MinStil: Ema Bihor

– Ikke bare bruk øynene når det gjelder stil. Bruk også følelsene. Ofte handler det ikke bare om hva man ser, men også om hvordan det føles og energien man får, sier Ema. 

Ema

Foto: @Emabihor

Ema

Foto: @Emabihor

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har tidligere tatt en prat med blant andre MARIE MURSTAD, ANNIKEN JØRGENSEN, JULIE THOMSEN og RIKKE SANDVOLD.

Denne gangen står Ema Bihor for tur.

Ema (29) vokste opp i Sandnes, men har de siste ti årene kalt Oslo sitt hjem. Til daglig jobber hun som key account manager, samtidig som hun studerer master i ledelse og sjonglerer flere kreative sideprosjekter. – Fordi sove kan man gjøre når man blir gammel og man må leve mens livet leker, sier Ema til MinMote.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Stilen min er ganske klassisk og chic med en tvist. Klassiske plagg med de lille ekstra detaljene som utgjør det hele er min favoritt! For eksempel en klassisk hvit silkebluse med skulderputer og vakre knapper som topper det hele. Og alltid smykker, jeg elsker smykker, samt neglelakk – helst rød.

– Jeg er ikke så nøye på om fargetonene ikke er like eller om det matcher. Hvilken dag i uken det er bryr jeg meg heller ikke om når jeg kler meg. Føler jeg for å ta på meg en silkekjole på en mandag, så gjør jeg det. Så pinner jeg Chanel-brosjen min så ofte som mulig alle andre steder enn oppe til høyre på genseren. Helst på bukselommen, må bare passe på den ikke faller av, igjen, hehe.

– Hvilke nøkkelplagg finner vi i din garderobe?

– Jeg elsker kjoler, skjørt, bluser og skjorter i alle mulig materialer og farger. Kjoler og skjørt er veldig enkelt å pynte opp eller ned med tilbehør, sko og jakker. Og man føler seg alltid kledd i en skjorte eller bluse med god kvalitet. Og så må du ha minst en god jeans i svart, lys og mørk.

– Jeg har også veldig mye plagg som er ensfarget. På den måten kan jeg lett kombinere det og sette mitt eget preg på det med smykker og andre detaljer. Du finner også en del jakker i min garderobe. Vinteren i Norge er lang, så det er viktig med jakker som er varme og fine.

– Hva er ditt beste second hand/vintage-funn?

– Jeg elsker second hand, så har flere plagg i garderoben, men skal jeg bare velge er det en brun ullkåpe med snøring i livet og høy hals. Den er vel 60 år gammel og plagget er tidløst. Jeg fikk den av en venninne av mamma som hadde arvet den av sin mor igjen da hun døde. Så ikke et funn, men i hvert fall et av mine beste second hand-plagg. Veldig takknemlig for at jeg fikk jakken, vet den betydde mye for venninnen til mamma. Ellers finner du alt fra vesker, smykker, jakker og bluser som er second hand i min garderobe. I love it all!

– Hva står øverst på ønskelisten akkurat nå?

– Altfor mye! Om jeg begynner å ramse opp, så får jeg en telefon fra en fortvilet pappa, hehe. Jeg ønsker meg som regel alltid noe og synes det er herlig å ha noe å drømme om. Det første jeg tenkte på er en liten firkantet clutch i lakk – helst vintage. Så en brukt fra Chanel i Helsinki, men den ble dessverre altfor dyr for lommeboken min.

– Har du et favorittplagg eller tilbehør i klesskapet?

– Jeg har flere! Blant annet en kåpe fra See by Chloé i en dus rosafarge, klassiske ballerinasko fra Chanel i sort, hvit skjorte fra Totême, en svart jeans som jeg sverger til fra Zara (de går til alt), hvit dressbukse fra Samsøe Samsøe, lave lakksko fra Prada, armbånd fra Céline (som jeg har brukt hver dag i nesten tre år og som nå ser ut som er flerfarget, opprinnelig gull) og generelt alle smykkene jeg har arvet fra mormor og bestemor. Teddy kåpen min fra Day, samt den klassisk svarte kjolen med en tvist fra Envelope 1976, og den lille hvite fra Burberry.

– Hvem/hva inspirerer deg? Har du et stilikon?

– Det er så utrolig mange kule mennesker der ute! Se og bli inspirert sier bare jeg. Alt fra de store plaggene til mindre detaljer. Det mest inspirerende synes jeg er når folk bærer plaggene sine med stolthet og virkelig gir blanke i hva andre tenker. De bare eier det og du kan se de har det gøy med mote. Og så elsker jeg å bli inspirert av folk som kanskje ikke har lik stil som meg. Det er alltid gøy å se hvordan de kombinerer plagg og detaljer – plutselig plukker man et tips eller fem!

– «People watching» med en kaffe i hånden (eller vin) og bare glo – det er utrolig hvor mye kult som vandrer på to bein i verden. Instagram er heller ikke å forakte. Så må jeg bare si det: det er veldig mange bra mindre kontoer som inspirerer minst like mye som de store, man må bare finne dem og tipse hverandre.

– Og så mamma, man kan ikke glemme mamma. Hun har lært meg å bygge basisgarderobe, finne klær som passer min fasong, hvilke farger som kler meg (og ikke kler meg), hvordan ta godt vare på plaggene sine, men best av alt: entusiasmen hun har for det hun eier, finner, kjøper og ønsker seg, samt kunsten å kle seg for seg selv og gi fullstendig blaffen i hva andre mener.

– Bok, film eller serie-tips?

