La deg inspirere: kongelige stilikoner

KONGELIG STIL: Her er noen av damene som inspirerer en hel verden med sin stil.

Det finnes mange stilsikre kongeligheter i verden. Her er seks av dem.

Malin Gaden
Publisert:

At vi lar oss inspirere av kjente fjes er ingen hemmelighet. Og blant de mange stilsikre stjernene er det ofte de kongelige mange ser til for inspirasjon. Prinsesse Diana er et godt eksempel på dette. Det er 24 år siden hennes bortgang, men fremdeles lages det moteserier og plagg med hennes stil i bakhodet.

I 2019 slapp franske Vogue en rekke bilder hvor Hailey Bieber (25) var kledd i antrekk som like gjerne kunne vært hentet ut av Dianas 90-tallsgarderobe.

KJENDIS

Kronprinsesse Märtha: Kongelig eleganse

Akkurat disse antrekkene er langt mer avslappet enn hva vi ser på de kongelige i dag. Selv om vi sjelden ser dagens dronninger, prinsesser og hertuginner i collegegensere, er det fortsatt noen av dem som benytter seg av ulike anledninger til å vise frem noe litt annet enn en skreddersydd dress.

NYHETER

Mette-Marit strålte i gjenbrukskjole på kongelig bursdagsfest

Prinsesse Sirivannavari Nariratana

Ikke bare er Sirivannavari Nariratana (34) noen du ser på første rad under verdens største motevisninger, hun er også den eneste datteren til den thailandske kongen Vajiralongkorn (68).

Hun er kanskje ikke den mest kjente prinsessen, men noen kjenner kanskje igjen navnet hennes fra hennes egne klesmerke «Sirivannavari». Selv er hun også ofte å se i store designermerker som Dior og Chanel.

Antrekkene hennes består gjerne av plagg i blomstrete mønster, men hun er heller ikke fremmed for å ta på seg en lang, svart kjole med høy splitt.

Dronning Rania

28 år gammel ble Rania Al-Abdullah (51) dronning av Jordan. Helt siden hun giftet seg med Abdullah II (59), kongen av Jordan, har verden hatt øynene sine vendt mot henne.

Hele 6,3 millioner mennesker følger dronningen på Instagram, og hun omtales støtt og stadig av store, internasjonale motemagasiner på grunn av hennes gjennomførte stil. Britiske Vogue har blant annet laget en egen sak på hennes beste antrekk.

Dronningen går gjerne for fargerike kjoler med lekkert tilbehør til, men hun tar gjerne også i bruk kule dresser som skiller seg litt ut fra de vi er vant til å se på kongelige. Det svarte antrekket du ser under er heller noe vi ikke ser så ofte på dronninger. Gøy!

KJENDIS

Prinsesse Ingrid Alexandra stilte i kongelig kjolefavoritt

Kronprinsesse Mary

I 2004 giftet australske Mary Elizabeth Donaldson (49) seg med danske kronprins Frederik. De to møttes på en pub i Sydney da prinsen var på besøk der i anledning De olympiske leker i 2000.

Tre år senere ble forlovelsen offentliggjort. Paret er fortsatt gift den dag i dag, og har fått fire barn sammen.

Også kronprinsesse Mary sin motesans har blitt plukket opp av mennesker verden over. Hun har blitt «kåret» til en av de mest stilsikre prinsessene av Harper’s Bazaar, og i 2016 var hun og kronprinsen å se på coveret av australske Vogue.

Kronprinsessen støtter også danske designere, og har tidligere vært å se på første rad under visninger til merker som Rotate Birger Christensen.

Stilen hennes er nokså klassisk, men har ofte et innslag av et interessant element som løfter hele antrekk. Bare se på bildet under. Det hvite stoffet som stikker ut av den mørkeblå kjolen gir det hele det lille ekstra.

Charlene av Monaco

Samme år som Mary møtte Frederik under Sydney-OL, deltok Charlene Wittstock (43) i de olympiske lekene. Der kom hun og det sørafrikanske laget på femte plass 4 x 100 meter-svømmestafett. Samme året møtte hun fyrst Albert (63).

Den tidligere olympiske svømmeren er nå fyrstinne av Monaco, og har også utviklet litt av en stil i løpet av disse årene. Fyrstinnen er ofte å se i glamorøse antrekk – gjerne på elegante kjoler på den røde løperen, men også kule dresser med store sløyfer.

Charlene er også litt vågal når det gjelder frisyrene sine. Hun har blant annet vist frem noen kule kontraster på den røde løperen med sine elegante designerkjoler og sin røffe pixie-hårklipp.

KJENDIS

Mette-Marit på tur i kongelig budsjettfavoritt

Dronning Letizia

Også dronningen av Spania, Letizia (49), er en dame det snakkes mye om i mediene. Helt siden hun ble forlovet med kong Felipe (53) i 2003, har medier over hele verden fulgt med på hun som en dag skulle bli Spanias nye dronning. Det finnes til og med en blogg ved navn «Queen Letizia Style», som tar for seg så å si hvert eneste antrekk dronningen er å se i.

Her kommer det også frem at Letizia gjerne også bruker antrekkene sine flere ganger. Det er jo godt å høre i og med at flere av disse plaggene koster titusener av kroner!

Dronningen går gjerne for sterke farger i sine antrekk, men har selvfølgelig også vært å se i mer neddempede looks. Likevel er det ofte noe litt spesielt med disse antrekkene også, som for eksempel en mønstrete statement-topp med volanger.

Hertuginne Kate

Den britiske hertuginnen har en såkalt «Kate-effekt» over seg. Det har seg nemlig slik at så å si alt hertuginne Kate (39) har på seg blir omtalt – eller i noen tilfeller utsolgt. Da hun og prins William i 2015 viste seg frem for første gang etter at prinsesse Charlotte ble født, var det nettopp dette som skjedde.

Hertuginnen kom ut iført en kjole en kjole med gule blomster fra den britiske designeren Jenny Packham, samt beige hæler fra Jimmy Choo. Ifølge Daily Mail økte salget av gule kjoler på Ebay med intet mindre enn 58 prosent i Storbritannia og svimlende 208 prosent i Australia etter dette. Og beige høyhælte sko? «Beskjedne» 94 prosent økning på det britiske markedet.

Det vekkes også oppsikt når hertuginne Kate har på seg plagg som gjerne kan knyttes til Norge. I fjor, mens Kate var ute på reise, hadde hun på seg en blomstrete kjole som virkelig sto i stil til sommersesongen.

Men det var ikke bare kjolens utseende som skapte overskrifter. Det var også designeren bak! Hun hadde nemlig på seg en kjole fra det norsk-australske merket Faithfull The Brand. Også her slo Kate-effekten ut for fullt igjen, for Harper’s Bazaar kunne kort tid etterpå fortelle at kjolen ble utsolgt i de fleste nettbutikkene.

Har du noen gang merket Kate-effekten? Kanskje gjør du det etter å ha sett disse bildene av hertuginnen:

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.