Gore Tex-guide: Slik tar du vare på vanntette klær

TØRR: Gore Tex og lignende materialer fungerer ypperlig i regnvær og snø, men trenger vedlikehold for å fungere optimalt. Foto: Getty Images
TØRR: Gore Tex og lignende materialer fungerer ypperlig i regnvær og snø, men trenger vedlikehold for å fungere optimalt. Foto: Getty Images

Ja, du kan bruke vaskemaskinen.

Impregnerte og vanntette klær blir slitt med tiden. Impregnering, det ytterste laget som får vann til å flyte i små perler nedover jakkeermet, slites sakte, men sikkert bort, og etter hvert vil du begynne å se at vann trekker inn i selve stoffet. Dersom du har en jakke med membran – Gore Tex er kanskje det mest kjente eksempelet – vil du ikke nødvendigvis bli bløt, siden membranen beskytter jakken fra innsiden. Membranen kan imidlertid bli tett etter lang tids bruk, etter hvert som svette og annet rusk fyller de små porene som lar jakken «puste».

For å forlenge levetiden er det viktig med rett vedlikehold. Mange er kanskje redd for å gyve løs på dette selv, ettersom en god skalljakke eller skallbukse kan koste mange tusen kroner. Heldigvis er det ikke spesielt komplisert, og det meste man trenger finnes allerede i de fleste hjem. Slik går du frem.

1. Følg vaskelappen

Vaskelappen er det tryggeste utgangspunktet for hvordan et plagg skal behandles. Her finnes info om anbefalt temperatur, hva slags vaskemiddel plagget tåler, og hvorvidt det er egnet for tørketrommel eller stryking.

2. Vask plagget i vaskemaskin

For å få svette og lignende ut av membranen må plagget vaskes skikkelig. De fleste Gore Tex-plagg tåler ganske høy temperatur, men du trenger ikke koke dem. Igjen, følg vaskelappen for ditt spesifikke plagg. De fleste plagg i Gore Tex eller lignende materialer bør ofte vaskes med vaskemidler spesielt beregnet på denne typen stoff, og slikt får man kjøpt i de fleste sportsbutikker.

Les også: 10 VARME GENSERE TIL VINTERMÅNEDENE

Å vaske vanntette plagg har imidlertid sin «pris». Mens membranen blir ren og mer effektiv, går vask ofte utover det ytterste laget med impregnering. Dette laget kan heldigvis gjenopprettes ganske enkelt.

3. Bruk tørketrommel eller strykejern

For å gjenopprette impregneringen må man tilføre varme. Dette «aktiverer» – ikke spør oss om den nøyaktige kjemiske prosessen her – stoffene i impregneringen som finnes på jakken, slik at vann preller av. Dette kan man gjøre ved å slenge plagget i tørketrommelen på medium varme, eller ved å stryke plagget med et strykejern på lav varme – pass på så du ikke smelter jakken!

4. Tilsett mer impregnering

Tenk på impregneringen som en bankkonto, og hver gang du bruker eller vasker plagget så trekkes det litt fra denne kontoen. Etter hvert vil det ikke være mer impregneringen igjen i stoffet, og da hjelper heller ikke varmebehandlingen nevnt i forrige punkt.

Mer: Slik pusser du skoene best

Heldigvis er ikke plagget «oppbrukt». Impregnering får du kjøpt både i sportsbutikker og i dagligvarehandelen, og kommer ofte i en av to typer. Impregnering kan entes sprayes direkte på plagget, eller tilsettes i vaskevannet når du vasker det. Dersom du velger varianten som tilsettes i vaskevannet, bør varmebehandlingen nevnt i forrige punkt gjennomføres.

Hvordan var din opplevelse i dag?