Vanessa Rudjord om stiltriks, bryllupsplaner og hvorfor du bør ta mote på alvor

HAR KNEKT KODEN: Vanessa Rudjord har jobbet med mote i over 20 år. Nå har hun skrevet bok. Foto: Ola Vatn/VG
HAR KNEKT KODEN: Vanessa Rudjord har jobbet med mote i over 20 år. Nå har hun skrevet bok. Foto: Ola Vatn/VG

Moteprofilen (43) mener hun har funnet koden til den perfekte stilen, men sliter med å følge den selv.

Vanessa Rudjord har lang fartstid i motebransjen som både stylist og redaktør, og er ukentlig å høre i podkasten «Synnøve og Vanessas podkast» sammen med venninnen Synnøve Skarbø.

Etter å ha prøvd og feilet på mote-veien og jobbet med klær i over 20 år, har hun dannet et bilde av hva det er som gjør at noen alltid er velkledd og stilige. Resultatet er boken «Stilkoden», en knallrosa liten sak med bilder tatt av fotografen Julie Pike.

Rudjords stilkode er like enkel som den er komplisert. Bygger du antrekkene dine og garderoben etter prinsippet om at det skal være 80 prosent basisplagg, ti prosent trendplagg og 10 prosent personlige detaljer er du der.

– Den vanligste feilen er at man kjøper enkeltplagg basert på hva som er trendy. Da ender man fort opp med en garderobe fullt av enkeltplagg med mye personlighet, som ikke nødvendigvis passer sammen med de andre plaggene. Og mesteparten av dem har naturlig nok for lengst gått ut på dato. Dette er en feil jeg har gjort mye selv også. Før har jeg gått «all in», og da føler man seg ikke lenger som seg selv. Men samtidig lar jeg meg fremdeles påvirke av trender. Trikset er å gi de få trendplaggene riktige rammer til å skinne. Jeg håper boken kan gjøre at folk blir mer bevisste på hva de kjøper, sier hun.

LIKER Å PYNTE SEG: Vanessa Rudjord bruker sin egen stilkode også på fest. Hårbøylen er hennes personlige detalj. Foto: Julie Pike/Stilkoden.
LIKER Å PYNTE SEG: Vanessa Rudjord bruker sin egen stilkode også på fest. Hårbøylen er hennes personlige detalj. Foto: Julie Pike/Stilkoden.

I bokens innledning radbrekker Rudjord hvor tåpelig mote kan være, før hun kommer inn på at det ikke er så dumt å legge litt tanke bak antrekket.
– Mote er viktig, det kan påvirke både sivilstatus og om du får en jobb eller ikke. Men det betyr ikke at vi skal ta moten høytidelig. Det kan likevel være en idé å ta den på alvor, sier hun.

Du tenker kanskje at en hvit T-skjorte er en hvit T-skjorte? Ikke ifølge Rudjords private moteforskning. Fire sider i boken er viet til hvordan du kan finne den perfekte varianten.

– Det er kanskje rart jeg er så streng med en T-skjorte, men det er hele poenget med basisplaggene. De skal ha en konkret funksjon tilpasset din kroppsfasong. Jeg måtte gå nøye til verks for at boken skal være nyttig for alle, sier hun.

MOTEPROFIL: Vanessa Rudjord. Foto: Ola Vatn, VG
MOTEPROFIL: Vanessa Rudjord. Foto: Ola Vatn, VG

På samme måte går hun igjennom de resterende grunnplaggene. Grunnplaggene Rudjord mener garderoben bør inneholde er en god BH, jeans, T-skjorten, en hvit bluse, en overdimensjonert genser, en kardigan, blyantskjørt og silkebluse. I tillegg kommer nøkkelplagg som en kåpe, den lille svarte, den lille hvite, smoking, trenchcoat, blazer, skinnjakke og en genserkjole. Kvalitet er hele tiden i førersetet.

– Noen av basisplaggene kan være kostbare, men de holder lenge. Det skal ikke være noe dritt, og det er litt av poenget. Det skal være ting du helst kan ha i 10 år.