– Oh, jeg elsker å lese og leser masse! Hvis jeg må velge, så må det bli Marie Aubers «Kan jeg bli meg deg hjem», Ida Hegazi Høyer og «Tre historier om trøst», samt Sara Husby og «Vi sees (ikke)». Du kan ei velge feil med Haruki Murakami favoritten er «Elefanten som forsvant». Er så glad i å lese at jeg har dedikert et høydepunkt på Instagram som heter «books». Jeg er så glad i bøker at jeg har det i alle rom i leiligheten, utenom badet da, det er lykke!

– Gjør du noen bærekraftige valg i garderoben?

– Jeg gjør detox ganske ofte! Jeg orker rett og slett ikke at ting samler seg også mister man oversikt. Er ikke vits at klær man ikke bruker blir hengende i skapet. Da kan noen andre få glede av det. Så jeg selger unna litt klær, gir til veldedighet også byttelåner jeg med mamma. Noen gang trenger man bare «litt pause» fra visse plagg også kan de lufte seg hos henne og hun bruker de før jeg får de tilbake igjen. Blir også veldig inspirert av å se hvordan hun styler det! Så: detox og byttelån med noen som inspirerer deg på klesfronten. Ikke minst: second hand og brukt. Ta også godt vare på klærne dine, så har du dem lenge!

– Hva vil du helst ha på deg i høst?

– Jeg var i Helsinki i sommer og fant masse bra second hand! Overraskende hvor bra de er på det, så anbefales virkelig. Der fant jeg en trenchcoat på herreavdelingen, en innmari fin brun hatt i ull opprinnelig fra Frankrike og en vakker håndsydd krage for slikk og ingenting som jeg gleder meg innmari til å bruke. Klikket også hjem et par svarte boots fra Zara som jeg gleder meg til å bruke.

– Generelt om høsten går det mye i krem, beige og brunt, samt lag på lag, kasjmir og ull. Elsker å pakke meg inn! Det er også deilig å finne frem den klassisk svarte jeansen og en hvit skjorte med et par kule boots eller Chanel-ballerina med et godt skjerf eller strikk over.

– Noe du alltid er på jakt etter/samler på?

– Jeg jakter alltid på fine ting. Jeg angrer mest på ting jeg ikke har kjøpt, enn ting jeg har kjøpt. Så hvis jeg synes noe er fint (enten om det er klær, bøker eller interiør) og det appellerer til meg (og lommeboken tåler det) – så går jeg for det. Ekstra gøy er det hvis det er brukt!

– Også er jeg alltid tidlig ute når det blir sesongskifte. De beste plaggene går først og finner du «lounge wear», så må man ikke nøle med å kjøpe. Ellers angrer man og det er innmari hyggelig å føle seg fin også inne når man deiger seg på sofaen.

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor ikke?

– Det er farlig å si aldri, men jeg er ikke så glad i fargen grå. Så det ser du meg aldri i. Kilehæl eller heller ikke min greie, men synes det kan være innmari kult på andre!

– Hva gjør du for å føle deg bra?

– Jeg ler masse, finner glede i de minste ting og omringer meg med fine mennesker som gjør godt for sjelen mi! Og så gjør jeg noe hver dag som gjør meg glad, alt fra smått til stort. Nok søvn og masse vann gjør også underverker. Også føler jeg meg bra når jeg gir komplimenter og skryt til andre. Det oppfordrer jeg alle til å bli bedre på: ser du eller tenker du noe fint – si det høyt!

– Ditt aller beste stiltips?

– Ikke bare bruk øynene når det gjelder stil. Bruk også følelsene. Ofte handler det ikke bare om hva man ser, men også om hvordan det føles og energien man får. Husk også å bære plaggene med stolthet og ta godt vare på det du har. Så passer det seg kanskje ikke å si, men jeg håper du gir f*en og går i akkurat det du liker og føler deg vel i. Og gi blanke om hvilken dag det er i uken med tanke på kleskode: har du lyst å gå i paljetter en helt vanlig onsdag – kjør på!

– Har du noe i din garderobe du ser for deg å beholde livet ut?

– Oh, jeg har masse og det gjør meg så glad! Jeg har en silkebluse i krem med stor krage som min mamma giftet seg i da hun giftet seg med pappa. Det er vel 35 år siden. Den er en klassiker i skapet som kommer til å gå i arv. Jeg har også masse smykker fra min bestemor og mormor som står mitt hjerte nært og som jeg går med hver eneste dag. Så har jeg en Chanel-brosje som jeg fikk av mamma som også kommer til å gå i arv, samt Chanel-veskene mine kvitter jeg meg nok aldri med. Jeg er generelt veldig glad i klærne mine og tar godt vare på dem.

– Drømmedestinasjon for shopping eller inspirasjon?

– Klisjé, men det er Paris. Dit drar jeg hvert år med mamma i juni for å feire bursdagen min. De har alle butikkene du kan tenke deg og jeg blir alltid inspirert av både moten og livsstilen til menneskene. Alt fra hva de har på seg, hvordan de bærer det, hva de spiser til hvordan de ter seg. Også har de så utrolig mye bra vintage.

– Hvordan får du mest ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Kombinasjon, kombinasjon og kombinasjon. Man har ofte mer enn man tror og man kan virkelig også kombinere mye mer plagg enn man tror! Bare å bruke fantasien. Også er jeg for å byttelåne med likesinnedes – slik jeg gjør med mamma. Bruk smykkene man har er også et tips. Det kan piffe opp ethvert antrekk.

Følg @MINMOTE PÅ INSTAGRAM for hyppige oppdateringer og inspirasjon.

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Hvordan var din opplevelse i dag?