Trendalarm: slips

HOT NÅ: Slipset er blant høstens fremadstormende tilbehørstrender.
HOT NÅ: Slipset er blant høstens fremadstormende tilbehørstrender.@petrahenriette

– Slipset er for alle nå, sier moteteoretikeren.

«Slips er høstens største trend», lyder tittelen i en artikkel hos nettmagasinet Refinery29. Også Hypebae mente at slipset skulle gjøre et kraftig comeback i 2022, og det kan se ut til at de hadde helt rett.

For det første har designerne omfavnet slipset med store, åpne armer. Vi så det blant annet på catwalken til Louis Vuitton og Ralph Lauren for denne sesongen.

Hos førstnevnte ble slipset stylet med løse dressbukser og jakker i avslappet passform, mens Ralph Lauren blant annet valgte å bruke slipset sammen med en skinnblazer og bluse med volanger, og hadde i tillegg lagt til en brosje på slipset for en ekstra detalj.

LOUIS VUITTON: Det franske merket viste flere slips på catwalken til deres høst- og vinterkolleksjon for 2022.
LOUIS VUITTON: Det franske merket viste flere slips på catwalken til deres høst- og vinterkolleksjon for 2022.Louis Vuitton
RALPH LAUREN: Det prikkete slipset ble toppet med en brosje hos det amerikanske merket.
RALPH LAUREN: Det prikkete slipset ble toppet med en brosje hos det amerikanske merket.Bebeto Matthews / AP

Også kjendisene har falt for tilbehøret. Renate Reinsve, som er ambassadør for Louis Vuitton, dukket selvsagt opp i deres design da hun skulle delta på «Oscar Week: International Feature Film» i Beverly Hills i mars.

NORSK STJERNE: Renate Reinsve har virkelig gjort seg bemerket i både film- og motebransjen. Her er hun i California iført et av sesongens hotteste tilbehør – slipset.
NORSK STJERNE: Renate Reinsve har virkelig gjort seg bemerket i både film- og motebransjen. Her er hun i California iført et av sesongens hotteste tilbehør – slipset.LISA O'CONNOR / AFP

Bare få dager senere dukket også Zendaya opp på den røde løperen iført slips. Hennes skreddersydde look fra Sportmax skilte seg ut med den rosalilla skjorten, brosjen på jakken og selvfølgelig slipset!

PÅ RØD LØPER: Zendayas sylskarpe dress fikk det lille ekstra med slipset.
PÅ RØD LØPER: Zendayas sylskarpe dress fikk det lille ekstra med slipset.Frazer Harrison / AFP

– Slipset er for alle

At plagg skal passe bedre til et kjønn enn et annet, er en tid vi er langt forbi. Likevel er det nok mange som ser på slipset som et «herreplagg», og det handler jo mye om historien bak slipset.

Moteteoretiker Pia Henriksen sier til MinMote at noen mener slipset ble brukt av mannlige, kroatiske soldater i den franske hæren på 1600-tallet som beskyttelse mot vær, mens andre skal ha brukt det som identifisering under tredveårskrigen i Europa.

– Tørklet de brukte ble kalt kravatt, etter det franske ordet «la croat», og var forløperen til det slipset vi kjenner i det. Nå tjener det mest som et dekorativt plagg, og som en forventet forlengelse av en dress eller uniform.

Likevel mener hun slipset fremdeles blir brukt som en kode og et signal.

– Identifiseringen av hvor man hører til er til stede i dag. Se på politikerne i slips ved valg: Jonas i rødt og Trygve i grønt.

ET HERREPLAGG? Mange anser kanskje slipset som et typisk herreplagg, men moteteoretiker Pia Henriksen mener slipset er for alle.
ET HERREPLAGG? Mange anser kanskje slipset som et typisk herreplagg, men moteteoretiker Pia Henriksen mener slipset er for alle.Keystone / Getty Images

Henriksen sier at slipset er blitt ansett som et herreplagg, og at grunnen til det er som følger:

– Britiske Beau Brummel introduserte tidlig på 1800-tallet den dristige elegansen for menn med dempede farger, stramme bukser, tettsittende, dobbeltspent jakke, hvite, stive skjorter og ikke minst et ekstremt forseggjort knyttet tørkle i halsen. Mytene sier han brukte flere timer på knuten hver dag, og denne kombinasjonen er opphavet til det vi i dag kjenner som dress og slips, sier Henriksen og fortsetter:

– Historien kommer fra roller som menn hadde. I dag tenker vi jo annerledes om kjønn. Rollene er ikke like låst, og jeg tror ikke nødvendigvis at kvinner som bruker slips og dress i dag gjør det som et overskridende kjønnspolitisk anliggende. Kvinner har brukt dress lenge, spesielt på 80-tallet, og særlig etter at de kom inn i arbeidslivet.

1988: Prinsesse Diana ankommer The Glasgow Garden Festival iført en lang kåpe med matchende hatt, svarte pumps, samt en hvit skjorte med slips til.
1988: Prinsesse Diana ankommer The Glasgow Garden Festival iført en lang kåpe med matchende hatt, svarte pumps, samt en hvit skjorte med slips til.Tim Graham / Tim Graham Photo Library via Get

Moteteoretikeren sier slipset ikke har den samme formelle «auraen» som før heller.

– Kvinner med slips prøver heller ikke å se ut som en mann, slik jeg tolker det. Slipset er for alle nå.

2018: Under en presseturné valgte Blake Lively å bruke dress og slips til så å si hver eneste anledning.
2018: Under en presseturné valgte Blake Lively å bruke dress og slips til så å si hver eneste anledning.James Devaney / GC Images

Mange stylingmuligheter

Den siste tiden har det dukket opp flere bilder av moteprofiler som har kastet seg på slipstrenden. Under moteukene, som nylig fant sted rundt om i verden, var det flere som hadde tatt det i bruk – blant annet den norske influenceren Petra Henriette Rufi.

– Jeg synes slips er så forbannet sexy – spesielt på jenter, sier hun til MinMote.

– Jeg vet ikke hva det er, men det gir både en maskulin og feminin touch.

Hun forteller at hun tok i bruk slipset for første gang i sommer.

– Da var samboeren min og jeg i Nice og gjorde mange vintagekupp. Vi fant blant annet mange vintageslips! Det er et ganske så kult tilbehør.

– Hvordan styler du det?

– Det varierer! Jeg har forsøkt å være litt mer kreativ med hvordan jeg bruker det enn å bare bruke det som et vanlig slips. Noen ganger bruker jeg det som en choker, har det i håret eller bruker det som et skjerf.

VÆR KREATIV: Moteprofilen Petra Henriette Rufi viser hvordan hun bruker slipset på flere måter.
VÆR KREATIV: Moteprofilen Petra Henriette Rufi viser hvordan hun bruker slipset på flere måter.@petrahenriette

ELLE-skribent og stylist Nathalie Helgerud har også gått til innkjøp av et slips for sesongen.

– Jeg er helt «obsessed» med høst og vinterkolleksjonen til Louis Vuitton og Gucci, hvor de har stylet slips med store oversized blazere og baggy dressbukser. Maskulint, men på en feminin måte. Får skikkelig Ralph Lauren på 90-tallet-følelse.

Men man trenger hverken ty til Gucci, Louis Vuitton for å oppnå den looken. Kanskje kjenner du noen du kan låne et slips av? Eller finner du kanskje et kult slips brukt? Nathalie Helgerud leter gjerne etter slips i bruktbutikker og styler det med et perlekjede.

Helgerud styler gjerne sitt slips med et perlekjede.

– Mitt slips er vintage fra Paris. Gå gjerne for et med striper eller i en mørk farge, tipser moteeksperten.

STRIPER I FOKUS: Stylist og skribent Nathalie Helgerud velger gjerne et mørkt, stripete slips, og kombinerer det med andre stripete plagg.
STRIPER I FOKUS: Stylist og skribent Nathalie Helgerud velger gjerne et mørkt, stripete slips, og kombinerer det med andre stripete plagg.@nathaliehelgerud

Med andre ord: Vær kreativ med slipset og prøv deg frem med ulike måter å bruke det. Om du lurer på hvordan du knyter et slips, kan du sjekke ut denne videoen:

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?