Selv har Rudjord flere plagg hun har hatt i garderoben i årevis, og mener at det ikke nødvendigvis handler om merkelappen i ryggen, men om vaskelappen.

– Rene kvaliteter holder bedre, føles mer eksklusivt på kroppen og tåler tidens tann. Men det må ikke alltid være så dyrt, sier hun og anbefaler å sjekke ut kjedebutikkenes utgaver.

STILHJELP: Vanessa Rudjords bok Stilkoden suste rett inn på toppen av bestselgerlisten. Foto: Ola Vatn, VG
STILHJELP: Vanessa Rudjords bok Stilkoden suste rett inn på toppen av bestselgerlisten. Foto: Ola Vatn, VG

Rudjord sier et av hovedpoengene er at ved å følge stilkoden hun har kommet frem til vil du kunne kjøpe færre klesplagg og heller legge vekt på plagg med lengre levetid.

– Mange vil spare penger på sikt dersom man bygger en slik garderobe, sier hun.
Selv sier hun at det vanskeligste med å følge sin egen stilkode er den personlige delen.

– De tingene jeg liker er kanskje litt vel utpregede. Jeg liker store hårbøyler og vintagekimonoer, men det er ikke alltid jeg har lyst til å ha på meg det. Men jeg syns det er lettere å kle seg om jeg har bygget garderoben og kler meg med denne koden i bakhodet, sier hun.

For to uker siden fortalte Rudjord i sin egen podkast at hun har forlovet seg med kjæresten Jonas Forsang. Bryllupsplanene er allerede i gang, og stilkoden skal selvfølgelig brukes på selve brudeantrekket også.
– Brudekjolen kan være det klassiske, kanskje i en skikkelig bløtkake-versjon. Skoene kan være det trendy, og smykkene det personlige. Jeg får helt prestasjonsangst, sier hun og legger til:
– Til bryllupet er jeg opptatt av at alle skal dra på mest mulig. Gjerne 100 prosent personlig.

På spørsmål om det er venninnen Pia Tjelta som skal designe brudekjolen, har Rudjord allerede fått klar beskjed om at det ikke er aktuelt.

– Det første Pia sa var at hun ikke skulle sy min brudekjole. Så jeg tror ikke det. Jeg tenkte først det, men hun mente jeg var steingal. Jeg tror ikke hun vil ha det ansvaret. Hun vet at jeg er pirkete, sier Rudjord.

SNART BRUD IGJEN: Vanessa Rudjord vet hun skal være nøye når hun skal velge sin neste brudekjole. Foto: Julie Pike/Stilkoden.
SNART BRUD IGJEN: Vanessa Rudjord vet hun skal være nøye når hun skal velge sin neste brudekjole. Foto: Julie Pike/Stilkoden.

For er det en ting hun har lært, er det at hun må være nøye med brudekjolen for at den skal føles riktig.

– Jeg må ta det mer på alvor. Andre gang jeg giftet meg så jeg en kjole i Paris, og tok den første og beste og bad dem sende den i posten. Jeg brydde meg ikke om å tilpasse den eller noe. Jeg tenkte at jeg ville være avslappet. Men da blir det ikke så bra. Så det er derfor jeg har blitt litt gæren nå.

Rudjord har vært gift to ganger tidligere, og har sagt i podkasten at hun ikke ville gifte seg igjen. Men nå har hun en heftig vintagering på fingeren, og bryllup står for tur.

– Jeg har egentlig aldri tenkt at jeg har hatt lyst til å gifte meg. Nå blir det tredje gang, og jeg føler at det hadde vært rart å ikke skulle gifte seg med Jonas. Men jeg ble veldig overrasket. Det har aldri vært så stas før, sier hun om frieriet som fant sted i romantiske omgivelser i Frankrike.

Nøyaktig når bryllupet skal stå er ikke bestemt, men hun vil ikke utsette det for lenge.

– Man må liksom gjøre det da man er i drivet og kjenner at det er gøy. For om et halvt år så sitter man der og kjenner at det er mest stress, sier hun og ler.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?