Rebell og partyprinsesse: Derfor ble prinsesse Margaret et kongelig stilikon

HEISANN: Her er prinsesse Margaret (t.v) og Helena Bonham Carter i rollen som prinsessen i TV-serien «The Crown». Foto: Getty Images/Netflix.

Prinsesse Margaret (1930–2002) pushet grensene og oppførte seg ikke alltid i tråd med kongelig etikette. Antrekkene hennes var dog upåklagelige. 

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Mens Netflix-serien «The Crown» ruller over skjermen kan vi ikke unngå å legge merke til, og bli nysgjerrige på prinsesse Margareth sin unike stil.
I tredje sesong av serien er hun spilt av Helena Bonham Carter (53) som er kledd opp i antrekk som nærmest er kopier av de Margaret brukte.

KJENDIS

Dronning Sonjas 10 moteøyeblikk vi aldri glemmer

TV-AKTUELL: I tredje sesong av serien «The Crown» er det Helena Bonham Carter (t.v.) som spiller prinsesse Margaret. Foto: AP.

Margaret var kjent for å kle seg kontroversielt, og fulgte sin egen stil uten å tenke på de kongelige normene. Med dette markerte hun seg som et skikkelig stilforbilde. Stilen til prinsesse Margaret fikk til og med sitt eget kallenavn på 50-tallet, «The Margaret Look».

KJENDIS

SYV BILDER SOM BEVISER AT SONJA VAR DEN STILIGSTE KONGELIGE PÅ 60-TALLET

SØSTRENE SISTERS: Prinsesse Elizabeth (til venstre) og lillesøsteren prinsesse Margaret sammen i like kamelkåper og silkesjal over håret i 1945. Foto: AP.

Prinsessen var stor fan av luksusklær fra motehus som Dior og Yves Saint Laurent, og var en kongelig rebell som ofte kledde seg svært annerledes enn sin eldre søster dronning Elizabeth.

STILIG: Prinsesse Margaret med sitt signatur-perlekjede 1946. Foto: Getty Images.
GLAMOUR: Prinsesse Margaret i voluminøs kjole i organza på filmvisning i 1954. Foto: AP.

Margaret gikk ofte for lekre drakter eller kjoler, og brukte gjerne både pels og eksotiske fjær. Hun hadde også en forkjærlighet for prangende tilbehør som solbriller og fargerike skjerf. Store smykker med diamanter var også sentralt når prinsessen kledde seg for store anledninger.

NYHETER

PETER DUNDAS TIL MINMOTE OM METTE-MARITS STIL

BURSDAGSFEIRING: Her er prinsesse Margaret på sin 26-årsdag i 1956. Legg merke til noe utradisjonelle kjolen med kun en skulderstropp. Foto: EPA.

Til de finere anledning valgte hun ofte ultraglamorøse kjoler i lyse, eksklusive stoffer med store skjørt og bare skuldre.

KJENDIS

Hertuginne Kates stilforvandling

I FINSTASEN: Her er prinsessen i 1959. Hun pyntet den stroppeløse ballkjolen med en bolero i pels. Foto: Pa Photos.

I 1960 giftet Margaret seg med fotografen Antony Armstrong-Jones. Og når man snakker om stilen hennes er det umulig å komme unna den ikoniske brudekjolen designet av den britiske designeren Norman Hartnell.

KJENDIS

Dette er det kongelige stilikonet du må vite om

Han var kjent for sitt samarbeid med britiske kongelige, og fikk Royal Warrant (utmerkelse som kongelig hoffleverandør) som kjoledesigner for dronningmoren Elizabeth Bowes-Lyon i 1940 og til dronning Elizabeth II i 1957.

WOW-EFFEKT: Her går prinsesse Margaret hånd i hånd med brudgommen Anthony Armstrong-Jones i mai 1960. Foto: AP.

Men prinsessens stil sirkulerte ikke bare rundt gallakjoler. Hun var også glad i å eksperimentere med både farger, snitt og tilbehør. Matchende hatter hadde hun heller ikke noe imot. Perlekjeder i flere lag var hennes signatur:

EXTRA: Matchende hatter var en viktig del av Margarets stil. Her er hun på Jamaica i 1962. Foto: Getty Images.
HELE FAMILIEN: Prinsesse Margaret i rosa kjole med matchende hatt sammen med ektemannen Antony Armstrong-Jones og barna David Albert og nyfødte Sarah Frances Elizabeth Armstrong-Jones i 1964 på Kensington Palace i London. Foto: Getty Images.
SVINGTE SEG: Her er prinsessen på en fest til ære for henne og ektemannen i 1965. De ble feiret på en restaurant i Beverly Hills, og gjester som Frank Sinatra og Mia Farrow var til stede. Hun var kledd i en kremfarget kjole i silke. Foto: AP Photo.
PYNTET PÅ VEDDELØP: Prinsesse Margaret på Royal Ascot i 1965. Foto: Getty Images.

Margaret elsket også iøynefallende smykker og detaljer som disse raske solbrillene hun brukte på svømmetur i Italia i 1967.

TRENDTILBEHØR: Prinsesse Margaret har ikke vært redd for å teste ut nye trender. Som her på Sicilia med raske briller i 1967. Foto: Getty Images.
STRANDFERIE: Prinsesse Margaret og Lord Snowdon på ferie på Bahamas i 1967. Foto: AP Photo.
STILIG GJENG: Prinsesse Margaret og Elton John i 1974. Foto: David Cairns/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images.

Gjennom hele livet brukte hun også fargesterke drakter med matchende hatt i tro, britisk stil.

GLADE I FARGER: Både dronning Elizabeth og prinsesse Margaret har hatt en forkjærlighet for knallfarger. Her er de sammen i 1993. Foto: EPA.
MATCHY: Margaret har ofte lagt til det lille ekstra i antrekkene sine. Her er hun i 1999. Foto: AP.
ELSKET SOLBRILLER: Prinsesse Margaret brukte spesielle solbriller gjennom hele livet. Her er hun avbildet i 2001 på Chelsea Flower Show. Dette er et av de siste bildene som er tatt av henne før hun døde i 2002. Foto: AP.
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.