MinStil: Helene Arnesen

ROMANTISK OG PRAKTISK: Helene Arnesen beskriver stilen sin slik, og elsker historiske, feminine snitt og silhuetter.

Strikkedesigner Helene Arnesen, aka Fabel Knitwear, sverger til å pynte seg litt hver dag. – Å tørre å bruke klær til å uttrykke seg er en enorm frihet!

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Ilirida Krasniqi, Farhad Latif og Danielle Korneliussen.

Nå er det Helene Arnesen, kjent som strikkeprofilen Fabel Knitwear, som står for tur. Hun har nylig gitt ut sin første bok med egne strikkeoppskrifter, og har en forkjærlighet for vintage.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Romantisk, men praktisk. Jeg elsker historiske, feminine snitt og silhuetter, men også enkle, tidløse plagg. Vintage akademia, kanskje? Med mindre det skal pyntes, da vil jeg ha alt som glitrer.

– Hva er «typisk Helene» i garderoben din?

– Som strikkedesigner er det åpenbart mye strikk, men det som er mest «meg» er nok raden med florlette hvite og kremfargede bluser – mange antikke. Jeg ELSKER lyse bluser! De kan styles med alt, til alle anledninger. Jeg har også en kjærlighet for vintagebukser med høyt liv.

– Hvordan ble strikking din greie?

– Jeg plukket opp strikking igjen som voksen mens jeg jobbet i filmbransjen – en bransje med enormt lange dager. Når jeg kom hjem ville jeg bare koble av, og for meg er det å gjøre noe kreativt. Jeg tok opp strikkepinnene igjen høsten 2014 og ble helt hekta. Det manglet dog oppskrifter av den mer feminine varianten jeg foretrekker, så i 2017 begynte jeg å designe strikkeoppskrifter selv. Nå fire år senere har jeg nettopp utgitt min første bok, med 34 romantiske og tidløse strikkeoppskrifter.
– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?

– Oi, det er altfor vanskelig å velge bare et kjøp! På listen er en brun 1930-tallskjole, en florlett 1920-tallsbomullsbluse med seilerkrage, en rutete 1940-tallsbukse jeg har brukt i hjel, en granatring fra 1019 fra en bruktbutikk i Praha, og en sent 1940-tallsballkjole. Det mest praktiske (og derfor kanskje det beste?) vintagekjøpet mitt er en mørkebrun 1980-tallsullbukse.

– Hva står øverst på ønskelisten akkurat nå?

– Det perfekte 90-tallssettet med høy dressbukse og dobbeltspent blazer. Men ikke for oversized! Jeg ble også nettopp forlovet, så det spørs om ikke brudekjole klatrer seg raskt opp på listen!
– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Historisk mote har alltid interessert meg mer enn moderne trender, og jeg inspireres ofte av historiske stiler, film, serier og bøker. Jeg er ikke låst til en viss estetikk eller epoke, og elsker å blande både tiår og uttrykk alt etter hva jeg føler for den dagen! Det skaper et tidløst uttrykk som aldri går av moten, og jeg elsker å leke med kombinasjoner.

– Hvilke bærekraftige valg tar du i garderoben?

– Jeg kjøper undertøy, sko og i ny og ne et nytt «nytt» plagg. Ellers er nesten alt vintage og håndlagd! Som strikkedesigner har jeg enormt mye strikk – selve definisjonen av slow fashion.

– Hvilke trender har du troen på nå?

– Jeg er veldig dårlig kontroll på trender, men jeg liker godt settene som preger motebildet, og at store barokkperleøredobber er tilbake. Elegant og tidløst!

– Hva er din motesvakhet, som du alltid er på jakt etter?

– Jeg er alltid på jakt etter den perfekte kåpen. I mitt hode er det en dyp, vinrød kåpe til midt på leggen, med hette. I silkefløyel, til nøds ull. Med lommer, så klart!

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?

– Lave bukser. For det første syns jeg de er enormt ukomfortable, men mest fordi jeg elsker det tidløse uttrykket av høye dressbukser.
– Ditt aller beste motetips?

– Vær intensjonell når du kler deg, og pynt deg bitte litt hver dag. Det trenger ikke være mye – leppestift, fine sko eller kule øredobber er nok. Jeg vet i alle fall at jeg føler meg mye bedre (og da presterer bedre), om jeg føler meg fresh!

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Lek med kombinasjoner! En turtleneck stylet med jeans får et helt annet uttrykk enn den samme turtlenecken stylet under en kjole, med dressbukser eller under en vest. Om du syns det er vanskelig å se for deg kombinasjoner er det mange inspirerende folk der ute som er dødsflinke til å style antrekk. Følg profiler som inspirerer deg, og noter deg hvordan de styler basisplaggene sine. Vi har ofte kule antrekk i skapet vi ikke en gang har tenkt på! Og om du har ferdighetene – fiks opp eller sy om plagg du ikke lengre bruker. Det kan være så enkelt som å bytte knapper på en gammel kåpe!

– Hva betyr mote for deg?

– Mote for meg er den ultimate måten å uttrykke seg selv. Gjennom klær har vi frihet til å vise både hvem vi er og forskjellige sider av oss selv, og selv diktere hvordan vi vil bli oppfattet av verden. Og det kan endre fra dag til dag, hvor fantastisk er ikke det? Mote kan være alt fra praktisk komfort til ekstravagant show, og jeg elsker det. Å tørre å bruke klær til å uttrykke seg er en enorm frihet!

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: