Mote

Slik ble «House of Cards» Claire Underwood et moteikon

GALLA: Claire Underwood får alltid mange komplimenter når hun kler seg i flotte gallakjoler – denne kreasjonen er fra Ralph Lauren, og dukket opp i sesong tre. Foto: Netflix

Fra Jackie O’ Kennedy til Michelle Obama – gjennom tidene har flere førstedamer blitt verdenskjente moteikoner. Nå får de knallhard konkurranse fra en høyhælt, elegant og knallhard TV-karakter: «House og Cards»-stjerne Claire Underwood.

 • Martine Lunder Brenne
 • Atle Jørstad
Publisert:

Spilt av slående vakre Robin Wright (48), er kona til president Francis «Frank» Underwood, spilt av Kevin Spacey (55), Claire langt mer enn en smilende støttespiller til den ekstremt ambisiøse ektemannen. Sammen gjør de så å si hva som helst for å komme til topps i det politiske spillet i Det hvite hus, og mellom øyeblikk av kjærlighet, maktkamp og iskald manipulering byr Claire på noe av det ypperste vi har sett av TV-mote på en stund:

Skreddersydde drakter, den klassiske skjorte-og-skjørt-kombinasjonen, fantastisk tilbehør, samt en og annen aftenkjole som kunne gidd rett inn blant Oscar-kjolene. For ikke å glemme silkemorgenkåpene, de hvite satengpysjamasene og blonde-undertøyet. Fellesnevneren er at alt sitter som et skudd, og har gjort Claire til et moteikon, omtalt av motemagasiner som Elle, Marie Claire og Vanity Fair.

Dette har skjedd i House of Cards.

Claire Underwood

IKKE PRANGENDE: Claires tilbehør kan beskrives slik: Enkelt og eksklusivt. Hun går sjeldent i store, glitrende smykker, men holder seg til små øredobber og en diamant eller to å fingrene. Foto: Netflix

Claire Underwood

HVERDAGSANTREKKET: Herreinspirerte skjorter i lyse farger som blått og hvitt går igjen i Claires garderobe, sammen med skjørt fra italienske Prada. Legg også merke til de markerte, men feminine brillene. Foto: Netflix

Claire Underwood

BABYBLÅTT: «House og Cards»-stylisten røper at noen av de blå skjortene er fra det litt rimeligere merket Banana Republic. Foto: Netflix

Claire Underwood

ELEGANT: Hvite kjoler og drakter passer perfekt inn i Claire Underwoods forseggjorte stil – og hun bruker gjerne samme antrekk flere ganger. Foto: Netflix

- Forfriskende strammhet

Netflix-serien basert på romanen med samme navn, har vært en suksess siden den begynte å rulle i februar 2014. TV-giganten går ikke ut med seertall, men seriens første sesong fikk ni Emmy-nominasjoner som den første «online-only»-webserien, og samme år fikk de fire Golden Globe-nominasjoner. Én av dem vant nettopp Robin Wright for beste kvinnelige skuespiller. Siden har det blitt 13 flere Emmy-nominasjoner, og en Golden-Globe-seier til Spacey for beste mannlige

skuespiller.

Og mens Claire har klatrer på sin egen karrierestige i «House og Cards» (hun har gjort alt fra å lede en egen miljøorganisasjon til å være FN-ambassadør) og hjulpet mannen med det samme, har det ikke vært i hvilket som helst fottøy.

Hittil i serien har man knapt sett Claire uten skyhøye, syltynne stiletthæler – aldri prangende, men gjerne med den røde sålen som viser at de er fra en av verdens mest kjente skodesignere Christian Loboutin – samme somkronprinsesse Mette-Marit sverger til. Prislappen? Fra 6000 og oppover.

TV 2s moteekspert Marianne Jemtegård hyller stylisten og skuespilleren bak Claire Underwoods stil, som hun beskriver som upåklagelig og plettfri.

KLASSISK CLAIRE: Dette er førstedame Claire Underwood slik vi kjenner henne fra store deler av «House of Cards»: Tettsittende (men aldri vulgær!) kjole, stor YSL-veske, skøyhøye hæler i sort og minimalt med tilbehør. Her er også den elegante manken farget mørk. Foto: Netflix

- Hun mestrer den stramme kleskoden i en tid hvor arbeidsmiljøet egentlig har blitt mye mer løst og ledig - hun er rett og slett forfriskende i sin stramhet, sier hun og fortsetter:

- Tenk hvor bevisst det er når de røde Loboutin-sålene klikker mot marmorgulvet - sexy, men likevel strengt. Og se bare på hvordan de har endret hårfargen hennes i tekt med personligheten - her er «House og Cards» i en særklasse.

Jemtegård trekker fram en av Claires mest brukte vesker fra YSL som en av de mest bemerkelsesverdige plaggene nå.

- Plutselig har «alle» lyst på en YSL «Muse»-veske, og det er lenge siden sist den var i trendbildet. Og ingen - ingen - kan bære en kåpe som Claire Underwood. Hun er rett og slett fantastisk.

Råeksklusiv garderobe

For skoene er langt fra det eneste med stiv prislapp i Claires garderobe. For selv om vi aldri vil se henne i en rosa Chanel-drakt à la Jackie O eller en flammerød Alexander McQueen-kjole som Michelle Obama, har hun utvilsomt en ekstremt eksklusiv klessamling. Burberry, Theory og Armani er blant «hverdagsfavorittene» til Claire, mens hun på kveldstid får resten av selskapet til å måpe i kreasjoner fra Gucci, Ralph Lauren og Zac Posen.

Kostymedesigner Tom Broecker har kledd opp Claire i de to første sesongene, og i sesong tre steppet også hennes personlige stylist Kemal Harris inn. Brocker røper at garderoben ikke bare består av luksusplagg:

- På jobb har hun ofte på seg skjorter fra Banana Republic, men med eksklusive skjørt – alltid Prada - til, sier han til motenettstedet Fashionista og fortsetter:

- Claire bruker klærne sine som en rustning. De er skreddersydde – men ikke for iøynefallende ettersom hun er en politikers kone. Og hun drev jo en stiftelse, så hun skulle se bra ut, men ikke skilles seg for mye ut. Hun bruker klær for å beskytte seg selv.

ANNEN SIDE: En sjelden gang viser Claire Underwood seg fra en mykere og mindre seriøs side – som når hun spiller «beer-pong» med seriens forsvarsminister, spilt av Jayne Atkinson, i en sølvgrå kjole fra Ralph Lauren. Foto: Netflix

Broecker hadde 16 års erfaring fra Saturday Night Live og serien «30 Rock» da han begynte å jobbe med «House of Cards», hvor han måtte gjøre en helt ny type research. Stylisten forteller at han har tilbragt timesvis sittende i Washiongton DC ved det hvite huset for å ta bilder og la seg inspirere. At Claire Underwood har blitt hans favoritt i serien, legger han ikke skjul på.

- Ja, jeg var helt besatt av å kle henne opp. På slutt var jeg og Robin (Wright) så i sync at vi var som bror og søster. Jeg elsker henne og vi har veldig lik smak. Hun var fantastisk å kle gjennom hele serien, sier han til Elle.

Endrer plaggene

Robin Wright selv er svært opptatt av –og involvert i – hvordan Claire fremstår i «House Of Cards».

- Vi endrer alle plagg. Hvis vi kjøper det i butikk forandrer jeg det drastisk til å passe hennes stil. Min intensjon var alltid å forandre garderoben hennes litt, sesong for sesong, og jeg tror vi har klart det. Så det er bra at det får oppmerksomhet, for det er en intensjon bak garderoben hennes. Virkelig. Både stilen, håret, alt, fortalte Robin Wright da VG nylig møtte henne i London.

– For eksempel kan vi ta en designkjole, dele den i to og gjøre det til et skjørt. Eller lage trekvart lengde på ermene, brette dem opp, forandre på jakkeslaget, fjerne knapper og sette på et belte. Sånne ting. Og jeg har en skredder som hjelper meg. Hvis jeg spør om hun kan ta et mønster fra en gammel YSL-bukse og lage et skjørt av de buksene, gjør hun det. Og hun lager plagg til meg fra gamle mønstre vi finner online eller på bilder i motemagasiner. Jeg kan si at jeg vil ha de ermene på den skjorten. Eller «ikke gjør det til en jakke, gjør det til en bluse». Men jeg er veldig involvert i den prosessen.

- Best kledde noensinne

Redaktør i mote- og kulturmagasinet Vixen, Ida Elise Eide Einarsdóttir, mener Claire går de kjente førstedamene en høy gang stilmessig.

- Uten å tråkke noen på tærne – Claire Underwood er kanskje den best kledde førstedamen noensinne – og hun har på rekordtid blitt et moteikon på grunn av sin utsøkte «power dressing», sier hun og fortsetter:

- Hun er som en slags moderne prinsesse Diana, men den garderobe som kan gjøre de fleste grønne av misunnelse med designerskatter fra noen av de største designerne. Vi snakker skjorter, drakter og så klart de små sorte kjoloene – alt skreddersydd og med lekre detaljer. Til og med undertøyet er gjennomført, for ikke å nevne den perfekte frisyren.

Andre stilsikre førstedamer fra virkeligheten:

førstedamer

MICHELLE OBAMA: President Barck Obamas nydelige kone har blitt hyllet i motepressen siden hun trådte inn i offentligheten. Michelle Obama kombinerer sporty og praktiske klær med en upåklagelig eleganse, og når det gjelder aftenkjoler har hun en forkjærlighet for dramatiske kjoler fra blant annet Alexander McQueen. Kjolen på bildet er blant hennes mest omtalte, fra en middag med Kinas president Hu Jintao i 2011. Foto: NTB Scanpix

førstedamer

JACQUELINE KENNEDY ONASSIS: Førstedamen til president John F. Kennedy fra 1961-1963 er kanskje mest kjent som Jackie O – som seilte opp som et av 60-tallets største moteikoner. Med sine elegante Chanel-drakter, klassiske kåper og pilleeske-hatter tok hun folket med storm, og er fortsatt en stor inspirasjonskilde. Familievennen Oleg Cassini skal ha skapt nesten hele førstedamens garderobe, med få unntak av typen Chanel, Givenchy og Dior. Her med datteren Caroline og ektemannen. Foto: NTB Scanpix

førstedamer

HILLARY CLINTON: Hillary Clinton var førstedame fra 1993 til 2001, og på den tiden fikk håret hennes, samt de chice buksedressene og smarte draktene, nesten like mye oppmerksomhet som ektemannen Bill Clinton. «Hvis jeg vil på førstesiden, endrer jeg bare frisyre», skal hun ha spøkt, og det var ikke langt fra sannheten. Som førstedame kledde Clitnon seg relativt konservativt, men gjerne med en god dose farge – og når det var galla kunne hun kline til med fantastiske, store kjoler. Kjolen på bildet er fra gallaen da presidenten ble satt inn i 1993, designet av Sarah Philips.

Publisert:

Les også

 1. NYHETER

  5 ting vi lærte av årets BAFTA-antrekk

 2. KJENDIS

  Sjekk den sexy «Fifty Shades»-premierekjolen

 3. MOTE

  Se bildene: Meryl Streeps døtre gjør suksess som modeller

 4. MOTE

  Sjekk Susanne Sundførs stilforvandling

Finn mer innhold om:

 1. Film
 2. TV-serier

Relaterte artikler

NYHETER

Mor og datter stjal Emmy-løperen: Se stjernenes beste antrekk

KJENDIS

Sjekk hertuginne Meghans stilutvikling

KJENDIS

Ti episke Jennifer Aniston-antrekk

KJENDIS

Er Renate Reinsve motebransjens nye favoritt?

KJENDIS

90-talls filmen som it-jentene inspireres av

KJENDIS

«The Night Manager»-Jed har den hotteste garderoben på TV akkurat nå

KJENDIS

Syv grunner til å elske at snøen er tilbake