Designer Elisabeth Stray Pedersen: – Jeg har ikke tro på trender

VIL IKKE BIDRA TIL TRENDPRESS: Elisabeth Stray Pedersen presenterte sin nye kolleksjon under Oslo Runway tirsdag. Foto: Privat
VIL IKKE BIDRA TIL TRENDPRESS: Elisabeth Stray Pedersen presenterte sin nye kolleksjon under Oslo Runway tirsdag. Foto: Privat

33-åringen ser på kolleksjonene sine som et biblioteksarkiv som stadig blir større. Trender er ikke viktig, mener hun. I dag viste Stray Pedersen sine siste tilskudd til arkivet under Oslo Runway. 

– Jeg har et ganske ambivalent forhold til uttrykket «trend». Jeg har ikke tro på trender og føler vi er over det nå, sier Elisabeth Stray Pedersen til MinMote.

Hun har nettopp vist frem den nye høst- og vinterkolleksjonen sin, eller «de siste tilskuddene til arkivet», som hun selv sier, under Oslo Runway sin digitale moteuke i dag, tirsdag.

Stray Designer Pedersen er ingen nykommer i den norske motebransjen. Etter en mastergrad i mote og design i 2014 overtok hun en tekstilfabrikk på Økern i Oslo. I 2015 så ESP, hennes selvtitulerte merke, dagens lys.

33-åringen ser på kolleksjonene sine og plaggene hun designer som et biblioteksarkiv som stadig blir større. Trender er ikke viktig, mener hun. Alle plagg blir designet og produsert på Stray Pedersen sin fabrikk på Økern i Oslo.

Hun utdyper:

– Samtidig skal jeg ikke nekte for at man blir påvirket av sine omgivelser og de mekanismene at man vil passe inn og skille seg ut. Men den litt mer «pushende» tilnærmingen fra motebransjen som «nå er det dette du skal ha», føler jeg vi er ferdige med, sier Elisabeth Stray Pedersen til MinMote.

GJENBRUK: Stray Pedersen har designet flere plagg med gamle stoffrester fra Frwtex i den nye kolleksjonen. Foto: Privat
GJENBRUK: Stray Pedersen har designet flere plagg med gamle stoffrester fra Frwtex i den nye kolleksjonen. Foto: Privat

– Hva er god stil for deg?

– Stil og smak er mer interessant for meg, sånn sett. Det er vel egentlig at man føler seg vel selv. At man føler at man utrykker det man ønsker å utrykke gjennom klærne sine. God kvalitet verdesetter jeg veldig høyt. Når folk tar bevisste og gjennomtenkte valg når det kommer til kvalitet og design, da blir jeg inspirert, sier hun.

Dropper den tradisjonelle motekalenderen

Den nye kolleksjonen hennes består av merkets klassikere; kåper, jakker, strikk og skjerf i norsk ull, men det er også noen nye tilskudd. Blant annet stoff og dresser fra Fretex som Stray Pedersen har redesignet og flikket på, og noen kjoler.

Kolleksjonen er ikke tidsbestemt og skrudd etter «motekalenderen» som alltid er en sesong i forkant. I motsetning til andre viser hun plagg som passer til den kommende høst- og vintersesongen. «See now, buy now», forklarer hun.

– I denne kolleksjonen ville vi gå mer inn i det vi holder på med allerede, og forbedre det vi allerede gjør som funker. Ikke bare hoppe videre til masse nye kåpe- og jakkemodeller. Jeg liker «ta vare på»-tanken veldig godt, så vi vil oppfordre til systemer hvor det er naturlig at man bruker plagg lengre og reparerer det hvis det blir slitt eller går i stykker, sier hun.

Bærekraft er et nøkkelord i ESP-universet, men også zero waste.

– Men vi liker å ta det ned til et sosialt nivå så det ikke bare blir fenomener og store ord. Hvordan lever folk og hva er de opptatte av akkurat nå? Og det er ikke bare bærekraft, det i seg selv er jo ikke derfor folk kjøper ting. Vi prøver å tenke i litt mer helhetlige konsepter, sier Stray Pedersen.

ULL: Kåper og jakker i norsk ull fra Gol har etterhvert blitt 33-åringens spesialitet. Foto: Privat
ULL: Kåper og jakker i norsk ull fra Gol har etterhvert blitt 33-åringens spesialitet. Foto: Privat

Designeren forteller at coronapandemien ikke har påvirket merket hennes i veldig stor grad. Siden hun og designteamet ikke er bundet til en motekalender skulle de ikke levere noe til butikkene før sommeren. Dessuten produserer de alt på fabrikken på Økern.

– Det har vært et tøft år hittil for mange, og det er klart at vi har merket det selv og, men i mindre grad. Det er imidlertid gitt oss et nødvendig push til å bli mer digitale.

– Hvordan ser du på den norske motebransjen akkurat nå?

– Visningsplattformen i Oslo er en bitteliten del av det skandinaviske feltet, men jeg synes det likevel er fint å vise her hjemme. Det skjer mye bra i den norske motebransjen, men jeg ser ikke noe problem med at man samkjører de skandinaviske moteukene.

Foto: Privat
Foto: Privat

– Hvilke nøkkelplagg blir gjeldene for høst- og vintersesongen, i følge deg?

– Det blir aldri feil med kåper, store skjerf og strikk i Norge. I vår og sommer har folk gått inn i et veldig sporty mood, så det blir spennende å se om de er klare for å get back to work og gå tilbake til det mer etablerte. Kanskje det praktiske møter det estetiske, og de to jobber mer hånd i hånd. DIY (do it yourself) kommer til å øke utover høsten. Folk vil strikke og sy ting selv, sier Stray Pedersen.

– Hva vil du si til norske designspirer som begynner å studere faget i disse dager?

– Det er mye. Noe jeg alltid sier er å anerkjenne den tiden man lever i. Ikke bli for fanget av en forutinntatt norm som man tror motebransjen er. Det som påvirker deg og samfunnet rundt deg er også det som påvirker motebransjen. Vær responsiv på omstendighetene, og finn nye måter å uttrykke deg på. Og, noe som er kjempeviktig - finn deg en gjeng! Ikke sitt alene på tuen din, finn en gruppe og jobb med folk som du kan dra lasset sammen med. Samarbeid er utrolig viktig.

Hvordan var din opplevelse i dag?