Uforglemmelige Marilyn Monroe-øyeblikk

HOLLYWOOD-MAGI: Marilyn Monroe har stått for flere av populærkulturens mest ikoniske øyeblikk, blant annet denne scenen fra filmen «Seven Year Itch».
HOLLYWOOD-MAGI: Marilyn Monroe har stått for flere av populærkulturens mest ikoniske øyeblikk, blant annet denne scenen fra filmen «Seven Year Itch». Matty Zimmerman / AP

Ingen over, over ved siden av.

Det er få mennesker som har hatt større innvirkning på populærkulturen enn Marilyn Monroe. På 50-tallet var hun en av Hollywoods største filmstjerner og sexsymbol, og det var en kollektiv interesse rundt privatlivet hennes. Ryktene skulle ha det til at Monroe var elskerinnen til president John F. Kennedy, noe som senere skulle få en sentral rolle i konspirasjonsteoriene omkring hennes død.

Marilyn Monroe døde nemlig bare 36 år gammel i 1962, etter en overdose av beroligende medikamenter. Dødsfallet har vært hyppig diskutert i ettertid, og det florerer av konspirasjonsteorier rundt det mystiske dødsfallet.

ALLTID AKTUELL: Selv 60 år etter sin død er Marilyn Monroe selve symbolet på Hollywood-glamour.
ALLTID AKTUELL: Selv 60 år etter sin død er Marilyn Monroe selve symbolet på Hollywood-glamour. M. Garrett / Getty Images

Til tross for at det i år er 60 år siden hun døde, lever fascinasjon rundt stjernen i beste velgående.

Denne høsten slipper strømmetjenesten Netflix spillefilmen «Blonde», som omhandler det trøblete livet til Hollywood-legenden. Det er knyttet høye forventninger til filmens hovedrolleinnehaver Ana de Armas, som har fått det ærefulle oppdraget å portrettere Monroe.

Ingeborg Heldal, ansvarlig redaktør i KK, tror det er flere grunner til at vi fremdeles lar oss fascinere av Monroe.

– På den ene siden var hun verdens mest glamorøse filmstjerne, et glitrende allemannseie med strålende smil og utstrakte armer, mens på den andre siden visste folk veldig lite om henne, og hun fremsto tidvis både ulykkelig og lukket med et turbulent privatliv.

AVSLAPPET: Marilyn gikk ofte i glamorøse kjoler på rød løpere, men har ved flere anledninger vist at hun også kan rocke en mer avslappet look. Her fra innspillingen av filmen «The Misfits» i 1961.
AVSLAPPET: Marilyn gikk ofte i glamorøse kjoler på rød løpere, men har ved flere anledninger vist at hun også kan rocke en mer avslappet look. Her fra innspillingen av filmen «The Misfits» i 1961. Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images

Heldal trekker frem at Marilyn ofte utfordret datidens standarder, som kan ha gjort henne til det tidløse moteikonet vi i dag kjenner henne som.

– Hun fremsto som ufattelig vakker, sexy og glamorøs, og det er jo ikke rart at mange, også 60 år etter hennes død, ønsker seg en liten bit av den glamouren.

Vi har tatt et dypdykk i fortidens Hollywood, og sett nærmere på noen av antrekkene som gjorde Marilyn Monroe til selve symbolet på klassisk Hollywood-glamour.

Giftet seg ung

Før verden ble kjent med sexsymbolet Marilyn Monroe på den store skjermen, var hun for sine nærmeste «bare» Norma Jean Mortenson.

Etter en trøblete barndom, hvor hun flyttet mellom barnehjem og fosterhjem, giftet hun seg som 16-åring med den 21 år gamle nabogutten Jimmy Dougherty i 1942, ifølge nettstedet The Marilyn Monroe Collection.

Etter hvert som Norma Jean ville satse på en karriere i Hollywood, valgte hun å endre navnet – og imaget sitt.

NORMA JEAN: I 1945 ble Norma Jean oppdaget av en fotograf som senere skaffet henne flere modelloppdrag. På denne tiden hadde hun fremdeles sin naturlige hårfarge, men det skulle ikke ta lang tid før hun farget håret platinablond og kledde seg mer utfordrende.
NORMA JEAN: I 1945 ble Norma Jean oppdaget av en fotograf som senere skaffet henne flere modelloppdrag. På denne tiden hadde hun fremdeles sin naturlige hårfarge, men det skulle ikke ta lang tid før hun farget håret platinablond og kledde seg mer utfordrende.Donaldson Collection / Getty Images

I år 1951 var Norma Jean historie. Derimot var Marilyn Monroe blitt et nokså kjent navn i Hollywood. Det skulle likevel ta enda et par år før hun virkelig slo gjennom som filmstjerne.

NY ÆRA: Marilyn kvittet seg med hennes naturlig hårfarge, og ble stadig et større navn i Hollywood.
NY ÆRA: Marilyn kvittet seg med hennes naturlig hårfarge, og ble stadig et større navn i Hollywood. Archive Photos / Getty Images

Det var i 1953 Marilyn fikk sitt store gjennombrudd med filmen «Niagara». Klesstilen hennes hadde gått fra å være en typisk «girl next door» til glamorøs filmstjerne.

Under filmpremieren til filmen «How To Marry a Millionaire» var hun ikledd en lang blondekjole, hvite hansker og en hvit pelsboa. Det blonde håret og de knallrøde leppene ble en del av hennes signatur-look.

ELEGANT: Marilyn ble for alvor filmstjerne i 1953, og var ofte å se i elegante kjoler.
ELEGANT: Marilyn ble for alvor filmstjerne i 1953, og var ofte å se i elegante kjoler. Darlene Hammond / Getty Images

Etter gjennombruddet gikk det slag-i-slag med filmpremierer, rød løpere og kjendisfester. Under premieren av filmen «There's No Business like Show Business» var hun ikledd en hvit, stroppløs satengkjole med matchende hansker og pelsboa.

SATENG OG PELS: Det hvite antrekket til Marilyn Monroe skriker klassisk Hollywood-glamour, og er blant antrekkene som gjorde henne til et moteikon.
SATENG OG PELS: Det hvite antrekket til Marilyn Monroe skriker klassisk Hollywood-glamour, og er blant antrekkene som gjorde henne til et moteikon. M. Garrett / Getty Images

Ingen Marilyn-liste ville vært komplett uten den sjokkrosa kjolen med gigantisk sløyfe og matchende hansker. Antrekket er fra en scene i filmen «Gentlemen Prefer Blondes» fra 1953, hvor Marilyn synger «Diamonds are a Girls Best Friend». Antrekket har blitt kopiert utallige ganger, blant annet av Madonna i musikkvideoen til «Material Girls».

SJOKKROSA: Marilyn i den rosa kjolen som har blitt et historisk film-øyeblikk.
SJOKKROSA: Marilyn i den rosa kjolen som har blitt et historisk film-øyeblikk. Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images

Det var ikke bare på skjermen Marilyn var populær. Hun var også sanger, og har hatt flere svært minneverdige opptredener.

I 1954, under sin egen bryllupsreise med baseballspiller Joe DiMaggio, opptrådte hun for amerikanske soldater stasjonert i Korea. Synet av Marilyn skal ha skapt kaotiske tilstander blant troppene, ifølge nettstedet The Marilyn Monroe Collection.

POPULÆR: I 1954 opptrådte Marilyn for amerikanske soldater stasjonert i Korea. På seg hadde hun en tettsittende paljettkjole med tynne stropper. Signatursveisen og sminken var på plass.
POPULÆR: I 1954 opptrådte Marilyn for amerikanske soldater stasjonert i Korea. På seg hadde hun en tettsittende paljettkjole med tynne stropper. Signatursveisen og sminken var på plass. Bettmann / Bettmann Archive

Marilyn var ofte å se i antrekk som ble ansett å være utfordrende.

– Hun var jo datidens ubestridt største sexsymbol, med kjoler som fremhevet en smal midje – og dype utringninger og høye splitter som var meget vovede etter datidens standarder, sier KK-redaktør Ingeborg Heldal til MinMote.

LADY IN RED: I 1954 matchet hun sine rød lepper med tettsittende rød jumpsuit med halterneck og dyp utringning.
LADY IN RED: I 1954 matchet hun sine rød lepper med tettsittende rød jumpsuit med halterneck og dyp utringning. Baron / Getty Images

Skapte filmhistorie

1954 var også året et av filmhistoriens største øyeblikk ble til. Marilyn Monroe som står over en T-bane-rist, mens hun forsøker å holde kjolen på plass. Scenen er fra filmen «Seven Year Itch», hvor hun spilte en av hovedrollene.

