Moteukene har talt: Det er dette som gjelder nå

FOKUS PÅ BASEGARDEROBEN: Anerkjente motehus som Loewe (bildet), Miu Miu og Prada har tatt steget bort fra festmoten og inn i hverdagsstilen.

– Jeg tror at mange designere må velge en litt trygg vei akkurat nå, sier stylist Marte Dahlgren.

Publisert:

Januar og februar er tettpakket med både prisutdelinger og moteuker. MinMote var selv på plass i København da deres moteuke gikk av stabelen, men den siste ukene er det i Milano og Paris det har skjedd.

Moteprofiler fra både inn- og utland har strømmet til motehovedstedene for å få med seg de nye kolleksjonene. Her har kjente motehus som Chanel og Prada stelt i stand storslåtte visninger, og nå har vi trukket frem antrekkene som skilte seg litt ekstra ut.

KLÆR

Gerda går mot strømmen: Driver egen klesfabrikk i Norge

Tydelig trend

Under moteuken i New York var det helt tydelig at hverdagsstilen var tilbake. Etter pandemien så vi at de mer feststemte antrekkene dominerte motebildet, men nå er det ingen tvil: Hverdagsstilen er det som gjelder nå.

Vi så det i New York og nå ser vi det også i Paris og Milano. Blazere med skulderputer og innsving i livet, det var skinnskjørt i asymmetriske skjæringer, dresser, strikkekjoler og kåper som sto i fokus. Akkurat slik vi liker det, og kan relatere oss til.

«Dette var en gledelig lettelse i en epoke mettet med plagg som virker mer som clickbait enn sterke og smarte klær», skrev Harper’s Bazaar etter Proenza Schouler sin visning i New York.

Motemagasinet oppsummerer de hverdagslige antrekkene på catwalken akkurat slik vi ville gjort det: «Her er garderoben din for neste høst – helt ferdig!»

Det er flere antrekk fra Proenza Schoulers visning vi gjerne skulle hatt i garderoben vår.

Går for det trygge

Marte Dahlgren, stylist og motekonsulent, er ikke overrasket over at designerne viser frem nettopp slike plagg nå.

– Jeg tror at mange designere må velge en litt trygg vei akkurat nå. Ting de vet fungerer i vanskelig tid. Det er så mye som skjer i verden, og det føles nok riktig for mange å kanskje være litt «nedpå» i stilen akkurat nå.

Hun sier denne trenden passer perfekt for de som allerede har en god basegarderobe.

– Eller den perfekte unnskyldningen for de som ikke har bra nok baser til å oppdatere garderoben med klær du kan ha og bruke i årevis, sier Dahlgren og fortsetter:

– Denne «trenden» er hakket mer bærekraftig enn andre trender. Den er basert på tøy som varer år etter år, og ikke på klær man blir fort lei og kaster bort etter en sesong eller to.

Skulle du lure på hvilke plagg som er verdt å notere seg for å skape den perfekte basegarderoben, har stylisten selvfølgelig noen tips:

– Tenk skjorter og T-skjorter i god kvalitet, blazere og fine ullkåper eller trenchcoats, myke kasjmirgensere, pene jeans og dressbukser. Husk at en god basegarderobe ikke trenger å være kjedelig. Ikke vær redd for å legge til personlighet ved å ta i bruk litt farge eller mønster. Husk at djevelen ligger i detaljene!

Hun tipser også om å våge å style ting annerledes enn hva man pleier.

– Smykker, en kul veske eller lekre sko kan gi glød til et enkelt antrekk. Ikke undervurder effekten av å toppe det hele med en rød leppe eller en gøyal øyenskygge.

NYHETER

Mette-Marit støttet Peter Dundas fra første rad

Blant designerne som viste frem mer hverdagslige antrekk, var Valentino, Stella McCartney og Loewe. Se hvordan de, og de andre designerne, tolker «trenden» her:

Miu Miu gikk blant annet for ton i ton-antrekk bestående av deilig strikk og varme jakker.
Denne gulfargen så vi hos både Miu Miu og Hermès.
Hermès gjorde som Miu Miu og gikk for ton i ton-looks. Her er det kåpen som er i fokus!
Oversized strikk er en sikker vinner under høst- og vintersesongen, og det er Stella McCartney enig i. Tenk å pakke seg inn i denne behagelige kreasjonen!
Lange kåper passer perfekt til høsten. Også denne looken er fra Stella McCartney.
Vi har sett mye grått under disse moteukene. Her viser Loewe frem et antrekk som virkelig bygger på baseplaggene. Legg også merke til den store vesken – praktisk!
Nok en stor veske fra Loewe. Alt tyder på at praktisk tilbehør står i fokus for høsten og vinteren 2023.
Den svarte dressbuksen er et «must have» i garderoben, og det er Loewe enig i. Vi elsker hvordan buksene er blitt stylet med en lang kåpe i en frisk farge, samt en veske vi gjerne skulle hatt selv!
Prada ga sitt grå antrekk det lille ekstra med de hvite blomsterdetaljene.
Nok en grå look fra Prada bestående av baseplagg. Her får dog antrekket det lille ekstra med den fargerike og iøynefallende kragen.
Valentino byr gjerne på både glitter og glam i sine visninger, men denne gangen hadde også de latt seg inspirere av det hverdagslige.
Publisert: