De siste årene har silkesjal og mønstrete bluser tatt helt av. Er alt «lov» for bunadene og festdraktene nå?
17. mai nærmer seg med stormskritt, og tiden begynner å bli inne for å sjekke at antrekket er klart.
De siste årene har vi sett mer farger, lekne detaljer og nye kombinasjoner til den klassiske bunaden og på festdraktene, og det ser ut til å fortsette i år. Hva skjer med bunadstrendene, og hva er «lov»?
– Nærmest utsolgt
Embla Bunader i Stavanger, som har både bunader, stakker og drakter, merker en enorm økning i salg av farger og mønstre.
– Det begynte så smått i fjor da folk begynte å bytte til skjorter som ikke tilhørte sin egen bunad, forteller daglig leder Marianne Lambersøy.
Nå har salget eksplodert.
– Jeg tror folk virkelig har fått øynene opp for mønster og farger, og at dette bare kommer til å øke. Jeg tror ikke dette kan reverseres.
For tiden selger bunadsbutikken spesielt mye skjorter og forklær, flest med mønster.
Silkesjalene går dessuten som varmt hvetebrød.
– Dette har bare økt og økt for hvert år til absolutt alle bunader. Alle sjal som har fargen rosa i seg er nærmest utsolgt, så nå er det bare noen få igjen av disse, sier Lambersøy.
Dette blir raskest utsolgt
Heimen Husfliden merker også at mange ønsker å sette sitt særpreg på bunaden.
– Vi selger mer silkeskjerf enn noen gang. Disse kan brukes til de fleste bunader, både i halsen og på hodet, sier produksjonsleder Ellen Øverland.
Rørte faren til tårer med festdrakt: – Han ble helt satt ut
Hun forteller at trenden med silkeskjorter og blomstrede skjorter har vært stor de siste årene.
– Silkeskjerf og mønstrede bomullsskjorter er nok de to tingene som blir raskest utsolgt. Det er veldig mange ulike farger og mønstre å velge mellom, så vi kan ikke alltid skaffe akkurat det kunden ønsker, sier hun.
Hva synes du om å mikse bunaden med nye farger og mønstre?
Heimen ser at flere vil bruke mønstrete skjorter til andre bunader enn stakkene de er ment for.
– Vi anbefaler kundene våre til å holde seg til de skjortene som hører til bunaden de har, men vi ser at flere her velger mer utradisjonelt enn tidligere.
– Plagg med mye følelser og historie
Moteviter Pia Henriksen forteller at bunaden er et plagg med mye følelser og historier.
Hun mener det er interessant å spørre seg om vi skal tilpasse oss bunaden, eller om bunaden skal tilpasse seg oss.
– Opprinnelsen til bunad er folkedrakten, som var et produkt av en lang nedarvet utvikling, blandet med både tradisjon og påvirkning utenfra, og lokale forhold og individuelle preferanser og smak hadde innvirkning på hvordan folkedrakt ble formet, forteller Henriksen.
Moteviteren tenker at bunadens opprinnelse nettopp åpner opp for tendensen vi har sett de siste årene, der folk selv bestemmer hva som er en festdrakt.
– Det som er interessant hver 17. mai nå, er vårt forhold til bunad som visuell samfunnsdeltaker, og hvordan vi orienterer oss rundt plagget som en autoritet. Det er det som gir den mening, ikke akkurat hvordan den ser ut, tror jeg, sier Henriksen.
Tror folk vil bestemme selv
Marianne Lambersøy hos Embla Bunader tror folk ikke lenger vil la seg diktere av andre som har meninger om hvordan bunaden skal se ut.
– Folk er lei av en pekefinger fra den sure mannen eller damen som vil mene noe om bunaden. Vi har blitt mer bevisst på at man selv eier bunaden.
Selv ønsker butikken at folk skal få gå i hva de vil, men har en grense for når plagget ikke lenger kategoriseres som bunad.
– Når man gjør store endringer som å skifte ut skjorte og forkle, så sier vi ikke lenger at det er en bunad, da sier vi at det er en drakt. Der er vi med på argumentasjonen.
Lurer du på hva du skal servere på 17. mai-frokosten eller hvilke festkaker du skal lage? På Godt.no finner du alle oppskriftene du trenger til 17. mai.