Tusenvis av tilskuere møtte opp for å få et glimt av superstjernen, men mannen hennes var ikke like fornøyd med oppstyret rundt kona. Scenen skal ha vært en medvirkende faktor for skilsmissen mellom Monroe og DiMaggio kort tid senere, ifølge The Guardian.

HISTORIE: Marilyn Monroe har skapt flere historiske øyeblikk gjennom sitt korte liv. Dette bildet fra innspillingen av filmen «Seven Year Itch» har blitt et av populærkulturens mest ikoniske bilder.
HISTORIE: Marilyn Monroe har skapt flere historiske øyeblikk gjennom sitt korte liv. Dette bildet fra innspillingen av filmen «Seven Year Itch» har blitt et av populærkulturens mest ikoniske bilder. Matty Zimmerman / AP

Marilyn var tilsynelatende glad i klassiske og enkle antrekk, og mange ville vært like aktuelle i dag. Et godt eksempel på det er denne svarte kjolen med spaghetti-stropper som hun hadde på seg i 1955.

TIDLØS: Med den enkle fasongen og de tynne stroppene ville kjolen Marilyn hadde på seg i 1955 ville vært like trendy i dag. Her er hun med New York Post-spaltist Leonard Lyons i 1955.
TIDLØS: Med den enkle fasongen og de tynne stroppene ville kjolen Marilyn hadde på seg i 1955 ville vært like trendy i dag. Her er hun med New York Post-spaltist Leonard Lyons i 1955. Archive Photos / Getty Images

Marilyn var ikke fremmed for å spille på sex, og var kjent for å være sensuell. Hun ble ofte sett med triangelformede bryster, eller «bullet bra» som disse BH-ene blir kalt. Denne spisse fasongen på undertøyet var superpopulær på 50-tallet, og skulle fremheve de kvinnelig formene, ifølge History Daily.

TRENDY: På 50-tallet var det spesielt populært med triangelformede BH-er, noe Marilyn ofte ble sett i.
TRENDY: På 50-tallet var det spesielt populært med triangelformede BH-er, noe Marilyn ofte ble sett i. Evening Standard / Getty Images

Og sist, men definitivt ikke minst: En av historiens mest ikoniske kjoler. Vi snakker selvsagt om den originale «naked dress», laget av blant annet en ung Bob Mackie.

Marilyn brukte den transparente kjolen prydet med tusenvis av krystaller da hun sang bursdagssangen til president John F. Kennendy i 1962, bare tre måneder før hun døde.

I 2016 ble kjolen solgt på auksjon for svimlende 45 millioner kroner, og gjør den dermed til verdens dyreste kjole. Siden auksjonen i 2016 har kjolen stått på utstilling hos «Ripley’s Believe It or Not»-museum. Helt frem til mai 2022 vel å merke, da Kim Kardashian fikk låne den på rød løper før Met-gallaen i New York.

I ettertid fikk Kardashian kritikk for antrekket. Det var misnøye blant Marilyn-fans over at realitystjernen fikk bruke et så historisk antrekk, mens andre reagerte sterkt på Kims utsagn om at hun måtte slanke seg inn i kjolen. I tillegg ble hun anklaget for å ha ødelagt kjolen, noe Ripley’s i ettertid avviste.

Bob Mackie, som selv var med å designe kjolen, mente det var feil å la noen andre enn Marilyn Monroe bruke kjolen.

– Den ble designet for henne. Ingen andre bør sees i den kjolen, sa han i til Entertainment weekly.

IKONISK: Marilyn i «the naked dress» under fremførelsen av bursdagssangen til president John F. Kennedy.
IKONISK: Marilyn i «the naked dress» under fremførelsen av bursdagssangen til president John F. Kennedy. Pressens Bild / TT NYHETSBYRÅN
STORT ØYEBLIKK: Kim Kardashian fikk låne den originale kjolen i noen minutter på rød løper før Met-gallaen i Mai, før hun skiftet til en replika.
STORT ØYEBLIKK: Kim Kardashian fikk låne den originale kjolen i noen minutter på rød løper før Met-gallaen i Mai, før hun skiftet til en replika. Doug Peters / Pa Photos
Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Hvordan var din opplevelse i dag?