Få «Mad Men»-stilen med vintageklær

«Mad Men» går inn i sin syvende og siste sesong, og behovet for knallfargede drakter, figursydde kjoler og rød leppestift melder seg for mange av oss. Her er tipsene for hva du skal se etter for å gjenskape stilen med vintageklær.

«Mad men»-vintage

«Mad men»-rollefiguren Joan Harris, spilt av Christina Hendricks, er kjent for sine kvinnelige former som hun fremhever ved hjelp av feminine kjoler. Foto: ANC

«Mad men»-vintage

Rosa kjole med markert midjeparti fra Etsy.com, 803 kr. Foto: Produsenten

Fra starten av «Mad Men» har karakterene, og derfor også motebildet, endret seg fra en tidlig 60-talls look til en gryende 70-talls stil. Men noen ting består: håret er fremdeles ryddig, strømpene uten hull og hælene er på. Klesmessig er serien mer inspirerende enn noensinne.

Joan Harris

«FEMME FATALE»: I rollen som Joan Harris i serien «Mad Men», er Christina Hendricks ofte kledd i figursydde kjoler som underbygger den kvinnelige silhuetten. Foto: AMC
«FEMME FATALE»: I rollen som Joan Harris i serien «Mad Men», er Christina Hendricks ofte kledd i figursydde kjoler som underbygger den kvinnelige silhuetten. Foto: AMC

Seriens gallionsfigur, kontorsjef og «femme fatale», Joan Harris, er den av seriens kvinnelige karakterer som har endret stil minst siden serien startet. Til tross for at antrekkene hennes nå er noe mer preget av at 70-tallet er på vei, med grafiske mønstere og antydning til trompetformede ermer på kjolene, er grunnsiluetten den samme: Timeglass.

Seriens kostymesjef, Janie Bryant, har i flere intervjuer fortalt at hvert av kostymene til skuespiller Christina Hendricks har blitt sydd inn for å passe hennes former.

Nøkkelord for Joans stil er formsydd og knallfarger. Tenk gjennom hvilke farger som fremhever dine egne aller best og bygg garderoben med det i tankene.

Joan Harris

Blå kortermet vintagekjole fra Etsy.com, 1390 kr. Foto: Produsentene

Joan Harris

Rosa langermet vintagekjole fra Etsy.com, 803 kr. Foto: Produsenten

Se etter:

• Blyantskjørt i tykke strukturer, gjerne ullblandinger, som gir god støtte og form. På 80-tallet produserte man en hel masse av disse. De ser minst like autentiske ut som femtitallsvariantene og er både i bedre stand og mye billigere.

• Bluser eller tettsittende gensere i klare farger er en gjenganger i klesskapet til Joan, og dette kler alle. I likhet med blyantskjørtene ble også dette masseprodusert på 80-tallet, så det kan være vel så enkelt å finne en variant fra dette tiåret. Se etter bluser med smale armer og gjerne en knute i halsen, en såkalt «pussy bow» eller «neck tie».

• Langermede timeglassformede kjoler. På engelsk kalles de shift-dresses, så om du handler på nett er det et godt søkeord å lete med. Pass på at de sitter godt over hoftene, så kan du heller få midjen sydd inn hos en skredder for den perfekte formsydde looken.

• Gulldetaljer. Joan har som regel en brosje eller øredobber i gull sammen med antrekkene sine. Disse kjøper du enklest på nett, for eksempel på Etsy.com.

Peggy Olsson

MOTEERIKTIG: I suksess-serien «Mad Men» spiller Elisabeth Moss karakteren Peggy Olsen. Den siste tiden har stilen hennes blitt kjennetegnet av rutete drakter og korte kjoler med bluser under. Foto: AMC
MOTEERIKTIG: I suksess-serien «Mad Men» spiller Elisabeth Moss karakteren Peggy Olsen. Den siste tiden har stilen hennes blitt kjennetegnet av rutete drakter og korte kjoler med bluser under. Foto: AMC

Peggy er kanskje den av «Mad Men»-damene som har kledd overgangen fra en mer striglet sen 50-talls look med hatt og hansker, til en friere sen 60-talls vri med kort hår og kjoler med yngre snitt aller best. I løpet av de foregående sesongene har hun også gått fra å være en aspirerende sekretær til å bli en av Sterling Coopers-ledende tekstforfattere, noe som gjenspeiles i stilen hennes. Hun har hevet stemmen og er heller ikke redd for å synes.

Nå er hun som oftest kledd i rutete drakter, korte kjoler med bluser under og tidsriktige sko. Hun er mer trendy enn for eksempel Joan, men fremdeles korrekt antrukket til kontoret.

«Mad men»-vintage

Vintage «colour-block»-kjole med store knapper fra Etsy.com, 370 kr. Foto: Produsenten

«Mad men»-vintage

60-talls vintage minikjole med krage fra Etsy.com, 391 kr. Foto: Produsenten

Se etter:

• Korte kjoler i klassisk A-snitt med lang erm. Klassisk 60-tallslook som er veldig anvendelig også i dag. Se etter varianter med grafiske mønstere eller i klare farger som er typisk for tiden. Kjolene Peggy velger er ofte i strukturerte og litt tykkere materialer som gir god fasong og sitter godt. De er sjelden utringet, men har heller detaljer som knapper eller en krage i toppen. Om du kjøper på nett bør du søke etter “60s a-line dress” eller “60s mini dress”.

• Alle plagg med ruter. Ruter er Peggys gjennomgangsmønster, enten om det er i form av vester, skjørt, jakker eller bukser. Det enkleste å finne i vintagebutikker i Norge er rutete skjørt, et plagg som også er lett å løfte opp til å bli moderne. Kombinert med en enkel topp og et par ensfargede strømpebukser (gjerne i en farge hentet fra rutene), føles det tidsriktig og ikke fullt så stivt som heldraktene fra den tiden fort kan bli. En annen idé er å kjøpe en hel drakt og så bruke skjørt og jakke hver for seg.

• Tettsittende høyhalsere og bluser med dekorative krager. Dette bruker Peggy mer og mer, gjerne under kjoler eller til skjørt. Gir looken et mer ungdommelig og sporty preg, samtidig som det ser tidstypisk ut. Er å få kjøpt fra de fleste tidsepoker, men husk at høyhalserne skal være ettersittende og finstrikkede for å se tidstypiske ut.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?