Viktoria Aksnes om søsteren Aurora: – Hun hører mer og mer på meg

BESTEVENNER OG SØSTRE: Artisten Aurora (t.v) har begynt å samarbeide med de to eldre søstrene sine. Viktoria (i midten) står for klær og styling, mens Miranda (t.h) sminker. – Vi er et skikkelig godt team, sier Viktoria Aksnes.
BESTEVENNER OG SØSTRE: Artisten Aurora (t.v) har begynt å samarbeide med de to eldre søstrene sine. Viktoria (i midten) står for klær og styling, mens Miranda (t.h) sminker. – Vi er et skikkelig godt team, sier Viktoria Aksnes.

Viktoria Aksnes (27) har gitt lillesøster og artist Aurora (20) klestips hele livet, men det var først da 27-åringen startet sitt eget merke at hun fikk gjennomslag hos artist-søsteren. 

Fårikål er det store sjanser for at du har smakt, men kanskje ikke hatt på kroppen? 27-år gamle Aksnes, som designer klær for det nyetablerte merket Fårikål, har vært interessert i klær og styling så lenge hun kan huske.

Da hun vokste opp med de to søstrene Aurora (20) og Miranda (29) i Stavanger pleide hun å sy om klærne deres og kledde seg «veldig rart», følge seg selv.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å designe egne klær, så da kollegene mine i Fårikål, Iben og Stine, spurte om jeg ville være med på laget var det ikke vanskelig å si ja, forteller Aknes til MinMote.

BUNAD: Fårikåls første kolleksjon er inspirert av den norske bunaden. Foto: Stian Servoss
BUNAD: Fårikåls første kolleksjon er inspirert av den norske bunaden. Foto: Stian Servoss

Bestevenninner og søstre

Merket så dagens lys 10. mars på en motevisning i Bergen, og lillesøster og artist Aurora satt selvsagt på første rad. Viktoria forteller til MinMote at hun jobber 50 prosent som lillesøsterens personlige stylist, og resten av tiden med det nyetablerte merket.

At de tre, kreative søstrene senere skulle ha yrker som utfylte hverandre som et helhetlig team, var det ingen som forutså. Aurora regnes som en av Norges fremste artister og eldstemann Miranda er utdannet lærer, men jobber som makeup-artist. Aksnes forteller at de tre søstrene ser hverandre mer nå som de jobber sammen, enn tidligere.

– Det er kanskje en klisjé, men vi er bestevenner og et skikkelig godt team som samarbeider og støtter hverandre uansett hva. Bransjen er jo som den er - rar og skummel, så det betyr ekstremt mye å kunne forholde seg til noen du kan være ærlig med. Vi bygger hverandre opp, sier Aksnes.

Inspirert av bunaden

GAMMEL TEKNIKK: Aksnes forteller at chokerne de selger er heklet etter de gamle metodene «nupereller« og «hedebo». Foto: Øystein Grutle Haara
GAMMEL TEKNIKK: Aksnes forteller at chokerne de selger er heklet etter de gamle metodene «nupereller« og «hedebo». Foto: Øystein Grutle Haara

Aksnes forklarer at navnet Fårikål føltes passende da merket baserer seg på gamle, norske tradisjoner og metoder. Den første kolleksjonen som ble vist frem i Bergen, tar utgangspunkt i bunaden. Alt av stoff og materialer kommer fra lokale forhandlere i Norge og klærne blir sydd av Aksnes selv.

– Det er interessant å tenke på hvor lite vi unge egentlig vet om gamle, norske håndverksteknikker, og at flere av dem er truet i 2017. Derfor bestemte vi oss for å ta tilbake noen av disse og ta utgangspunkt i rødlista (oversikt over arter som har risiko for å dø ut fra Norge, red. anm.) og teknikker som holder på å dø ut. Jeg vil lage klær som kan spores tilbake til den norske identiteten, sier Aksnes.

Hun forklarer at Fårikål har inngått et samarbeid med fem forskjellige husflidslag, Osterøy museum og Lone Tepper. Samarbeidspartnerne leverer blant annet remser med «nupereller« og «hedebo», som er hekleteknikker mye brukt for duker. Aksnes har brukt mønsteret til å lage chokere av.

– Disse har teknikker kan du ikke lære deg via YouTube for å si det sånn, sier Aknes som har tro på å kombinere eldgamle metoder og moderne klesdesign.

– Aurora blir mer og mer åpen

Aurora har ved flere anledninger brukt storesøsterens klær på scenen og på den røde løperen. Aksnes forteller at hun og Aurora har ganske lik stil, men beskriver den syv år yngre artistsøsteren som mer «free spirit og eventyrartig» enn henne selv.

untitled link

– Det er veldig gøy at hun liker designet så godt, og velger å gå med det. Jeg er nok hakket mer androgyn enn henne, hun er veldig glad i å fremheve midjen med skjørt som er trange i livet, for eksempel. Men hun har faktisk begynt å høre mer på meg og dermed bli mer og mer åpen. Jeg som designer liker jo alle slags stiler, sier Aksnes og forklarer nærmere:

– Aurora var jo veldig ung da hun begynte, og hadde et behov for å markere seg og sin egen stil. Hun ville ikke ha råd fra storesøster da vet du, sier Aksnes og ler.

– Hvilke stiltips gir du henne?

– Jeg forteller henne at hun må være mer åpen for andre stiler og at hun ikke må være redd for å prøve noe nytt. Det skinner jo gjennom hvem hun er uansett. Det handler om å ta noe fra flere stilarter og gjøre det til sitt eget, sier Aksnes.

For fremtiden drømmer Aksnes om å ha råd til å åpne en egen butikk. Etterhvert vil klærne bli tilgjengelige på merkets nettside.

– Hva er det viktig at klærne dine kommuniserer?

– Komfort. Det er ekstremt viktig at man er komfortabel med det man har på seg og at antrekket ikke blir for dominerende. Jeg går som regel for å være litt underdressed. Det er viktig å stå for det man har på seg, det er da man skinner og er selvsikker. En trang, kort kjole blir aldri min favoritt. Å føle seg sterk, det er viktig.

Hvordan var din opplevelse i dag?