Kan skinn vaskes i vaskemaskin?

Du kan vaske skinnjakken din i maskinen

Du må ikke å bruke penger på å rense skinnplagg profesjonelt. Lær hvordan du kan bli kvitt flekker på plagg i skinn ved å gjøre det selv.

Thea Roll Rakeng
Publisert:
Du kan vaske skinnjakken din i maskinen

Skinnjakke fra Rock 'n blue, 2295 kr. Foto: Produsenten

Du kan vaske skinnjakken din i maskinen

PRAKTISK: Det er fullt mulig å vaske skinnplaggene dine i vaskemaskinen. Foto: Getty Images

De fleste har ett og annet skinnplagg i skapet, enten om det er en skinnjakke, -bukse eller -skjørt. Disse plaggene er klassiske og kan brukes til det meste. Problemet oppstår hvis du er så uheldig at du søler på dem, eller føler at du bruker dem så mye at de trenger å vaskes.

Usikker på hvordan du unngår å krympe ullplagg, eller fjerner nupper?De beste triksene finner du her.

Ali Said ved Faryabi Skinnverksted i Oslo forteller at den beste måten å unngå flekker på skinnplaggene er å impregnere dem før bruk.

- Det er ikke bare sko og vesker som bør impregneres, også skinnplagg bør beskyttes om du vil at de skal holde seg pene lengst mulig, sier han til MinMote.

Han forteller at de fleste skinnjakker og -bukser tåler å vaskes på 30 grader i vaskemaskin, men han mener man gjør lurt i å rådføre seg hos en ekspert hvis man er usikker på hvordan man skal gå frem for å vaske sitt favorittplagg.

- Noen plagg kan være skjørere enn andre, og det er også forskjell på skinn, lær og semsket skinn. Det finnes såper, smøringsprodukter og sprayer for alle typer skinn, så les godt på merkelappen slik at du finner produktene som passer ditt plagg, råder han.

DESIGNER: Skappel lanserte nylig sin første kleskolleksjon for klesagenturet Holzweiler, som ektemannen Andreas Holzweiler (32) driver sammen med søsteren og faren. Foto: Frode Hansen / VG

- Smør plagget

Maria Skappel Holzweiler (28), datteren til Dorthe Skappel, er utdannet innen klesdesign. Hun forteller at de fleste skinnplagg fint tåler å vaskes i vaskemaskinen. Hun presiserer at hun aldri har vasket skinnplaggene sine i maskin selv, men at hun vet om flere som pleier å gjøre det.

- Bestemoren min fant en gang et par helt stive skinnhansker på bakken om vinteren. De var helt flate og så ikke spesielt bra ut. Hun tok dem med hjem, vasket dem og smurte dem inn med en fet krem. De ble helt som nye, sier Skappel til MinMote og legger til:

- Det kommer alt an på hvordan du behandler skinnet i etterkant. Smør plagget plagget for at det ikke skal tørke ut. Du kan for ekspempel bruke spenol eller vaselin.

Anbefaler håndsåpe

Designeren Veronica B. Vallenes, som bruker mye skinn i kolleksjonene sine, skriver i en e-post til MinMote at hun pleier å vaske vekk flekker på skinnplaggene sine med en vegetabilsk håndsåpe.

«Hvis det har kommet lukt, henger jeg det ut til lufting. Er plagget veldig skittent, ville jeg sendt det til et renseri som vet hvordan man behandler skinn», skriver Vallenes.

Publisert:

Finn mer innhold om: