Kleskode i bryllup: Dette er reglene du må følge

STOR DAG: Dette er tipsene du trenger for å følge kleskoden som bryllupsgjest. Foto: iStockphoto.

Dette må du ha på deg om kleskoden sier pent, dress eller mørk dress.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Det kan være vanskelig å kle seg i bryllup. Kanskje enda vanskeligere om du ikke klarer å tolke kleskoden som blir beskrevet i invitasjonen.

For hva betyr egentlig pent, dress, mørk dress eller smoking som kleskode?

Slik skal du kle deg for de forskjellige kleskodene i bryllup:
• Pent antrekk: Dette er en relativt uformell kleskode, men du skal ha pyntet deg. Ikke bruk hverdagsklær! Her kan kjolene for damer rekke til knærne, eller du kan velge en pen buksedrakt. Du kan også bruke en lang kjole. For menn kan du gjerne velge en lys dress eller pen dressbukse med jakke til. Her kan du også ha loafers og oppbrettet dressbukse.

BRUD

De fineste kjolene som bryllupsgjest i sommerbryllup

• Dress: Her er kleskoden relativt klar for menn: Du skal komme i dress. Den kan gjerne være blå eller grå, men svart er også en sikker vinner. For damer kan kjolen rekke til knærne, og stilen kan fint være sommerlig.

• Mørk dress: Igjen er det enkelt for herrene, en mørk dress i enten svart, blått eller grått er veien å gå. Skjorte og slips hører til, og du bør ha pene dress-sko med matchende belte. Kvinner kan ha både lang og knelang kjole.

BRUD

SE THEA OG EMILYS ROMANTISKE BRYLLUP

• Smoking: For menn betyr dette smoking med fullt tilbehør, med svart sløyfe og hvit skjorte. Kvinner bør ha lang kjole, men kan også ha en klassisk cocktailkjole. Her skal stilen være formell!

BRUD

VAKRE BRUDEKJOLER PÅ BUDSJETT

• Galla: Dette er den stiveste og mest formelle av kleskodene. Alle kvinner skal ha fotsid kjole. For menn er det kjole og hvitt eller sjakett som gjelder.

Det finnes også flere kjøreregler for klær i bryllup som kan være greie å ha i bakhodet.
• Unngå hvitt, det er brudens farge. Velg gjerne farger som passer årstiden. Kjoler i farger som rødt og svart bør også brukes med varsomhet selv om mange ikke er nøye på dette lenger. Har du bunad kan denne brukes uansett!

Er du i tvil er det uansett en god idé å spørre brudeparet – bare ikke vent til dagen før bryllupet!

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.