Moteuken i København: Et delt Skandinavia

I KØBENHAVN: De norske moteprofilene Darja Barannik (t.v.) og Tine Andrea Lauvli (t.h.) er blant dem som har tatt turen til den danske hovedstaden.

Hva er egentlig en typisk skandinavisk stil? Både catwalk og streetstyle er delt i to under moteuken.

Malin Gaden
Publisert:

Når man snakker om skandinavisk mote, beskriver man den gjerne som klassisk, enkel og nedtonet. Men er det egentlig tilfellet lenger?

For mange er det nok det, men man kan også si at den skandinaviske moten er blitt mer todelt enn noen gang. I disse dager blomstrer moteuken i København for fullt, og dette har virkelig vist frem hvor bredt den skandinaviske stilen tolkes.

På gaten har vi sett alt fra fargesterke antrekk med mønstermiks til enkle looks bestående av blant annet en blazer og flip flops. Denne tendensen gjenspeiler seg også på catwalken.

KJENDIS

Nå vil alle være «Scandi-cool»

Maksimalisten og minimalisten

Det er nemlig ikke slik at du bare får servert enkle plagg når du deltar på moteuken i et av de nordiske landene. I København har vi sett en god blanding av det meste.

På den ene siden har du designeren Helmstedt, som sendte modellene sine ned catwalken i fargesprakende, sommerlige antrekk, gjerne stylet med en svær blomst på hodene deres. Og så har du By Malene Birger. Merket som har fokusert på de enklere antrekkene, men lagt inn noen få designelementer i selve plagget.

Helmstedt SS22
By Malene Birger SS22

Du har også det sporty merket 7 Days Active, som stylet modellene sine i joggedresser, vester og capser – gjerne i en gøyal fargekombinasjon – og satte prikken over i-en med Crocs på bena.

Et antrekk – og en kolleksjon – som skiller seg greit ut fra designere som for eksempel Gestuz.

7 Days Active SS22
Gestuz SS22
KLÆR

Sesongens skjørt: mini, midi og maxi

Baum und Pferdgarten går gjerne også for noen enklere plagg, men styler dem gjerne i lag på lag, samt ulike farger sammen, noe som tar dem litt vekk fra den minimalistiske looken.

En look vi blant annet så hos merket Skall Studio.

Baum und Pferdgarten SS22
Skall Studio SS22

Mange tenker nok at antrekk i neddempede farger, gjerne i beige, hvitt og svart, er noe som umiddelbart hører hjemme i minimalist-boksen. Men Han Kjøbenhavn viste denne sesongen at det nok ikke stemmer.

Bare se på den ekstravagante kjolen under! Ja, den er nokså enkel i fargevalget, men utførelsen av kjolen er alt annet enn enkel.

Han Kjøbenhavn SS22
Samsøe Samsøe SS22
KLÆR

Capri-buksen er klar for comeback

Streetstyle fra København

Den samme tendensen gjelder også i antrekkene vi ser på gaten under moteuken. Det er virkelig mange stiler som omfavnes i København i disse dager – og det er selvfølgelig bare positivt!

Ikke bare er det bra at folk gjør sin greie og går med akkurat det de elsker, men det er også fint for dem som ser til gatemoten for å la seg inspirere.

Den danske moteprofilen Pernille Teisbæk holder det gjerne enkelt når hun skal kle seg. Det så vi et godt eksempel på under moteuken i den danske hovedstaden. Da så vi henne nemlig i en beige bukse, en svart T-skjorte og matchende veske og solbriller.

Under samme moteuke så vi også de svenske moteprofilene Fanny Ekstrand og Linn Eklund, som ga oss skikkelig 80-tallsvibber med sine antrekk. Store skuldre og de deilige fargene satte virkelig tonen for antrekket, men det hele ble dratt rett inn i 2021 med oversized-uttrykket.

Over ser du et godt eksempel på en «typisk» skandinavisk stil, men som har det lille ekstra i form av den spreke jakken. Sandaler, gjerne i form av flip flops som vi ser her, har vært mye å se under de nordiske moteukene de siste årene. Den svarte buksen og den hvite skjorten er plagg som gjerne går igjen i en skandinavisk garderobe.

Men du kommer heller ikke unna den blomstrete kjolen i løpet av sommersesongen. Under ser du hvordan norske Nnenna Echem tar i bruk sin under moteuken.

Login • Instagram

To danske moteprofiler med to ganske forskjellige uttrykk. Over ser du moteprofil og designer Thora Valdimars i et mønstrete, tettsittende antrekk i blått og grønt. Hun har stylet sitt kule antrekk med noen chunky sandaler og en veske som plukker opp fargene i både plagg og sko.

Funda Christophersen har derimot gått for en langt mer avslappet look i form av en svart bukse, hvit singlet og en beige skjorte.

Flere av de norske moteprofilene har også valgt fargesterke antrekk under årets moteuke i København. Her ser vi (avbildet over) Janka Polliani, Marianne Theodorsen og Annabel Rosendahl sammen med den danske moteprofilen Pernille Rosenkilde.

Under ser du Beatrice Gutu iført klassiske plagg som maxiskjørtet og T-skjorten, men hun får oss også til å sterkt vurdere en hatt denne sesongen.

Vil du lese mer om moteuken i København? Sjekk ut denne saken.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: