USA: I August 1940 ankom kronprinsesse Märtha og barna USA. F.v.: Prins Harald, kronprinsesse Märtha, prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid. Foto: NTB Arkiv
– Hun var et stilikon, sier kostymedesigneren bak kronprinsesse Märthas garderobe i serien «Atlantic Crossing».
I TV-snakkisen «Atlantic Crossing» fikk vi et delvis reelt og delvis fiktivt innblikk i livet, og garderoben, til kronprinsesse Märtha. Hvem var hun, undrer kanskje du? Prinsesse Märtha av Sverige giftet seg i 1929 med sin norske fetter kronprins Olav, senere Kong Olav. Hun var mammaen til nåværende Kong Harald. Kronprinsesse Märtha døde av sykdom i 1954, bare 54 år gammel og rakk dermed aldri å bli Norges dronning.
Hun var en folkekjær kronprinsesse, men vi som har vokst opp lenge etter hennes død, har gjerne ikke hørt så mye om henne, eller hennes stil for den del?
Vi tok et dykk i billedarkivene for å ta en nærmere titt på kronprinsessens garderobe.
Nyforlovede kronprins Olav og daværende prinsesse Märtha av Sverige i 1929. Prinsessens hodeplagg er tidstypisk for 1920-tallet. Foto: ScanpixHer vinker prinsesse Märtha glad med blomsterbukett i hånden i forbindelse med bryllupet 21. mars 1929. Foto: NTB
– Hun var et stilikon
Kronprinsesse Märtha hadde, som de fleste kongelige både da og nå, tilgang til en eksklusiv garderobe, noe arkivbildene bekrefter. Den besto av både glitrende smykker og tidens moteriktige plagg. Nøkkelelementer? Perler og blomster.
«Atlantic Crossing», hvor Sofia Helin (kanskje mest kjent som Saga i Broen?) har rollen som kronprinsessen, har fått kritikk for å ikke være tro mot virkelighetens hendelser. Garderoben til Märtha i serien er inspirert av faktiske, dokumenterte antrekk, blandet med oppdiktede elementer.
– Hun var et stilikon. Veldig tidsriktig, men litt konservativ selvfølgelig, som kongelige er, sier kostymedesigner Karen F. Gram til MinMote. Hun står, sammen med danske Charlotte Moe, bak antrekkene Helin bærer som Märtha.
– Var det noe som var «typisk» kronprinsesse Märtha?
– Märtha hadde en signatur i knelange, tidsriktige og litt konservative kjoler, gjerne med en pels over skulderen og kunstige blomster på kjolen, forteller Gram.
Märtha var elegant, men ofte tilsynelatende enkelt, kledd. Rundt halsen og i ørene ble hun stadig sett med perler. På hodet ofte en hatt.
– Hun brukte mye perler, helst i to rader, men også en eller flere, sier Gram.
Kronprinsesse Märtha og kong Haakon VII trolig i 1929, legg merke til blomsten på kragen. Blomster dukker opp som en rød tråd i prinsessegarderoben. Foto: VG Arkiv
Handlingen i «Atlantic Crossing» forspiller seg under andre verdenskrig. Bildene fra perioden er i svart/hvitt, noe som gjorde det utfordrende for kostymedesignerne å tolke nøyaktig hvilke farger kronprinsessen bar i virkeligheten. I tillegg har få av klærne til Märtha blitt tatt vare på. Kostymedesignerne tok seg derfor frihet til å lage antrekkene noe annerledes enn virkeligheten.
– Vi var ganske tro mot Märthas garderobe, men tilpasset klærne til Sofia Helin og scenografien. Det finnes mest bilder av Martha i svart/hvitt, så det er ikke så lett å vite hvilke farger hun brukte, men på Kunstindustrimuseet finnes det noen kjoler etter henne og der går det i rosa, syrin og mørk blå. Vi brukte også en del grønt for det passet til Sofia og koloritten ellers, men vi vet ikke om Märtha brukte grønt, forteller Gram.
– I noen av scenene kopierte vi kjolene og smykkene fra billedmateriale vi fant, men det meste har vi diktet opp selv.
Fra 1930-50-tallet, her er noen av kronprinsessens antrekk fra arkivet:
Kronprinsesse Märtha i Grensen i Oslo sammen med en annen kvinne. Bildet er trolig tatt tidlig på 1930-tallet. Foto: A.B. Wilse/ Dextra Photo, Teknisk MuseumKronprins Olav, kronprinsesse Märtha og barna Astrid, Ragnhild og Harald ca. 1938. Kjolen til Märtha kunne nesten vært byTimo i dag, tenkte vi i MinMote. FOTO: BJØRN ASLAKSENKronprins Olav, kronprinsesse Märtha, prinsesse Ragnhild og prinsesse Astrid i matchende vinter-antrekk i Holmenkollen i 1938. Foto: VG/ArkivKronprins Olav og Kronprinsesse Märtha besøker Ålesund i 1938. Her de to sammen, på spasertur i byen. Märtha med lys, moteriktig drakt. Foto: Arne Sylte/NTBTrenger du inspirasjon til ski-garderoben? Look no further. Påsken 1939 drar Kronprinsfamilien til Gausdal. Her på jernbanestasjonen. Prins Harald, nå Kong Harald til venstre. Foto: NTBKronprinsesse Märtha og barna flyktet til USA under andre verdenskrig. Her ankommer de USA etter flukten fra Norge via Finland i august 1940. Fine reiseantrekk, eller hva? Foto: NTB ArkivKronprinsfamilien utenfor huset på Pook's Hill i Maryland, USA i 1942, hvor de oppholdt seg under krigen. Foto: ScanpixPrinsesse Ragnhild, kronprinsesse Märtha, prins Harald og prinsesse Astrid skriver brev i 1942. Foto: NTB scanpixMorsom hatt, og perler som alltid. Kronprinsesse Märtha filmer kongefamilien i Stockholm på prins Eugens 80-års dag i 1945. Foto: A.B. Text & Bilder/Aftenposten/ScanpixKronprinsesse Märtha fotografert på Skaugum i 1951. Et av få fargefoto av henne. Se den fine brosjen. Foto: NTBKronprinsesse Märtha i nok et festlig hodeplagg, og prins Harald i kledelig trenchcoat, på reise til Helsingfors i 1952. Foto: Jan Stage/NTBKong Haakon og Märtha på vei for å se kongefilm på Klingenberg kino for kongens 80 årsdag 3. august 1952. Foto: NTB arkivIkke noe kosedress på flyet i 1953, nei. Kronprinsesse Märtha, prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild kommer til Gardermoen iført pelskåper. Foto: NTB arkiv / NTBKronprinsfamilien tok tog til bryllup i Luxembourg i 1953. Kong Haakon (foran) som tar avskjed med (f.v.) prinsesse Ragnhild, kronprins Olav og kronprinsesse Märtha på Østbanehallen. Foto: NTB arkivKong Haakon, kronprinsesse Märtha i en lekker kreasjon som ser ut som haute couture, kronprins Olav, prinsesse Astrid og prins Harald. Nidarosdomen i 1953. Foto: Sverre A. Børretzen/NTBKunstløperen Sonja Henie besøker Oslo med sitt isshow. Her hilser Henie på Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha. Foto: NTB arkivRegjeringens middag på Akershus slott i forbindelse med kronprins Olav sin 50 årsdag. Kronprinsessen i gallakjole med noe som ser ut som blå stener, diamanter diadem. Foto: Jan Stage/NTB