAVORITT: Kongeekspert Kjell Arne Totland trekker fram dronning Silvias hvite og sorte stripete kjole som en Nobel-favoritt. Samme kjolen bar hun under feiringen av det norske kongeparets sølvbryllup. Foto: NTB Scanpix

Han trekker fram dronning Silvias stroppeløse aftenkjole fra Nina Ricci som en favoritt gjennom tidene, samt Madeleines sølvkjole fra 2012 og Victorias røde ballkjole fra i fjor.

- Spesielt spennende i år blir det å se Sofia debutere som svensk prinsesse ved Nobel-festen. Og både hun og kronprinsesse Victoria kommer jo i år i mamma-galla., Det skal bli spennende å se hvordan de har løst det, og om Sofia igjen bærer sitt vakre brudediadem, sier Totland.

Opp gjennom årene har de svenske, kongelige kvinnene stilt i alt fra frekke ballkjoler til glitrende kreasjoner (ikke alle like heldige - Sofia i fjor, anyone?).

Derfor har MinMote gravd i arkivet for å summere opp de mest minneverdige moteøyeblikkene fra Nobel-banketten i Stockholm:

BAYWATCH-KJOLEN: Madeleine valgte en dristig kjole i 2002. Foto: Getty Images

Vi begynner med den mest minneverdige kjolen av dem alle: Maddes røde kjole fra 2002. Dette var Madeleines tredje Nobel-bankett, og hun følte seg åpenbart varm nok i trøya til å kjøre kveldens mest utringede kjole, som fort fikk kallenavnet Baywatch-kjolen av pressen. Designeren bak er Pär Engsheden, som fortsatt er en av kongefamiliens favorittdesignere.

ROSARØD: Prinsesse Victoria gikk for en knallfarget kjole med draperinger i 2004. Foto: Getty Images

Kronprinsesse Victoria Nobel-debuterte allerede i 1995, men det var først i 2004 at hun virkelig fikk dreisen på kjolene. Da stilte hun i en knallfarget kreasjon med draperinger foran, og stort diadem på hodet - vi digger det!

ORGANZA: I 2008 valgte Madeleine en brun kjole med rosa bolero. Kong Carl Gustaf i forgrunnen. Foto: Getty Images

At Madeleine er en moteprinsesse er det ingen tvil om; derfor tillater vi oss å mimre tilbake til da hun var hakket mindre stødig på stilfronten. Vi sikter til Nobel-banketten i 2008, da Madde valgte en mørk brun (!) kjole med gammelrosa bolero over. Bolero, der altså.

NATURLIG: Victoria gikk for en sjelden gangs skyld for beige på gallaen i 2010. Foto: Getty Images

To år senere stilte kronprinsesse Victoria i en av kjolene som har fått mest ros i svensk presse - en beige Elie Saab-kjole. Det bildet ikke viser, er at kjolen har en frekk, åpen rygg, noe vi ikke vanligvis ser på den svenske prinsessen.

SPESIALTILPASSET: Elie Saab må nok ha gjort noen justeringer på denne kjolen. Foto: Getty Images

Er kjolen kronprinsesse Victoria bar i 2011 den fineste gravidkjolen noensinne? Ikke utenkelig. Kronprinsessen strålte i en langermet paljettkjole fra Elie Saab, som viste fram babymagen bare kort tid før lille prinsesse Estelle ble født.

GLITRENDE: Madeleine matchet kjolen med lilla diadem og matchende øredobber og armbånd i 2012. Her arm i arm med Nobel-vinner professor Shinya Yamanaka. Foto: Getty Images

I 2012 snakker vi virkelig en prinsessekjole. Madeleine valgte en gråhvit kjole med stort skjørt - faktisk egentlig en brudekjole - signert Angel Sanchez, som har designet rød løper-kjoler til blant annet Eva Longoria og Kate Bosworth de seneste årene. Vi 💜 den!

PRINSESSEKJOLE: Victoria gikk for en knall rød ballkjole i 2014. Foto: Getty Images

Blant 2014s flotteste kjoler, var Victorias ballkjole deluxe - en stroppeløs, rød ballkjole - igjen signert Pär Engsheden. Kronprinsessen tok den helt ut, med stort diadem, øredobber og smykke i halsen. En innertier!

GLITTER OG TYLL: Prinsesse Sofia sparte ikke på kruttet da hun ankom sin første Nobel-bankett sammen med Carl Philip. Foto: Getty Images

En annen kjole fra i fjor som absolutt ikke har gått i glemmeboken, er den Sofia bar (hun var da enda ikke prinsesse). Kjolen fikk blandet mottagelse og mange mente den var litt «over the top» med både paljetter og tyllskjørt - relativt langt fra brudekjolen til Sofia, som var laget av samme designer, Ida Sjöstedt. I år blir Sofias andre Nobel-bankett som prinsesse, og vi kan knapt vente med å se hva hun har på seg.

Publisert:

Finn mer innhold om: